Taceddin Akbaş

Valilik can çekişmekte olan ormanımıza rektörlük de tarımımıza can suyu verdi!

Taceddin Akbaş'ın 'Valilik can çekişmekte olan ormanımıza rektörlük de tarımımıza cansuyu verdi!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

VALİLİK CAN ÇEKİŞMEKTE OLAN ORMANIMIZA REKTÖRLÜK DE TARIMIMIZA CANSUYU VERDİ!

Daha düne kadar “Türkiye’nin Süt Pınarı ve Hollanda’sı, Göller, Güller ve Gönüller Bölgesi ve Tekeler Yöresi’’ gibi iyi-güzel unvanlarla anılan İlimiz Burdur’un son zamanlarda bu özellik ve güzelliklerini birer birer kaybetmeye başlaması Valiliği ve Rektörlüğü harekete geçirdi… Yani bu hayâtî kayıpların farkında, fevkinde ve bilincinde olan ve bu kayıpların ‘ileride’ İlimize ve Bölgemize.. vermesi muhtemel zararları göz önünde bulunduran Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz ormana ağırlık verirken; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da tarıma ‘gereken’ önemi verdi veya vermeye başladı.

Devamlı okurlarımın hatırlayacakları gibi, 27-28 Kasım tarihli köşem de Burdur Ticaret Borsası Başkanı (BTB) Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, ‘tarım ve hayvancılık’ gibi konularda yaptığı önemli uyarılarının ve tavsiyelerinin dikkâte alınmasının ehemmiyeti üzerinde durmuş, ben de (Gündüzalp’in Sesine Kulak Verelim ve Feryadını Can Kulağı ile Dinleyeyim!) başlıklı bir yazı yazmış; dolayasıyla da Ülkemizin ve İlimizin alârm ‘SOS’ veren tarım ve hayvancılığını yetkililerin, etkililerin, ilgililerin ve ilgilenenlerin dikkâtini çekmeye çalışmıştım… Ve benim o yazımı okuma külfetine katlanan Ömer Faruk Gündüzalp de beni telefonla arama nezaketi göstermiş, “Konuyu benden iyi özetlemiş ve dile getirmişsin… O nedenle çok teşekkür ederim…” diyerek bana iltifatta bulunmuştu… Ben de Sayın Başkan’a, ‘İlimizin can çekişmekte olan tarım ve hayvancılığına can suyu vermek hepimizin vazifesi olmalı…’ demiştim!

VALİ ÖKSÜZ ORMANA.., REKTÖR DALGAR’DA TARIMA CANSUYU VERMEK İÇİN UĞRAŞIYOR

Şöyle ki; ilgililerin veya ilgilenenlerin bilecekleri gibi, Valilik geçtiğimiz hafta Büğdüz yolu üzerinde ve Örtülü Mevkiinde, “Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı anısına bir ‘Hatıra Ormanı’ oluşturmuş ve ‘geniş bir katılımla’ 1000 fidanı toprakla buluşturmuştu…

Fidan dikiminin ardından bir açıklama yapan Vali Türker Öksüz, daha yeşil ve yaşanabilir bir Burdur oluşturmak, bunun içinde çevreyi korumak, erozyon kontrolünü sağlamak ve yeşil alanları artırmak için Cumhuriyetin 100. Yılına ithafen bir hatıra ormanı oluşturduklarını hatırlatmış ve Öksüz açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:

“Bu yıl Millî Ağaçlandırma Günü’nde de yaklaşık 16 bin fidan dikmiştik. Bugün bu Hatıra Ormanı’nda 1000 (bin) fidan dikimini gerçekleştirdik. Daha önceki fidan dikimleriyle 2023 yılında toplam 22 bin civarında fidanı toprakla buluşturduk. Ülke olarak daha yeşil, koruma kullanım dengesi oluşmuş bir çevreye ihtiyacımız var. Ağaç dikme faaliyetlerimizi bir seferberlik ruhuyla devam ettireceğiz…”

MAKÜ’DE ‘BENZER BİR ÇALIŞMA’ BAŞLATMIŞ

Yine Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) de Valilikten bağımsız ama aynı amaca mâtuf bir çalışma başlatmış ve Rektör Hüseyin Dalgar konu hakkında yaptığı açıklamada; kuruluş sürecinde MAKÜ’ye tahsis edilen arazilerin en etkili bir şekilde değerlendireceklerini ifade etmiş. Rektör Dalgar, “Üniversitemize ait tarlaların bir kısmı ekildi, bir kısmında hazırlıklar devam ediyor. Kuruluş sürecinde Üniversitemize tahsis edilmiş olan arazinin en etkili şekilde değerlendirilmesi noktasında yoğun bir çaba sarf ediyoruz…” demiş. Aynı konu hakkında kısa bir açıklama da MAKÜ’nün Bitkisel Üretim alanları ile ilgili birimde çalışan Dr. Öğretim Üyesi Bekir Tosun’dan gelmiş ve Bekir Hoca, Üniversite’nin yaklaşık olarak 3 bin dekar işlenebilir bir arazisi olduğunu hatırlatmış!

TÜİK’İN VERİLERİNE GÖRE, GEÇTİĞİMİZ YIL 19 MİLYAR MEKREKÜP SU ÇEKİLMİŞ

Ülkemiz genelinde ve İlimiz özelinde yıllardır bir kuraklık hüküm sürerken ve birçok kişi bunun farkında değilken Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz’de, MAKÜ’nün yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’da durumun vahametini fark etmiş, dolayısıyla da kuraklığın zararlarının asgarî seviyeye düşmesi ve yağışların bollaşması için kurumsal çareler aramaya ve değişik faaliyetler de bulunmaya başlamışlar. Çünkü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ülkemiz de geçtiğimiz yıl belediyeler, köyler, îmâlât sanayisi işyerleri, termik santrallar, organize sanayisi bölgeleri ve maden işletmeleri su kaynaklarından toplam 19,2 milyar metreküp su çekmiş… Demek ki, bırakın içme, sulama ve kullanma suyumuzu, birçok işletmemizin işleyebilmesi suya bağlı imiş!

Ben nâçiz de ‘büyük bir tekstil ve sanayi şehri olan Denizli, tam bir turizm kenti olan Antalya ve Cumbaba torpilli Isparta üçgeni arasında sıkışıp kalmış olan İlimiz Burdur’un turizm, sanayi, tekstil ve teknoloji gibi alanlarda fazla bir iddiası yok maalesef! Ama tarım ve hayvancılık gibi konularda hem potansiyeli var hem de geçmişi-geleceği, dolayısıyla da tecrübesi var… Yani, İlimizin irmiği, yağı ve şekeri var! Ustası da Valiliğimiz ve Üniversitemiz olursa ki, öyle gözüküyor, İlimiz kısa sürede irmik helvasını yapar, eski unvanlarını tekrar kazanır, hattâ geçer… Dolayısıyla da gelirini ikiye üçe.. katlar! O nedenle ben ‘doğma köylü ve çiftçi bir ailenin evlâdı, organik ve büyüme bir Burdurlu, yarım asırlıkta bir gazeteci olarak başta Valimiz Türker Öksüz ve Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Dalgar olmak üzere İlimizin çorbasında tuzu bulunan ve bulunacak olan herkese teşekkür ediyor, tüm okurlarıma saygılar sunuyorum.

EMEK, BAŞARININ ANAHTARIDIR…

HİÇBİR ŞEY ÇALIŞMADAN DÜŞEN YAĞMUR

GİBİ GÖKYÜZÜNDEN DÜŞMEZ!

BAŞARI DA SIR, DOĞRU ZAMAN DA DOĞRU

YERDE OLMAKTIR…

BÜYÜK BAŞARILAR İÇİN BÜYÜK EMEK GEREKİR

ZİRVEYE ULAŞMAK İSTİYORSANIZ, HER GÜN

DAHA FAZLA ÇALIŞMALISINIZ:

Anonim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

31
OCAK

2026

Berat Gecemiz mübarek ve bu yılki Beratımız Beraatimize vesile olsun inşalllah

Taceddin Akbaş'ın 'Berat Gecemiz mübarek ve bu yılki Beratımız Beraatimize vesile olsun inşalllah!' adlı köşe yazısı... Devamı

30
OCAK

2026

Nammamların cirit attığı yerlere yağmur da yağmaz kar da atmaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Nammamların cirit attığı yerlere yağmur da yağmaz kar da atmaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
OCAK

2026

Zaman 'Kurtlar Sofrası'nda misafir değil, ev sahibi; dünya düzeninde de figüran değil, baş rol oyuncu ve de oyun kurucu-senarist olma zamanı

Taceddin Akbaş'ın 'Zaman 'Kurtlar Sofrası'nda misafir değil, ev sahibi; dünya düzeninde de figüran değil, baş rol oyuncu ve de oyun kurucu-senarist olma zamanı' adlı köşe yazısı... Devamı

27
OCAK

2026

Dervişin 'Fiktri neyse zikri de o olduğu gibi, Ertuğrul'un fikri de hep alkolde, içkide

Taceddin Akbaş'ın 'Dervişin 'Fiktri neyse zikri de o olduğu gibi, Ertuğrul'un fikri de hep alkolde, içkide' adlı köşe yazısı... Devamı

26
OCAK

2026

MAKÜ'nün 'Disiplinli' çalışmaları 3 disiplinde dünya üniversiteleri arasında yer almasını sağlamış!!

Taceddin Akbaş'ın 'MAKÜ'nün 'Disiplinli' çalışmaları 3 disiplinde dünya üniversiteleri arasında yer almasını sağlamış!!' adlı köşe yazısı... Devamı

24
OCAK

2026

Akran zorbalarının kılavuzları kargalar!

Taceddin Akbaş'ın 'Akran zorbalarının kılavuzları kargalar!' adlı köşe yazısı... Devamı

22
OCAK

2026

Bayrağı indirenlerin elleri ezanı dindirenlerin dilleri kurusun ve kurudu da!

Taceddin Akbaş'ın 'Bayrağı indirenlerin elleri ezanı dindirenlerin dilleri kurusun ve kurudu da!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
OCAK

2026

Güney Kıbrıs 'İsrail'in ileri karakolu' olma yolunda!

Taceddin Akbaş'ın 'Güney Kıbrıs 'İsrail'in ileri karakolu' olma yolunda!' adlı köşe yazısı... Devamı

20
OCAK

2026

Kazakistan Cumhurbaşkanı İsrail'e cömert, Gazze'ye cimri

Taceddin Akbaş'ın 'Kazakistan Cumhurbaşkanı İsrail'e cömert, Gazze'ye cimri' adlı köşe yazısı... Devamı

20
OCAK

2026

İçki masasında Sala verenler manevi ölümlerinin salasını vermiş olabilirler!

Taceddin Akbaş'ın 'İçki masasında Sala verenler manevi ölümlerinin salasını vermiş olabilirler!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Burdur’da sahipsiz hayvanlar için kritik mesai Barınak ve bakım planları masada
Bölgesel

Burdur’da sahipsiz hayvanlar için kritik mesai Barınak ve bakım planları masada

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında toplanan Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği Encümeni, il genelindeki barınak hizmetlerini ve yeni dönem stratejilerini karara bağladı.

Komşu ilden Vali Bilgihan'a nezaket ziyareti
Bölgesel

Komşu ilden Vali Bilgihan'a nezaket ziyareti

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve beraberindeki heyet, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede bölgesel iş birliği mesajları öne çıktı.

Burdur'da teknoloji hamlesi DENEYAP Atölyeleri için başvurular başladı
Etkinlik

Burdur'da teknoloji hamlesi DENEYAP Atölyeleri için başvurular başladı

Burdur Valiliği, Türkiye'nin teknolojik dönüşümüne yön verecek genç yetenekleri yakından ilgilendiren önemli bir duyuru paylaştı. Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmeyi hedefleyen DENEYAP Teknoloji Atölyeleri için yeni dönem öğrenci seçme sınavı başvuruları resmen başladı.

Burdur'da sosyal yardımlaşma gündemi İhtiyaç sahipleri için görüş alışverişi
Bölgesel

Burdur'da sosyal yardımlaşma gündemi İhtiyaç sahipleri için görüş alışverişi

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında toplanan SYDV Mütevelli Heyeti, kentteki sosyal destek programlarının etkinliğini ve yeni dönem stratejilerini masaya yatırdı.

İnsuyu ve Çendik turistik tesisleri için yeni dönem Projeler Masaya yatırıldı
Bölgesel

İnsuyu ve Çendik turistik tesisleri için yeni dönem Projeler Masaya yatırıldı

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında toplanan İnsuyu ve Çendik Turistik Tesisler Birliği Meclisi, bölgenin turizm potansiyelini artıracak projeleri mercek altına aldı. Toplantıda mevcut tesislerin durumu ve gelecekte hayata geçirilmesi planlanan yeni yatırımlar karara bağlandı.

Burdur'da Karamusa su kaynağı için kritik zirve Yol haritası netleşti
Bölgesel

Burdur'da Karamusa su kaynağı için kritik zirve Yol haritası netleşti

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında bir araya gelen heyet, Karamusa Köyü’ndeki su kaynağının geleceğini masaya yatırdı. Toplantıda kaynağın verimli kullanımı ve kurumsal koordinasyonun artırılmasına yönelik stratejik kararlar alındı.