
Geçtiğimiz ocak ayında aylıklarında %15,75, Ramazan Bayramı ikramiyelerinde ise %33 oranında bir zam-artış yapılmasından memnun olmayan, dolayısıyla da yılın ikinci yarı yıl zammı için temmuz ayını iple çekmeye başlayan Bağ-Kur ve SGK (SSK) emeklileri ile dul ve yetimleri %10.6’lık bir enflasyon zammını şimdiden garantilemiş durumdalar… Ve nisan, mayıs, haziran aylarında gerçekleşecek olan enflasyon oranları da TÜFE’ye, (Tüketici endeksi verilerine) göre Hükümet veya Bakanlık Bağ-Kur ve SGK emeklilerine toplam %15-18 gibi bir artış yapmayı planlıyor. Ancak, bilindiği ve görüldüğü gibi, bu artış açlık sınırının oldukça gerisinde olan 14 bin 469 TL tutarındaki en düşük miktardaki bir aylıkla geçinmeye çalışan milyonlarca emekliyi memnun etmesi mümkün değil!
Geçmiş hükümetlerin, genelde kamu çalışanlarının, özelde de kamu işçilerinin ve emeklilerin maaşlarına yaptığı plansız projesiz artışlar o dönemin çalışanlarını memnun eder ve iktidar da olan partilerin oy oranlarına bir miktar yansısa da bugünkü ülkemizin maliyesini-bütçesini olumsuz yönde etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor maalesef! Erdoğan’ın başında bulunduğu Hükümetin çıkardığı EYT, Emeklilikte Yaşa Takılanların erken emekli olmalarına yarayan yasayı çıkarması ise emekli sayısını tavan yaptırdı! Dolayısıyla da sayıları 16 milyonu bulan emeklilerin yeterli aylık veya maaş zammı alamamalarına neden oldu!
Nedenine niçinine gelince, onu da aşağıda izah etmeye çalışayım:
SSK’ya-SGK’ya bağlı olarak çalışanların yeni durumlarını, en son hallerini çok iyi bilmiyorum… Ama, yıllarca Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışan, esnaf, sanatkâr ve serbest meslek erbaplarının bir kısmı mümkün olan en düşük basamaktan pirim öderler, dolayısıyla da düşük emekli maaşı alabilirlerken, en üst basamaktan emekli olan Bağ-Kur’lular da üst basamaktan yatırdıkları primleri üzerinden, yani yüksek pirim ödeyen Bağ-Kur’lular yüksek, düşük prim ödeyenler ise, tabii olarak düşük maaş alıyorlar… Ve bu emeklilerin tamamına seyyanen, yani tüm emeklilere aynı miktarda emekli aylığı zammı veya ilâvesi yapılacak olursa, bu durum eşitler arasında bir eşitsizliğe, hattâ haksızlığa hukuksuzluğa neden olur!
Bu ara başlıklar bana değil, biri eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarından müteveffa Süleyman Demirel’e, diğeri de DYP’nin Demir Leydi’si ve Demirel’in önce siyâsî varisi sonra ise yine siyâsî rakibi ve 22. T.C Hükümeti’nin Başbakanı olan Prof. Dr. Tansu Çiller’e ait! Yani, dönemin siyasilerinin veya politikacılarının vadetmedikleri bir gök kubbe kalıyordu ve Parti başkanları Genel ve Yerel Seçimler öncesinde yaptıkları miting konuşmalarda en uçuk vaatlerde bulunuyor ve en olmayacak sözleri veriyorlardı! Ve bu vaatçilerin başında Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan geliyordu ki, Uzan’ın vaatlerini duyan diğer siyasetçiler de Uzan’ dan geri kalmamaya çalışsalar da O’na yetişemiyorlardı! Mesela Cem Uzan yaptığı meydan mitingleri öncesinde ve esnasında tüm katılımcılara ve konser eşliğinde pilav, döner, ayran, helva gibi yiyecek ve içecekler dağıttığı gibi, en olmaz vaatlerini birbiri ardı sıralıyordu! Ayrıca Bülent Ecevit’in hayata geçirilemeyen ve geçirilemeyecek te olan ‘Köykent projeleri ve ‘toprak işleyenin su kullananın’ şeklindeki planlarında olduğu gibi; Mesut Yılmaz’ın, dönemin kamu işçilerine verdiği aşırı zamların ceremesini kendinden sonraki hükümetler çekti… Ve Yılmaz’ın bu ölçüsüz zam kördüğümü bugün bile çözülemiyor!
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Yukarıdaki ara başlığımda da dikkât çekmeye çalıştığım gibi, güneş çarığı sıkınca, çarık ta ayağı sıkıyor! Yani, bir dönemin hükûmetleri ister çalışanlara olsun ister emekli, hemen herkese plansız projesiz ve sadece siyasi mülâhazalarla, politik hesaplarla aylıklar bağladılar; dolayısıyla da kendilerinden sonraki hükümetlerin zor durumda kalmalarına neden oldular. Meselâ bazı kamu işçileri veya araç sürücüleri oldukça büyük plan ve projelerin altına imza atan, dolayısıyla da büyük mesuliyet altına giren müdürlerinden bile fazla maaş alıyorlar ve müdürlerine ‘benim olduğum yerde müdürüm cüzdan çıkaramaz!..’ diyerek takılıyorlardı!
Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Erdoğan Hükümeti de yaptığı EYT düzenlemesiyle birçok kişinin genç, hattâ en verimli çağında emekli olmasına neden olurken, ülke ekonomisini, kamu mâliyesini de zora soktu! Ancak, hükümetler şikâyet mercileri değil, çözüm mercileridir ve bu yasaları çıkaranların bir bildikleri mutlaka vardır ya da olmalıdır… O nedenle mevcut hükümet nasıl EYT problemini çözdü ise, Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin maaş problemlerini de çözmeli ve emeklileri enflasyon canavarının insafına terk etmemeli!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
HESAPSIZ KASAP NE BIÇAR KOR NE MASAT!
Atasözü
YOLLARI AYRI OLANLAR, BİRLİKTE PLAN YAPAMAZLAR!
Puplillius Syrus
DEĞİŞİKLİĞİ OLMAYAN BİR PLAN, KÖTÜ BİR PLANDIR ve
BAŞARI HAZIRLIĞA BAĞLIDIR. ONUN İÇİN HAZIRLIK
OLMADAN BAŞARISIZLIKLARIN OLMASI KESİNDİR!
Konfiçyus
HAREKETE GEÇERKEN İLKEL, PLAN YAPARKEN STRATEJİK
OLUN! Rene Cha
PLANLAMA, GELECEKTEKİ FIRSATLARIN VE TEHLİKELERİN
DİKKÂTE ALINARAK BUGÜNÜN KARARLARININ VERİLMESİDİR!
İsmet Barutçugil
BAZEN PLÂN NE KADAR DİKKÂTLİ VE İYİ YAPILIRSA YAPILSIN
DIŞ KUVVET VE ETKİLERLE DEĞİŞİR, BOZULUR. İŞTE BİZ TALİHE
VEYA TALİHSİZLİĞE BU YÜZDEN İNANIRIZ… John Steinbeck
İYİ ŞEYLER YALNIZCA PLANLANIRSA OLUR, KÖTÜ ŞEYLER İSE
KENDİLİĞİNDEN OLUR!.. Crosby
HER PARÇASI KEYİF VADADEN BİR PLAN ASLA BAŞARILI OLAMAZ
BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞINI ÖNLEMENİN TEK YOLU UFAK BİR
SIKINTIYI SAVUNMAKTIR! Jane Austen
2026
Taceddin Akbaş'ın “AFAD bir yandan, afetler diğer yandan uyarıyor!! Ancak kimse bu uyarıları dikkate almıyor!!!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Dünya standartlar günü kutlu olsun tüm standartlar 'İslami olsun!'" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Mekke, E. Çölaşan’ın dediği gibi “heriflerin” değil, “şeriflerin” şehridir. Kâbe de müminlerin kıblesidir!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Mekke'yi koruma şerefi '110 yıl sonra ve yeniden' bizim olacak" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Burdur Müftülüğü 'haftalarında' din görevlilerini unutmadı " adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Siyonistler ırkçı bile değil tam bir soykırımcılar!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “Kemal Bey ihtiyatlı davranıyor Özgür Bey ise hem panik yapıyor hem de kırıcı cümleler kuruyor " adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “'Sende mi "Brütüs..." oldun kardeş ülke Azerbeycan'ın yasakçı başbakanı Asedov!" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “'Camiler Haftası'nı unutmayalım içlerini ise hiç boş bırakmayalım" adlı köşe yazısı. Devamı
2026
Taceddin Akbaş'ın “''Şiddete Hayır Günü'nde bile şiddetin daniskası yapılıyor!" adlı köşe yazısı. Devamı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasında faiz yükünün azaltılması çağrısında bulunarak, hesaplamaların yalnızca anapara üzerinden yapılmasını istedi. Palandöken, 25 günde 228 bin başvuru yapıldığını belirterek, “Esnaf borcunu ödemek istiyor ancak faizin faiziyle borç ödenebilir olmaktan çıkıyor” dedi.
Yeni sistem kapsamında yasal olarak maaşlardan en fazla yüzde 25 oranında kesinti yapılabilecek. Ancak uygulamada standart kesinti oranının yüzde 10 olarak uygulanacağı belirtildi. Tahsilat işlemleri için icra takibi başlatılmayacak ve maaş sahibinin ayrıca onayı alınmayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 32 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yeni ilaçların 21'inin yerli üretim olması dikkat çekti.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, EYT kapsamında emekli olan bazı kişilerin dosyalarını yeniden incelemeye alacağı yönündeki iddialar gündemde. Özellikle anne veya babaya ait şahıs işletmelerindeki sigortalılık sürelerinin mercek altına alınacağı öne sürüldü.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emekli için kaplıca tedavilerini tamamen ücretsiz yaptı! Üstelik sadece tedavi değil, en yakın kaplıca tesisine gidiş-dönüş yol masrafınız ve refakatçinizin giderleri de SGK tarafından ödeniyor. Peki ücretsiz kaplıca hakkından yararlanmak için hangi doktordan rapor almak gerekiyor? 5 günlük kritik süre sınırı nedir?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emeklilik hakkı kazanan milyonları yakından ilgilendiren çok çarpıcı bir son dakika iddiası gündeme bomba gibi düştü. SGK'nın bayram tatilinin hemen ardından usulsüzlük denetimlerine başlayacağı öne sürüldü.
Yorumlar (0)