Taceddin Akbaş

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

TEMEL İHTİYAÇ MALLARINDAN KDV ALINMAMALI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinde yayınlayan yeni bir Tebliğ Taslağı’na göre; yiyecek ve içeceklerin satıldığı işletmelerde uygulanan %8’lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranını %10’a, %18 olan KDV oranını %20’ye çıkarılacak ve söz konusu Tebliğ, uygun görüşlerin alınmasının ardından Resmî Gazetede yayımlandığı anda yürürlüğe girecekmiş. Tasarı ya da Taslak hakkında bir açıklama yapan Türkiye Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, KDV’de 3 kademe uygulamasının olduğu hatırlatmış ve bu uygulamanın tüketiciyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek ‘temel ihtiyaçlarda değil KDV artışı yapmak, KDV’nin sıfırlanması gerekir’ demiş…

ÜLKEMİZDE ÖRGÜTSÜZ BİR TÜKETİCİ VAR!

Hazine ve Mâliye Bakanlığı, kafe ve lokantalarda yenilen içilen gıda maddelerinde alınan Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarını artıracak bir yasa tasarını hazırladığını hatırlatan Ergün Kılıç; Tüketicilerin temsil konusunda sorunlar yaşadığını belirtmiş ve yetkililere şöyle bir çağrıda bulunmuş:

“Evrensel haklarımızdan bir tanesi temsil hakkıdır. Bizim cebimizden para alınırken temsil edilmiyoruz. Tüketicilerin temsilcisi çoğu görüşmede yer almıyor. Bir ürüne zam geldiğinde esnaf maliyet olarak görüyor ve bunu tüketicilere yansıtıyor. Haklı görünse bile esnaf örgütüne bu zamları sormuyor bile. Çünkü karşılarında örgütsüz bir tüketici bulunuyor. Esnaf odalarının da zaman zaman bir araya gelmesi gerekmekte…”

ARZ TALEP DENGESİNİ BİR TÜR KORUYAMIYORUZ!

Muhammed Bin İsmail, yani Hadis âlimlerinden biri olan Buhari Hazretlerinin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’den naklettiği bir Hadis-i Şerif de Efendimiz, “İnsanoğlunun bir vâdî dolusu altını olsa, bir vâdî daha ister. Onun gözünü topraktan başka bir şey doyurmaz…” buyuruyor! Ve insanoğlunun bugünkü mala mülke, paraya pula olan aşırı tutkusu ve ihtiyacından kat kat fazlasını alması satması neyse ne amma stoklaması, bundan tam 1445 yıl önce söylenmiş olan bir Peygamber (sav)’in sözünü aynen doğruluyor… Çünkü insanlar eskiden haftada bir Pazar harcı görür ve ayda bir alışverişe çıkar ve ihtiyaçları kadar yiyecek içecek alırlarken, günümüzün insanı alış veriş merkezlerinden (AVM), süper marketlerden ve koca koca mağazalardan hiç çıkmıyor!.. Ve ihtiyaç fazlası olarak aldıkları başta ekmek olmak üzere birçok gıda maddesini önce bayatlatıyor, çünkü insanlar bir yediklerini bir daha yemiyor, yemek istemiyor, bir giydiklerini bir daha giymiyor-giymek istemiyor, dolayısıyla da çöpe atıyor maalesef… Ayrıca insanlar bir kullandıklarını bir daha kollanmıyor-kullanmayı zül sayıyor! Yani öyle insanlar var ki, ev ve ofislerini, araç ve gereçlerini, o olmazsa sık sık evlerinin eşyalarını ve araçlarının aksesuarlarını değiştiriyorlar... Dolayısıyla da hem israf nedeniyle günaha giriyorlar hem de gereğinden fazla tüketim yaparak fiyat artışlarına neden oluyorlar!

ATALARIMIZ ‘’HER ŞEYİN AZI KARAR, ÇOĞU ZARARDIR” VE “8 GÜNLÜK ÖMÜRE 9 GÜNLÜK AZIK GEREKLİDİR!!!’ DERLER!! GÜNÜMÜZ İNSANI İSE BIRAKIN AZA KANAAT ETMEYİ, ÇOKLA BİLE YETİNMİYOR-TATMİN OLMUYOR!

Türkiye Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç’ın da dediği gibi, ülkemizin örgütsüz, dolayısıyla da plansız programsız kesimlerinin başında tüketiciler geliyor… Hal böyle olunca da tüketiciler bildikleri gibi hareket edip bildikleri gibi alışveriş ve alabildiğine fiyat artışı-zam yapıyorlar! Bu durum da özelde üreticilerin, genelde de aracıların tefecilerin işlerine geliyor, tüketicileri ise çaresiz bırakıyor!

TÜKETİCİLER YA BİR DERNEK KURSUNLAR YA DA ALIŞVERİŞLERİNDE AŞIRIYA KAÇMASINLAR VEYA GEREĞİNDEN FAZLA MAL STOK-LA-MA-SIN-LAR!

Bizim dinimize göre stokçuluk veya karaborsacılık, yani bir şeyin fiyatının artmasını beklemek ve bunun için stok yapmak veya satışa çıkarmamak bizim hem millî değerlerimiz ve gelenek göreneklerimizle bağdaşmıyor hem de ayeti kerimelerin ve hadisi şerilerin tam tersini yapmak oluyor! Çünkü böyle yapmak kul hakkına giriyor ve bu naslara göre, kul hakkı yiyen kişilerin, hakkını yedikleri ya da hukuklarını çiğnedikleri kişilerle birebir helâlleşmeden affedilmedikleri veya affedilmeyecekleri belirtiliyor!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; tüketicilerin haklarının korunması yasalardan ziyade özel inançlar ve genel ahlâklar yoluyla korunmalı… Ancak, günümüz de bu pek mümkün olmuyor… O nedenle devlet yasalar yoluyla, millet de dernekler-STK’lar-Sivil Toplum Kuruluşları vasıtasıyla tüketicileri korumalı… Ve diğerleri ve lüks tüketim eşyaları neyse ne amma, devlet ekmek, su ve benzer temel gıda ve diğer-zaruri ihtiyaç maddelerinin KDV’lerini artırmak yerine sıfırlamalı, o da olmuyorsa asgarî seviye indirmeli… Dolayısıyla da yemek için yaşayanların değil, yaşamak için yiyenlerin, yani fakirin fukaranın ve garip gurebânın gıdasızlık yüzünden zayıf düşmelerini, dolayısıyla da hastaneleri, sağlık ocaklarını ve bakımevlerini doldurmalarının önüne geçmeli!’ diyorum ve bugünkü tezimi sahih iki hadisle desteklemek istiyorum:

PAZARA MAL GETİREN RIZIKLANDIRILMIŞ

İHTİKÂR (stok ve karaborsa) YAPAN İSE

LÂLENLENMİŞTİR!

(İbh-i Mâce, Ticâret, 6)

ÖLÜP DE ARKASINDA KENZ BIRAKAN KİŞİNİN,

KIYAMET GÜNÜNDE BIRAKTIĞI O KENZ,

GÖZLERİNİN ÜSTÜNDE SİMSİYAH, KOCAMAN VE

KEL BİR YILANA DÖNÜŞÜR VE ONUN ARDINA DÜŞER!

KİŞİ: ‘NE OLUYOR SANA NE İSTİYORSUN BENDEN?’

DİY SORAR: YILAN DA ‘BEN, SENİN ÖLDÜKTEN SONRA

GERİYE BIRAKTIĞIN KENZ’ İNİM…’ DER VE O KİŞİYİ

TAKİP EDER; AĞZIYLA ELİNİ LİME LİME EDEREK ÇİĞNER.

SONRA DA GÖVDESİNİ KIRIP ÇİĞNEMEYE BAŞLAR(!)

Ben mücrim de ‘gelin siz siz olun da kenz yapın ve varislerinize bırakın! Yani ‘defîne, hazîne, yeraltında saklı kalmış değerli eşya, para veya altın gibi dünyalık malları üst üste yığıp stok yapın!’ diyor, herkese ‘kenzsiz ve katma değersiz’ saygılar sunuyorum.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

03
MAYIS

2024

Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!

Taceddin Akbaş'ın 'Tarım fuarımız, tarımımızın 'Can Simidi' olur İnşaallah!' adlı köşe yazısı Devamı

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Lokanta ve Kafelerde KDV Zammı Geliyor! Bakanlıktan Yeni Düzenleme
İş Dünyası

Lokanta ve Kafelerde KDV Zammı Geliyor! Bakanlıktan Yeni Düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında artış yapmayı planlıyor. Detaylar haberimizde....

Köprü ve otoyollara KDV Ayarı
Bölgesel

Köprü ve otoyollara KDV Ayarı

Köprü ve otoyol ücretlerine vergi düzenlemesi Haber Detayı..

Yeni kararla oranlar değişti
Bölgesel

Yeni kararla oranlar değişti

Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yapılan değişiklikle yeni oranlar yüzde 20 ve yüzde 10 olarak belirlendi.

BAŞKAN KEYİK’TEN KİTAPLARDA KDV SIFIRLANMASINA TEŞEKKÜR
Bölgesel

BAŞKAN KEYİK’TEN KİTAPLARDA KDV SIFIRLANMASINA TEŞEKKÜR

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, kitap, gazete ve dergilerdeki %8 olan KDV oranının sıfırlanmasıyla özellikle gençlerin kitapları daha ucuz fiyata satın alabileceklerini belirtti.

Çok acil trombosit ihtiyacı vardır! İşte detaylar...
Bölgesel

Çok acil trombosit ihtiyacı vardır! İşte detaylar...

Antalya Medstar Hastanesinde tedavi görmekte olan bir hasta için acil trombosit ihtiyacı vardır. Detaylar haberimizde...

Bucak'ta EUROMER personel alımı yapıyor! İşte detaylar...
Eleman İlanı

Bucak'ta EUROMER personel alımı yapıyor! İşte detaylar...

Burdur Bucak Organize sanayi Bölgesinde faaliyet göstermekte olan EUROMER, birçok alan için personel alımı yapıyor. İşte personel ilanı detayları...