Taceddin Akbaş

KADİR GECE(M)NİZ MÜBÂREK HER GECE(N)MİZ KADİR OLSUN!

Taceddin Akbaş'ın 'KADİR GECE(M)NİZ MÜBÂREK HER GECE(N)MİZ KADİR OLSUN!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Hemen her şeyin bir sonu olduğu gibi, içinde ‘kendisinin bulunmadığı’ bin aydan, yani 84 aydan daha hayırlı uğurlu ve bereketli bir geceyi barındıran ramazan ayının sonuna, dolayısıyla da Kadir Gecesine ulaştık elhamdülillah… O nedenle ben, daha yazımın başında bizleri bu ay, bugün ve gecelere sağ salim ve sağlıklı bir şekilde ulaştıran ve bizleri bu mübârek ayın gereklerini ‘elimizden geldiği kadar’ yerine getirmemize imkân veren Cenab-ı Allah’a şükrediyor ve bizleri daha nice nice mübârek ay, gün ve gecelerde buluşturmasını niyaz ediyorum… Şimdi de bu gece idrak edecek olduğumuz Kadir Gecesi hakkındaki sığ bilgilerimi, samimi dilek ve temennilerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:
HER GECEYİ KADİR, HER GELENİ HIZIR (a.s)BİLELİM! VE
BİR KADER GECESİ OLAN GECEYİ İYİ DEĞERLENDİRELİM
Her Müslüman’ın bildiği-bilmesi gerektiği gibi, Peygamber Efendimiz Ahmed-i Mahmud Muhammed Mustafâ (sav), “Kadir Gecesini ramazan ayının son on gününde arayın..!” buyururken, bazı âlim veya din büyüklerimiz de bu gecenin ramazan ayının son 3. gününe tevafuk ettiğini belirtirler... Ve birçok Müslüman bu gecenin bereketinden istifade edebilmek için on gün boyunca ibâdet ve taatlerini, namaz ve niyazlarını, hayır ve hasenatlarını artırırken; benim gibi biraz tembel, biraz da kolaycı Müslümanlar da bunları sâdece ramazan ayının son 3 gününde veya Kadir Gecesi’nde ararlar! (ve inşaAllah bulurlar…) Ve yine herkesin bildiği-bilmesi gerektiği gibi, bu yılki Kadir Gecesi Mîlâdî olarak 17 Nisan’ı 18 Nisan’a bağlayan Pazartesi gününe tevâfuk ettiği rivâyet olunur… O nedenle, ben müşrik değil ama mücrim, ‘biz kesin tarihini veya gününü-gecesini Peygamber Efendimizden başkasının bilmediği Kadir, dolayısıyla da ‘KADER GECESİ’ni gaflet içinde geçirmeyelim! Artı ‘her geleni ya da geçeni kadir, her geceyi veya günü Hızır bilelim, dolayısıyla da hal, hareket ve davranışlarımızı ona göre düzenleyelim..!’ derim.
Kadir Gecesi hakkında Peygamber Efendimiz (sav)’in birçok hadisi şerifleri var ve hadislerden ikisinde efendimiz, “Biz onu Kadir Gecesinde indirdik… Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen?.. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır! Meleklerle ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için inerde iner. Tam bir esenliktir o gece, tâââ tan yeri ağarıncaya kadar… Kadir Gecesi’ni, fâzîlet ve kutsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan (c.c) bekleyerek ibâdet ve taatle geçiren (kul hakları hâriç!) geçmiş günâhları bağışlanır…” buyuruyor.
Ve benim bildiğim kadarıyla başta Kadir Gecesi ve benzer mübârek gün ve geceler olmak üzere bu gün ve gecelere özel bir idâdet şekli yok… Onun için ben ‘bir Müslüman bu günün ‘en azından’ gündüz oruçlu olmalı, gecesinde de bir günlük kaza namazı kılmalı! Tesbih ve zikir çekmeli… Tövbe ve istiğfar da bulunmalı… Artı, dua olarak da ‘Âllahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fe’fü anni…’ yani “Allah’ım! (c.c) Sen affedicisin-Affetmeyi seversin! Ne olur beni (bizi) de affet…’’ şeklindeki dua ile Yaratan’a yalvarış ve yakarışta bulunmalı!’
Her neyse; bin aydan daha hayırlı (ki, bu yaklaşık 84 yıla tekâbül ediyor) bir geceyi değerlendirmeye benim ilmim, hilm’im ve bilgim yetmediği-yetmeyeceği gibi; gecenin hayâtî ehemmiyetini denizler mürekkep, ağaçlar da kalem olsa yazmaya yine yetmez herhalde… Ancak sevgili Peygamber’imizin bildirdiğine göre, Ülkemiz de ortalama bir insan ömrünü geçen bir sürelik bir sevabı bir gece de kazanmak isteyen bir Müslüman bu gecenin sunduğu ikramlardan yararlanmalı!’ diyor; herkesin Kadir Gecesi’ni ve önümüzdeki Cuma günü idrâk edecek olduğumuz mübârek Ramazan Bayramını şimdiden ve can-ı gönülden kutluyor, bu gece hakkında yazımı aşağıya derç edeceğim ayeyet-i kerîmelerle noktalamak istiyor, herkese saygılar sunuyorum:
BİZ ONU KUTLU, ŞEREFLİ VE BEREKETYÜKLÜ BİR GECE DE İNDİRDİK. ŞÜPHESİZ BİZ ONDAKİ ÎKAZ VE İBRET DOLU HABERLERLERLE İNSANLARI UYARIYORUZ… O GECE DE, BELLİ HİKMETLERE BİNAEN ALLAH (c.c) TARAFINDAN KARAR VERİLMİŞ HER BİR İŞ BELİRLENİR… TARAFIMIZDAN BUYRULACAK BİR EMİR OLARAK. ÇÜNKÜ BİZ İMTİHAN İÇİN YARATTIĞIMIZ İNSANI BAŞIBOŞ BIRAKMAZ, ONA DOĞRU YOLU GÖSTERECEK PEYGAMBERLER VE MESAJLAR GÖNDERİRİZ. RABBİNDEN BİR RAHMET OLARAK! ŞÜPHESİZ O, HERŞEYİ HAKKIYLA İŞİTEN, HER ŞEYİ HAKKIYLA BİLENDİR… BİZ KUR’AN-I KADİR GECESİ’NDE İNDİRDİK… O GECE DE MELEKLER VE RUH, RABLERİNİN İZNİYLE HER TÜRLÜ İŞ İÇİN YERYÜZÜNE İNER DE İNER… BÜTÜNÜYLE ESENLİKTİR O GECE, TAAA ŞEFAK ATINCAYA KADAR.
Ayet-i Kerîmeler…

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Antep Baklavası Üretimi Yoğunlaşıyor: Ramazan Bayramı Yaklaşıyor - Haberler
Yaşam

Antep Baklavası Üretimi Yoğunlaşıyor: Ramazan Bayramı Yaklaşıyor - Haberler

Gaziantep’te bayramların vazgeçilmez lezzeti Antep baklavasının üretimi Ramazan Bayramı'na günler kala arttı.

Özkan Yalım   iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi
Bölgesel

Özkan Yalım iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi

Dün yapılan coşkulu törenle mazbatasını alan ve Uşak Belediye Başkanlığı görevine başlayan Özkan Yalım, bu akşam düzenlediği ilk iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi.

Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Muhteşem Ramazan coşkusu
Bölgesel

Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Muhteşem Ramazan coşkusu

Bucak İmam Hatip Ortaokulu, bu yıl Ramazan ayını dolu dolu yaşıyor.

Bucak'ta Kadir Gecesi dualarla kutlanacak
Bölgesel

Bucak'ta Kadir Gecesi dualarla kutlanacak

Burdur'un Bucak ilçesinde Kadir Gecesine özel Hacı Ömer Ağa Camii, İhtiyaroğlu Cami, Mehmet Ülkü Cami, Bucak Merkez Hükümet Camilerinde program düzenlenecek.

Müftü Ali Hayri Çelik'ten Ramazan'a Veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı Mesajı
Bölgesel

Müftü Ali Hayri Çelik'ten Ramazan'a Veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı Mesajı

Burdur İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Ramazan ayına veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İşte Ali Hayri Çelik'in mesajı....

Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç: Lezzeti ve Faydaları
Bölgesel

Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç: Lezzeti ve Faydaları

11 ayın sultanı Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ve Osmanlı saray mutfağında da yeri olan güllaç, lezzeti ile damakları şenlendiriyor.