
Aldatma, yani yasak aşk, insanlık tarihi kadar eskidir. Tüm yasaklarda olduğu gibi,insanoğlu, yasak aşka da meraklıdır. Roman, film ve dizilerde yasak aşk, en önemli temalardan birini oluşturur.
Şimdi Türk ve Dünya romancılığındaki yasak aşk temalı bazı ölümsüz romanları hatırlayalım:
Türk Romanları:
Aşk-ı Memnu: Halit Ziya Uşaklıgil’in unutulmaz eseri. Filme ve diziye de alındı. Roman karakterleri olan Bihter ve Behlül arasındaki yasak aşkı anlatır.
Masumiyet Müzesi: Orhan Pamuk tarafından kaleme alındı. Füsun ve Kemal, yasak aşkın kahramanlarıdır.
Eylül: Yazarı Mehmet Rauf. İlk psikolojik Türk Romanı olarak da bilinir. Buradaki yasak aşkın kahramanları da Suat ve Necip’tir.
Handan: Halide Edip Adıvar’ın romanıdır. Handan ve Refik Cemal arasındaki yasak aşk, ana temayı oluşturur.
Hıçkırık:Lise yıllarında okuduğumda çok etkilenmiştim. Yakın zamanda yeniden okudum.Yazarı Kerime Nadir olup yasak aşkın kahramanları ise Nalan ve Kenan’dır. Filme de alınmıştır.
Cemile: Cengiz Aytmatoy tarafından kaleme alınan bu 100 sayfalık küçücük roman, yazarın bütün kitapları gibi çok sarsıcıdır. Kahramanlarının adları Cemile ve Danyar.
Şimdi de Yabancı Romanlarda yasak aşkın izlerini arayalım:
Anna Karenina: Büyük yazar Lev Tolstoy’un kaleme aldığı şaheser bir roman. Bir dönem Rusyasının adeta topyekün anlatımı olan Anna Karenina’da, olaylar, aynı zamanda romana adını veren Anna ile Kont Vronski’nin yasak aşkı etrafında şekillenir.
Madam Bovary: Zengin ve lüks hayat düşkünü Emma’nın, etrafındaki erkeklerle yaşadığı yasak aşkları anlatan bir Gustave Flaubert Klasiğidir.
Kamelyalı Kadın: Bir dönem Fransasının ahlak ve toplum ilişkilerini çok güzel işleyen bir Aleksandre Dumas Fils Romanıdır. Karakterleri Marguerite Gauter ve Armand Duval’dır.
Kırmızı ve Siyah: Ünlü Fransız yazar Stendhal tarafından yazılan bu eser de, burada adını andığımız diğer romanlar gibi, büyük klasikler arasındadır. Romanın teması, hırslı ve ikiyüzlü bir genç olan Julien Sorel ile Bayan De Renal arasındaki yasak aşk etrafında şekillenir.
Muhteşem Gatsby: Amerikan Yazar F.Scott Fitzgerald tarafından yazılan roman. Gatsby ve Daisy, eserin ve yasak aşkın başlıca kahramanlarıdır. Birinci Dünya Savaşı sonu Amerika’sını anlatan sıradışı bir romandır.
Rüzgar Gibi Geçti: 1860 lı yıllarda, Amerikan İç Savaşını anlatan büyük bir aşk ve savaş destanıdır. Amerikalı kadın yazar Margarit Mithcell’in tek romanıdır. Filme de alınmış olan bu çok ünlü romanda yaşanan yasak aşkın karakterleri,Scarlett O’Hara ve Rhett Buttler’dir.
Türk ve Dünya Romancılığındaki yasak aşk temalı romanlar, kuşkusuz sadece bunlardan ibaret değildir. Biz burada en bilinenleri ve kendi okuduklarımızı ele aldık.
Ancak bu romanları, salt yasak aşkı anlatan eserler olarak düşünürsek, elbette onlara karşı büyük haksızlık etmiş oluruz. Bu romanların her birinde yazarlar, olayların geçtiği dönemlerde, o ülke ve mekanlardaki toplumsal, sosyal, ahlakî, kültürel ve ekonomik ilişkileri de uzun uzun anlatarak bir döneme ışık tutma işlevini üstlenmişlerdir.
Buradaki eserleri her okuyucuma içtenlikle tavsiye ederim.
Klasik eser okumak kuşkusuz ki, insana, her bakımdan önemli katkılar sağlar.
2026
Ramazan Canural'ın 'Kadim derdimiz: Beka sorunu' adlı köşe yazısı... Devamı
2026
Ramazan Canural'ın ''İyilik yap denize at...!' adlı köşe yazısı.... Devamı
2026
Ramazan Canural'ın 'Nasıl bulacağız bu mutluluğu? Ya da 'Çok şükür kalp hastasıyım!'' adlı köşe yazısı.... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Tanburi Cemil Bey ve Muhayyer Saz Semaisi' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Hem nalına hem mıhına' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Ben padişah değilim...' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Almadan vermek Allah'a mahsustur' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Ramazan Canural'ın 'Bir ilçenin kalbine dokunmak...' adlı köşe yazısı... Devamı
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığında detaylar haberimizde
ABD Başkanı Donald Trump, eşi Melania Trump’ın "Melania" adlı belgeselinin galasına katıldığı Kennedy Center’da İran’la temas halinde olduklarını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çorum makinenden konfeksiyona kadar geniş alanda üretim ihracat yapan, yıldızı parlayan bir şehir. Sadece son 10 senede ihracatı 100 milyon dolardan 5 milyar doların üzerine çıkmıştır" dedi.
AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Zeren ile bir araya geldi. Görüşmede kent genelinde yürütülen projeler ve çevre yatırımları masaya yatırıldı.
Burdur’da AK Parti teşkilatı, güven tazeleyerek yeniden göreve seçilen Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlarını ziyaret etti. Ziyaretlerde esnaf camiasının talepleri ve yeni dönem projeleri ele alındı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Partili Tuncay Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile bir araya geldi
Yorumlar (0)