
Meteoroloji uzmanları ve bölgemizin ziraatçıları veya çiftçileri ne der ne ederler bilmiyorum, ama benim bildiğime ve tecrübeme göre Ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz de yaklaşık 40 yıldır şiddetli bir kuraklık hüküm sürüyor ve bu kuraklığın ne kadar daha süreceği veya bol bereketli yağmur ve karların ne zaman yağmaya başlayacağı da belli değil! Ki, yine benim hatırladığım ve özene bezene ölçtüğüm kadarıyla 1985 veya 1986 yılında ilimizin merkezine yağan karın yüksekliği 42 santimetreyi bulmuştu ve ben ondan sonra ilimize ciddi bir kar ve yağmur yağdığını görmedim, duymadım ya da hatırlamıyorum… Ve ben mücrim bu kuraklığın coğrafî, iklim ya da maddî sebeplerinin yanında biraz da mânevî sebeplere, yâni bizim gizli ya da açık saçık veya haddi aştığımız günahlarımıza bağlıyorum!.. Ve bu tezimi de yaşanmış bir hikâye ile güçlendirmek istiyorum:
Yaşanmış olan ve daha öncede yazmış olduğum hikâye mealen şöyle:
Hz. Mûsâ (a.s) döneminde de günümüze benzer ve belki dahada ağır bir kuraklık dönemi yaşanıyormuş. Kuraklığı iliklerine kadar hisseden ve endişeye kapılan halk, Hz. Mûsâ’ya giderek, ‘’Efendim! Beldemizde yaşanan kuraklık öyle bir hal aldı ki, biz insanlar neyse ne amma, hayvanlarımızın açlık ve susuzluktan ölmelerine neden olacak kadar uzadı… Siz de büyük bir Peygambersiniz! Bir dua ediverin de Allah (c.c) bol bereketli ve zararsız ziyansız yağmurlarını ihsân etsin, yağdırsın inşaAllah…’’ diyerek bir istekte bulunurlar!
Kavminin yalvarış ve yakarışlarına dayanamayan Hz. Mûsâ da ‘’Tamam, uygun bir gün ayarlayın ve beldenin herhangi bir yerinde halkı toplayın, halkın yanında çoluk çocukları ve hayvanları da olsun…’’ şeklinde tembihte bulunur. Mûsâ (a.s)’nın dediklerini aynen yerine getiren kavminin önde gelen kişileri halkı beldenin en geniş meydanın da toplar ve Hz. Mûsâ’yı dâvet ederek orada yağmur duası yaptırırlar! Ancak, Hz. Mûsâ’nın onca yalvarış ve yakarışına ve yaptığı en samimi, en geniş kapsamlı duasına rağmen, beklenen ya da istenen yağmurlar bir türlü gelmez-yağmaz!
Kavmi karşısında mahcup olan Mûsâ (a.s) da bunun sebebi hikmetini Cenab-ı Allah’tan öğrenmek ister… (ki, bilindiği gibi, Peygamberler Allah >c.< ile doğrudan konuşup görüşebilirler) Cenab-ı Allah da ‘’Ya Mûsâ! Aranızda bir tane nemmam (koğucu, yâni insanlar arasında lâf getirip götüren birisi var! Onu aranızdan çıkarın ondan sonra dua edin!..’’ şeklinde nidâ eder. Mûsâ (a.s) da ‘o nemmam kim ise bize bildir de biz onu aramızdan çıkaralım.. Ya Rabbi!’’ der. Cenab-ı Allah ta ‘’Olmaz Ya Mûsâ! O nemmamı bildirip (haşa) ben mi nemmam olayım-nemmam durumuna düşeyim!’’ der. Mûsâ (a.s) da ‘’Peki biz ne yapalım, nasıl hareket edelim Ya Rabbi?’’ diyerek Cenab-ı Allahtan ne yapmalarını, nasıl davranmalarını öğrenmek ister. Cenab-ı Allah’ta ‘’Topluca istiğfarda bulunun, ondan sonra bana dua edin…’’ der! Ve Cenab-ı Hakk’ da Kendi emrine uygun davranan Mûsâ (a.s)’ın kavminin üzerine bol bereketli ve zararsız ziyansız yağmurlarını gönderir, dolayısıyla insanları da hayvanları da ‘kuraklık nedeniyle’ ölmekten kurtarır!
Okurlarımdan bazıları benim bu yorumumu biraz uçuk bulabilir, bâtıl bir görüş veya düşünce olarak görebilirler… Ancak, ben bu konuda çok samimiyim! Ve yaşanan olaylar benim bu tezimi güçlendiriyor. Çünkü, günümüz insanlarından bazıları bizzat koğuculuk, bazıları da sosyal medya aracılığıyla nemmamlık yapıyorlar! Hattâ bazı insanlar bazılarına iftira bile atıyorlar ki, iftira atmak daha büyük günahlardandır!
Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; mâmafih son günlerde Ülkemize, bölgemize, komşu il ve ilçelerimizle birlikte İlimize az da olsa kar veya yağmur yağdığını görüyor, duyuyor, dolayısıyla da seviniyoruz… Ancak, 40 yıldır süren şiddetli kuraklığın telâfisi için insanımızın, topraklarımızın, baraj, göl, gölet ve canlı varlıklarımızın daha çok kar ve yağmura ihtiyacı var! O nedenle, ben mücrim, ‘Rabbimizden sebepler dairesinde ve zararsız ziyansız, bol bereketli kar ve yağmurlar yağdırmasını niyaz edelim!’ diyeceğim. Ancak, bunu demeye yüzüm olmuyor… Çünkü koskoca bir toplum veya topluluk içinde bulunan bir nemmam nedeniyle ve Mûsâ (a.s) gibi bir Peygamberin duasına rağmen yağmur yağdırmayan Allah (c.c), nemmamların cirit attığı bir toplumun-topluluğun veya beldenin üzerine yağmur versin!’ demeye dilim varmıyor! O nedenle, ben ağzı dualı okurlarımdan ve bilhassa masum yavrularımızdan yağmur duası yapmalarını istirham ediyor, herkese saygılar sunuyorum.
RESULULLAH) ALABİLDİĞİNE YEMİN EDEN
AŞAĞILIK, DAİMA KUSUR ARAYIP KINAYAN
DURMADAN LÂF GETİRİP GÖTÜREN, İYİLİĞİ
HEP ENGELLEYEN, MÜTECÂVİZ, GÜNÂHA
DADANMIŞ, KABA VE HAŞİN, BÜTÜN
BUNLARDAN SONRA BİRDE SOYSUZLUKLA
DAMGALANMIŞ KİMSELERDEN HİÇBİRİNE
‘MAL VE OĞULLARI VARDIR DİYE’, ‘KUSUR
PEŞİNDE KOŞAN, DURMADAN LÂF GETİRİP
GÖTÜREN KİMSEYE’ HİÇ BOYUN EĞME!
Kalem Sûresi, âyet 11
İNSAN HİÇBİR SÖZ SÖYLEMEZ Kİ, YANINDA
ONU GÖZETLEYEN, YAZMAYA HAZIR BİR
MELEK BULUNMASIN! Kâf Sûresi, âyet 18
SİZ İFTİRANIN ÖNEMSİZ OLDUĞUNU
SANIYORSUNUZ. HALBU Kİ BU, ALLAH (c.c)
KATINDA ÇOK BÜYÜK BİR SUÇTUR-GÜNAHTIR!
Nur Sûresi, âyet 15
EY ÎMAN EDENLER! ZANNIN BİRÇOĞUNDAN
SAKININ. ÇÜNKÜ ZANNIN BAZISI VARDIR
GÜNAHTIR. BİRBİRLERİNİZİN KUSURLARINI
VE MAHREMİYETLERİNİ ARAŞTIRMAYIN.
BİRBİRİNİZİN GIYBETİNİ YAPMAYIN. HERHANGİ
BİRİNİZ ÖLÜ KARDEŞİNİN ETİNİ YEMEKTEN
HOŞLANIR MI? İŞTE BUNDAN TİKSİNDİNİZ DEĞİL Mİ?
ALLAH’A (c.c) KARŞI GELMEKTEN SAKININ.
ŞÜPHESİZ ALLAH TÖVBEYİ ÇOK KABUL EDENDİR
ÇOK MERHAMET EDENDİR. Hucûrat Sûresi, âyet 12
ONLAR BOŞ SÖZ İŞİTTİKLERİ ZAMAN ONDAN
YÜZ ÇEVİRİRLER. Kasas Sûresi, âyet 55
GIYBET, DİN KARDEŞİNİN HOŞLANMADIĞI
BİR ŞEYİ ANMANDIR… GIYBET EDENİ ALLAH
(c.c) EVİNDE BİLE OLSA REZİL EDER ve KOĞUCULUK
YAPAN KİMSE CENNETE GİREMEZ! II Hadis-i Şerif
2026
Taceddin Akbaş'ın 'BU YIL ‘BURUK’ BİR KURBAN BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Allah affeder, ihmal affetmez!' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye’de gençler ‘bugün’ hem Atatürk’ü anacak hem spor hem de bayram yapacaklar' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Hava şehitlerini anma günü; âileyi, güçsüzleri, yaşlılar ile birlikte yardıma muhtaç olan çocukları koruma günlerini kutlarken, unuttuklarımız(!)' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'BİR VEKİL BİR KUYUYA TAŞ ATTI 40 ASIL ÇIKARAMIYOR! adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Dr. Reyda Şıklaroğlu’nun Cumhuriyet Meydanı’ndaki tek kişilik “Kudüs, Gazze ve Türkistan’a özgürlük” nöbeti sürüyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Beyaz melek< olarak adlandırılan ’Tüm hemşîrelerin haftaları kutlu’ Kendileri ve hastaları mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Tüm engellilerin haftaları kutlu kendileri ve âileleri mutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Kendi annelerimizin günlerini kutlarken annesiz çocukları da çocuksuz anneleri de unutmayalım' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın 'Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Burdur Saden Hatipoğlu Câmii Şerifini kaderiyle baş başa bırakmış durumda' adlı köşe yazısı... Devamı
Meteoroloji, Kurban Bayramı süresince Burdur ve ilçelerinde sağanak yağış beklendiğini açıkladı.
Magazin ve jandarma gündemine bomba gibi düşen bir son dakika gelişmesi yaşandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü büyük operasyonda, Türk sinemasının usta ismi Türkan Şoray’ın kızı Yağmur Ünal’ın gözaltına alındığı öğrenildi. Peki, Türkan Şoray'ın kızı Yağmur Ünal kimdir, neden gözaltına alındı, suçu ne? İşte sabah saatlerinde düzenlenen şok baskının detayları ve Yağmur Ünal'ın biyografisi...
Osmaniye’de aniden bastıran şiddetli sağanak yağış ve gök gürültüsü günlük yaşamı ve ulaşımı durma noktasına getirdi. Gün ortasında şehrin üzerine çöken kara bulutlar nedeniyle kısa süreli karanlık yaşanırken, yollar adeta göle döndü.
Burdur’da henüz 4 yaşındayken öz babası tarafından evlatlık verildiği iddia edilen ve çeyrek asırdır kendisinden haber alınamayan Erdoğan Akgün, kız kardeşinin inadı sayesinde bulundu. Ulusal televizyon programında aranan talihsiz gencin Antalya'da bambaşka bir isimle yaşadığı ortaya çıktı.
Türkiye genelinde yeni haftayla birlikte hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına indi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki o illeri tek tek sayarak yayımladığı şiddetli yağış uyarısı ve hafta boyunca sürecek hava durumunun tüm detayları haberimizde...
Salda Köyü’nde yağmur ve şükür duası programı düzenlendi.
Yorumlar (0)