Taceddin Akbaş

Türk mutfağı başkaydı, Burdur mutfağı ise 'Bambaşka olmuş!'

Taceddin Akbaş'ın 'Türk mutfağı başkaydı, Burdur mutfağı ise 'Bambaşka olmuş!'' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

İlgilenenlerin veya ilgililerin bilecekleri gibi, Ülkemiz de (ve 21-27 Mayıs tarihleri arasında) “Türk Mutfağı Haftası” olarak kutlandı… Ve benim bildiğim veya gördüğüm kadarıyla Burdur’umuz da bu yıl ilk defa düzenlenen Hafta, oldukça kapsamlı ve geniş katılımlı bir oranla gerçekleştirildi… O nedenle ben bu iyi-güzel Haftanın baş organizatörü olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, artı haftaya maddî mânevî katkı sağlayan ve genelde Türk Mutfağı’nda, özelde de Burdur Mutfağı’nda çorbası ve çorbasında tuzu bulunan tüm kişi, özel, tüzel, resmî kurum ve kuruluşları kutluyor, sevgili okurlarıma bu yıl ilk defa gerçekleştirilmesine rağmen haftanın amacına ulaştığını belirten yorumuma geçmek istiyorum…
HAFTA DA İKRAM EDİLEN EN LEZZETLİ
YİYECEK “GÖLHİSAR KAVURMASI” İDİ!
22 Mayıs Pazartesi günü Müze Parkı önünden Osmanlı Mehter Takımı’nın yürüyüşü ile başlayan, Bakibey Konağı girişinde yine Mehter Takımı tarafından karşılanan tüm misafirlere ikram edilen yiyeceklerin tamamı temiz, leziz ve tümü nefis idi… Ancak Gölhisar İlçemizin ‘7 saniye de pişebilen’ ve katılımcılar tarafından büyük bir iştahla yenilen ‘Kuşbaşı Kavurması’nın tadı tuzu bambaşka idi! Ayrıca ve tabii ki de keşkeği yufkası, Düğülcük Tatlısı, çayı kahvesi ve Burdur Büskivisi, hemen ardından sunulan müzik dinletisi; 23 Mayıs Salı günü ve yine Bakibey Konağı’nda verilen tarhana çorbası, su böreği, Burdur Büskivisi ile birlikte ikram edilen Karadeniz çayı ve Türk kahvesi, artı müzik dinletisi; 24 Mayıs Çarşamba günü Cumhuriyet Meydanı’nda ikram edilen Sülük çorbası, (sakal çarpan) Toros Yörük Pidesi, un helvası, Burdur Büskivisi ve çay kahve ikramı ile devam eden hafta; 25 Mayıs Perşembe günü yine Cumhuriyet Meydanı’nda ve halka ikram edilen tarhana çorbası, göçe, Burdur Büskivisi ve çay kahve ikramı ile sona erdi!
Yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi hafta boyu ikram edilen yiyecek ve içeceklerin tamamı birbirinden temiz ve leziz idi… Ancak Gölhisar İlçemizin 7 saniye gibi kısa bir süre de yenilebilir hâle gelen-getirilen kuşbaşı kavurması çok daha leziz ve nefis idi!
HAFTA SONA ERDİ AMA HAFTA’NIN TADI
VATANDAŞLARIN DAMAKLARINDA KALDI
Ben şahsen, her suyu içmem ama yemek konusunda fazla bir ayrım yapmam. Dolayısıyla da helal, temiz ve leziz olan her yiyeceği nîmet kabul ederek yerim… Hele bu nimetler bir de dost ikramı olursa hiç affetmem! Ayrıca hiçbir nîmeti israf etmem..! Çünkü Â’raf Sûresi’nin 31. Âyet-i Kerîmesi’nde Cenab-ı Allah, “Ey Âdem oğulları! Her namaz kılacağınızda ve câmi veya mescide gidişinizde süslü-temiz elbiselerinizi giyiniz! Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah (c.c) israf edenleri sevmez!” buyururken; sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’de “Bir ırmak veya nehir kenarında bile abdest alıyor olsanız suyu israf etmeyiniz!” buyuruyor… Yani bizim Yüce Rabb’imiz de, sevgili Peygamberimiz de israfı kesin bir nalsa ve dille yasaklıyor!
ORGANİZE MÜKEMMEL, KATILIM OLDUKÇA YÜKSEKTİ!
Hâsılı, ‘Türk Mutfağı Haftası’, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ve 21-27 Mayıs tarihleri arasında Valilikler ve Kültür Turizm Müdürlükleri tarafından, ayrıca yurt içinde ve yurt dışında elçilikler ile birlikte konsolosluklar tarafından kutlandı veya kutlanıyor… Ve bu iyi-güzel hafta, İlimiz Burdur’da kutlandı… Ancak, ben de 4 gün süren ve oldukça kalabalık gruplar tarafından izlenen bu haftaya sadece ilk günü katılabildim. Fakat diğer günlere katılan tanıdıklarımdan, dostlarımdan, arkadaşlarımdan ve meslektaşlarımdan aldığım bilgilere göre diğer 3 gün de katılımlar yüksek ve beğeniler fazla olmuş… Ve katılımcılar, gelecek yılki haftayı iple çekmeye başlamışlar!
TÜRK MUTFAĞI BAŞKA İDİ, BURDUR MUTFAĞI İSE
BAMBAŞKA BİR ZENGİNLİĞE ULAŞMIŞ DURUMDA!
Genelde Ülkemizin, özelde de İl ve ilçelerimizin yemek kültürlerini önce kendi vatandaşlarımıza, sonra da dünya kamuoyuna tanıtma maksatlı ve benim hatırladığım kadarıyla Burdur’da ilk defa bu yıl kutlanan “Türk Mutfağı Haftası”, her şeyden önce yabancı markalı, yabancı üretimli, belirsiz menşeli ve ne idüğü bilersiz katkı maddeli yiyecek ve içeceklerle gözlerini açan çocuklarımıza ve gençlerimize, hattâ gelinlerimize kızlarımıza ve ev hanımlarımıza Ülkemizin mutfağını tanıtmak açısından da çok yerinde bir organizasyon idi! O nedenle bu bile büyük bir kazanımdır!
GÖNÜL NE YEMEK İSTER, NE YEMEKHÂNE
GÖNÜL BİR DOST İSTER, YEMEK BAHÂNE!
Yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi, ben 4 günlük iyi-güzel organizasyonun sadece bir gününe katılabildim… Ve günümüzde hemen herkesin evinde yerinde karnını doyuracak kadar bir yiyeceği içeceği var… O nedenle bu etkinliklere büyük ilgi gösteren hemşerilerimizin asıl maksatları karın doyurmak değil, pandemi dolayısıyla 3 yıldır bir araya gelememenin telafisi için etkinlik alanlarında eşiyle dostuyla bir araya gelmek idi. Ve öyle de oldu, hemşerilerim ‘Türk Mutfağı Haftası’na olabildiğince ilgi gösteren ve birbirinden temiz ve leziz yiyecekleri yiyerek ve içecekleri içerek emeği geçenlere teşekkürler ettiler, ölmüşlerine de rahmetler okudular!
MUTFAĞIN TEK NOKSANI MİLLÎ YEMEKLERİMİZDEN
BİRİ KURU FASULYE, DİĞERİ İSE BULGUR PİLAVI İDİ!
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Türk Mutfağı varsa da, genelde ülkemizin, özelde de Burdur’umuzun birbirinden temiz ve leziz yemeklerinden biri olan kuru fasulye ve bulgur pilavı da olsaydı, çok daha iyi olurdu!’ diyor ve bu konu da son olarak ‘O kadar kusur kadı kızında da bulunur(!)’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
AÇIMKADAN SOFRAYA OTURMA, DOYMADAN
SOFRADAN KALK! Ve YEMEKLERİN EN KÖTÜSÜ,
TOKLARIN ÇAĞRILDIĞI AÇLARIN ÇAĞRILMADIĞI
‘DÜĞÜN’ YEMEĞİDİR…
EY EBÛ ZER! ÇORBA PİŞİRDİĞİN ZAMAN SUYUNU
ÇOKÇA KOY VE KOMŞULARINI GÖZET!
Hz. Muhammed (sav)
YEMEKTE İÇMEKTE DENGELİ HAREKET ETMEYENLER
KENDİLERİNİN DÜŞMANIDIRLAR!.. Hz. Ali (r.a)
İNSANOĞLU DÜNYAYA YEMEK İÇİN GELMİŞSE, İNSAN
DEĞİLDİR. ÇÜNKÜ DÜNYADA YEMEK İÇİN YAŞAYAN,
TEK CANLI HAYVANDIR!.. İmâm-ı Gazâli
FAKİRLİK ‘YEMEKSİZ GEÇİRİLEN’ BİR GECE DEĞİLDİR.
FAKİRLİK ‘DÜŞÜNÜLMEDEN GEÇİRİLEN’ BİR GECEDİR
Ali Şeriâtî
YEMEKLE DOPDOLU OLAN MİDE DE HİKMET DURMAZ!
Zinnûnî Mısrî
YEMEK İÇİN YEMELİSİN, YEMEK İÇİN YAŞAMAMALISIN
Cicero
YAŞAMAK İÇİN YE, YEMEK İÇİN YAŞAMA!
Benjamin Franklin
KRAL DA, DİLENCİ DE AYNI İŞTAHLA ACIKIR!
Montaigne
YİYECEĞİNİ KÖTÜLEYEN KİŞİNİN SOFRASINDA YEMEK YEME!
Çerkez Atasözü
İNSANOĞLU YEDİKLERİNİN DÖRTE BİRİ İLE YAŞAR,
KALAN DÖRTTE ÜÇÜ İLE DE DOKTORLARI YAŞATIR!
Mısır Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

19
NİSAN

2024

Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Kitap gününü, turizm haftasını kutlayalım!! Malazgirt ve kutlu doğum haftasını unutmayalım!' adlı köşe yazısı Devamı

18
NİSAN

2024

Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor

Taceddin Akbaş'ın 'Vali Öksüz 'Koordine etmekle yetinmiyor' Aynı zamanda kontrol ve takip de ediyor' adlı köşe yazısı Devamı

17
NİSAN

2024

Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Herkesin her şeyin günü olur da köşe yazarlarının olmaz mı?' adlı köşe yazısı Devamı

16
NİSAN

2024

Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!

Taceddin Akbaş'ın 'Erdoğan ‘kadrosunu’ yenileyecek mi yoksa rötuş yapmakla mı yetinecek?!' adlı köşe yazısı Devamı

15
NİSAN

2024

Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Haftalarında olsun Şehitlerimizi unutmayalım-unutturmayalım!!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Cumhuriyet’in 100. yılında Türk mutfağı adlı program gerçekleştirdi
Etkinlik

Cumhuriyet’in 100. yılında Türk mutfağı adlı program gerçekleştirdi

Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinliklerinde Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Mutfağı adlı program gerçekleştirildi.

Alanya'nın tescilli lezzeti, Ankara sofralarında
Bölgesel

Alanya'nın tescilli lezzeti, Ankara sofralarında

Alanya’nın tescilli lezzeti Gülüklü Çorba, ‘21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’ kutlamaları kapsamında Ankara Beştepe Millet Bahçesi’nde düzenlenen yemekte kurulan sofraların vazgeçilmez lezzeti oldu.

Burdur'da Türk Mutfağı Haftası program açılışı yapıldı
Etkinlik

Burdur'da Türk Mutfağı Haftası program açılışı yapıldı

Burdur Valiliği öncülüğünde, ilgili paydaş STK ve kamu kurumlarının katkılarıyla düzenlenecek hafta kapsamında yapılacak etkinliklerde Burdur'a özgü yöre mutfağı ve tatların daha geniş kitlelere tanıtılması amaçlanıyor. İşte detaylar...

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz
Bölgesel

Serada Kahve Üretti sizde üretebilirsiniz

Antalya Gazipaşa'da bölgeye örnek olacak üretimler gerçekleştiren Yaşar Dağtekin'in kahve üretiminin de bölgeye örnek teşkil ederek, gerisinin gelmesi bekleniyor

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi
Yerel Yönetim

Antalya Kepez Belediye Başkan vekili Prof.Dr. Refik Emre Altekin seçildi

KEPEZ'DE VEKİL PROF.DR.ALTEKİN Kepez Belediye Meclisi, görevine dönünceye kadar Başkan Mesut Kocagöz’ün yerine Prof.Dr. Refik Emre Altekin’i, başkan vekili seçti.

Korkutelili Başpehlivanlar Yuvaya Döndü
Bölgesel

Korkutelili Başpehlivanlar Yuvaya Döndü

Korkutelili Başpehlivanlar Okan Acar ve Ali İhsan Batmaz yuvaya döndü. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran Pazar günü yapılacak Kumluca Güreşlerinde her iki başpehlivanın da Korkuteli Belediyesi adına güreşeceklerini ifade etti.