
İlgilenenlerin ya da ilgililerin bilecekleri ya da hatırlayacakları gibi, Bir(leşmiş (M)illetler (BM) Genel Kurulu 10 Aralık 1948 tarihinde gerçekleştirdiği bir toplantı da ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini-Beyannâmesini’ kabul etmiş, dolayısıyla da insan haklarının uluslararası düzeyde korunmasına yönelik bir adım atmış ve 10 Aralık târihini ‘İnsan Hakları Günü’ olarak kabul ve îlân etmiş…
Ve adı var kendisi yok olan günlerden biri olan bu gün Ülkemizde kutlanıyor mu veya kutlanacak mı onu bilmiyorum, ama bazı Avrupa Ülkelerinde kutlandığını ya da kutlanacağını biliyorum… Ancak, günü kutlanan birçok ülke de dahi insanların hakları ayaklar altında ezim ezim eziliyor maalesef!
‘İnsan Hakları Günü’nün kabul ve ilân edildiği Bir(leşmiş (M)illetler Teşkilâtı’nın (BM) 193 üyesi var ve bu 193 üye ülkeden kaç ülkede insan haklarına değer veriliyor bilmiyorum ama, çağdaş, modern veya ilerici geçinen birçok ülke ve insanı, hayvan haklarına verdiği değer kadar insan haklarına ve bilhassa Müslüman insanlara vermiyor-veremiyor maalesef…
İnsanların yaratılıştan gelen hakları olduğu gibi, BM’nin kabul ettiği ve insanlar için yayınladığı bir İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi var ve BM’nin bu adı var kendisi yok Bildirgesinde güya, sözde, görünüşte “İnsanlara Yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı, kişi hürriyeti ve güvenliği, özel hayatın korunması ve gizliliği, yerleşme ve seyahat hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti, bilim ve sanat hürriyeti’’ gibi haklar vaat ve vaaz edilmiş! Ancak BM’nin devrimiz de hiçbir etkisi ve yetkisi kalmadığı gibi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin de kıymeti harbiyesi kalmadı, dolayısıyla da esamisi dahî okunmuyor! Yani, günümüz dünyasında dünyalık nîmetlerin, yer altı ve yerüstü zenginlikleri ve üzüntüleri paylaşılmıyor, ama sevinçleri yağmalanıyor! Hal böyle olunca adaletsizlik haksızlığa, haksızlık ise Cenab-ı Hakk’ın gazabına neden oluyor!
Güya modern insan hakları düşüncesi, dünya siyasi tarihinin trajedilere, ağlamalara, sızlamalara ve yanıp yakılmalara damgasını vurmuş… Çünkü, BM tarafından ve 1948, yani bundan 77 yıl önce iç ve dış savaşları, çatışmaları, kargaşaları, kavga ve dövüşleri önlemek, dolayısıyla da genelde mazlum ve mâsum insanların, özelde de kadınların kızların ve çocukların haklarını korumak için îlân edilen ‘’İnsan Hakları Günü” bugün geçerliliğini yitirmiş.
Dünya âlemin bildiği ve sağır sultanların bile duyduğu gibi, dünyanın değişik ülkelerinde mezâlime, soykırıma uğrayan ve işkenceye tâbi tutulan Müslümanlar bir yana, 2 yıldan fazla bir süredir 20 bini sâbi çocuk olmak üzere, 70 bin Müslümanı katleden, soykırım yapan Emperyalist destekli ve Müslüman köstekli Siyonist Netanyahu’nun askerleri için ciddi bir karar almayan, alsa bile uygulamaya koyamayan Bir(leşmiş (M)illetler ve İslam İşbirliği Teşkilâtı gibi kuruluşlar utanmadan sıkılmadan ‘İnsan Hakları Günü’nü kutluyorlar! Ve yalan dünyadaki sayıları 60’ı bulan İslâm Ülkeleri, 80’e yakın İslâm toplulukları ve 2 milyara yaklaşan güya Müslümanlar, sözde mûminler de alışılmış çaresizliği veya 3 maymunları oynuyorlar maalesef!!!
İsrâ Sûresi’nin 17 ve 70’inci Ayetime Kerîmelerinde Cenab-ı Hakk mealen, ‘‘İnsan eşrefi mahlûktur. Yani, insan yaratılmışların en şereflisidir…’’ buyururken; Hucûrat Sûresi’nin 70. Âyet-i Kerîmesinde de “Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Birbirinizi tanıyıp sâhip çıkmanız için milletlere, sülâlelere ayırdık. Şunu unutmayın ki, Allah’ın (c.c) nazarında en değerli, en üstün olanınız, takvâ da en ileri olanınızdır. Muhakkak ki Allah her şeyi bilir, her şeyden haberdardır…’’ buyuruyor.
Ben mücrim de, Cenab-ı Hakk’dan, ‘İnsan Hakları Günü’nün kutladığı günümüz dünyasında dahî insanların haklandığı, hak ve hukuklarının çiğnendiği ülkelerde yaşayan tüm Müslümanların ve mazlum insanların yar ve yardımcısı olmasını diliyor, herkese yar ve yardımcısı olmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
EY İNSANLAR! RABB’İNİZ BİRDİR, BABANIZ BİRDİR
HEPİNİZ ÂDEM’DENSİNİZ, ÂDEM DE TOPRAKTAN!
Hz. Muhammed (sav) Veda Hutbesinden
İNSAN HAKLARINI İNKÂR ETMEK, İNSANLIĞA
MEYDAN OKUMAKTIR. Nelson Mandela
İNSAN HAKLARININ BUGÜN GEÇERLİ OLAN KAVRAMI
VE TÜRLENDİRİLMESİ DEĞİŞMEDİKÇE, TÜM İNSANLARIN
EŞİT OLDUĞU, HAKLARIN HERKESCE HERKESTE
KORUNMASI GEREKTİĞİ TEMELLENDİRİLEMEZ!
İoanna
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Hakemler 'Harama Hile' katmışlar!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Önemli olan haftaları kutlamak değil, ruhuna uygun davranmak' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Akran zorbalığı mı ekran zorbalığı mı?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'İnsanlığın öldüğü bir dünyada İnsan Hakları Günü'nü kutlamak' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Özür dile(me) gününde kaç kişiden özür diledik?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Maduro, Trump'ı madara etti!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Kadın Hakları Günü'nün 'Türk Kahvesi ve Toprak Günü'nün günümüzdeki yeri, anlamı ve önemi' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Madencilerin 'Günleri Kutlu Olsun' ve hiçbirinin burnu dahi kanamasın!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın ''Engelsiz engelli' olmayalım engellileri ve hediyeleşmeyi hiçbir zaman unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bu 'Ara tatil ve zehirlenmeler nereden çıktı' bir bilen var mı?' adlı köşe yazısı... Devamı
Kemer Belediye Başkanı İsmail Asan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen fidan dikme etkinliğine katıldı. Başkan Asan, Kemer İlkokulu öğrencileri ile özel öğrencilerin Gazze’ye mektup ve insan hakları temalı çalışmalarını yerinde inceleyerek bilgi aldı.
Denizli’de özel eğitim öğrencileri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Çal'da jandarma, emniyet ve kaymakamlığı ziyaret ederek anlamlı bir etkinliğe imza attı.
Samsun’da 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Filistin’e destek yürüyüşü gerçekleştirildi.
Samsun’da 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Filistin’e destek yürüyüşü gerçekleştirildi.
Sakarya’da STK temsilcileri ve vatandaşlar, Filistin’e destek vermek ve İsrail’i kınamak amaıyla 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yürüyüş düzenledi.
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde İsrail’e tepki, Filistin’e destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi.
Yorumlar (0)