Samsun

Nerik'te Bulunan Çivi Yazılı Tabletler, Samsun Müzesi'nde Ziyaretçilerin İlgi Odağı

Samsun Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü'nde Hititlerin kutsal şehri Nerik'te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bulunan çivi yazılı tabletler, en önemli maddi kültür kalıntıları olarak dikkat çekiyor.

Nerik'te Bulunan Çivi Yazılı Tabletler, Samsun Müzesi'nde Ziyaretçilerin İlgi Odağı

SAMSUN (İHA) - Samsun Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü'nde Hititlerin kutsal şehri Nerik'te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bulunan çivi yazılı tabletler, en önemli maddi kültür kalıntıları olarak dikkat çekiyor.
Uzun soluklu çalışmalar, araştırmalar ve tartışmalar sonucunda Hitit İmparatorluğu'nun kuzey sınırlarında olduğu düşünülen kutsal kent Nerik’in lokalizasyonu kesin olarak Oymaağaç Höyük’te yapılıyor. Samsun’un güneyinde Vezirköprü Ovası'nın ise kuzey bölümünde bulunan ve 200’e 1900 metre ölçülerindeki Oymaağaç Höyük, gerek konumu gerekse de buluntuları ile soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Höyük’te 20005 ve 2006 yılları arasında yapılan yüzey araştırmaları ile 2007 yılından bugüne kadar devam eden kazı çalışmaları sırasında bulunan 20’nin üzerinde ‘Hititçe çivi yazılı tablet parçası’ en önemli maddi kültür kalıntılarından biri olarak adlandırılıyor.

Sadece Nerik’te kullanılan bir teknik hem ahşap hem taştan yapılmış tablet: Dahanga
Söz konusu tabletlerde Nerik kentinin adı, Nerik’in tanrıları, Nerik’in Fırtına Tanrısı ve onun eşi Zah(s)apuna ile Haharwa Dağı gibi Nerik’in çevresindeki bölgelerin adları geçiyor. Ayrıca 2 tablet parçasında hem ahşap hem taştan yapılmış bir Dahanga’dan bahsediliyor. Dahanga, henüz bilinmeyen ama sadece Nerik’te bulunan bir mimari unsur olarak merak uyandırıyor. Söz konusu tabletler ve dönemin eserleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Höyük’te açığa çıkartılan mimari kalıntılar da Oymaağaç Höyük-Nerik eşitliğini destekliyor. Hattusa’nın eski mabetlerinde benzer bir mabet, kare bir hububat deposu, tipik bir Hitit sur kapısı ve yer altına giden merdivenli su kaynağı Hititt dönemine tarihleniyor. Höyüğün kuzeydoğu tepesinde 40’a 40 metre ölçülerinde kuruluşu Orta Tunç Çağı ve en geç tabakası 2. Suppiluliuma dönemine tarihlenen bir tapınak bulunduğu aktarılıyor.
Tapınak hakkında yapılan bilgilendirmede, “Yapının konumu ve buluntularından dolayı Fırtına Tanrısı’nın tapınağı olarak nitelendiriliyor. Buluntular arasında Fırtına’nın sembol hayvanlarından Serri ve Hurri adlı boğaların betimlendiği pişmiş toprak heykelcik parçaları dikkat çekici bulunuyor. Purulliye (bahar) Bayramı ve diğer festivaller sırasında yapılan kilit seyahatlerin bitiş noktası olan Nerik’e gelince bu mabette Fırtına’ya kurbanlar kesilip, çeşitli hediyeler verilmişti. Mabedin avlusunda çok sayıda kalitesinden dolayı günlük kullanımdan ziyade dini amaçlı olduğunu bilinen tek kullanımlık minyatür kap ve tabaklar acıka çıkartıldı” açıklaması bulunuyor.

Hititlerin dikkat çeken müzik aletleri
Öte yandan, müzede Hititler’in kullandığı müzik aletleri de oldukça dikkat çekiyor. Müzede erken tunç çağına ait bronz çalpara, pişmiş topraktan yapılmış çıngırak ve birçok müzik aleti de sergileniyor. Kullanılan müzik aletleriyle ilgili olarak yapılan bilgilendirmede, “Çivi yazılı belgeler ve görsel arkeolojik materyaller Hititlerin kullandıkları müzik aletleri ve onların yapıldıkları malzemelerle ilgili bilgiler vermektedir. Ayrıca hangi törende hangi çalgıların birlikte çalınacağı ve ayrıntıları da belirtilmektedir. Lir, arp, bağlama gibi telli çalgılar, davul ve tef gibi vurmalı çalgılar, çift borulu ve doğal trompet gibi nefesli çalgılar, çalpara, zil ve sistrum gibi kendinden tınılı çalgılar Hitit yazılı ve görsel belgelerinde yer alan çalgılardır. Anadolu’da en sevilen bölgesel çalgılardan biri olan saz, Hitit Dönemi görsel kaynaklarda da yaygın olarak görülen müzik aletidir” ifadeleri yer alıyor.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 4
    SEVDİM
  • 3
    ÜZÜLDÜM
  • 3
    BEĞENDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Alacahöyük'te Bayram Ziyafeti: 9 Günde 3.381 Ziyaretçi!
Bölgesel

Alacahöyük'te Bayram Ziyafeti: 9 Günde 3.381 Ziyaretçi!

Çorum merkez'e 53 kilometre mesafede, Alaca ilçesine ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Alacahöyük Ören yeri 9 günlük bayram tatilinde 3 bin 381 kişi tarafından ziyaret edildi.

Başkan Balaban'a Makam Ziyaretleri
Bölgesel

Başkan Balaban'a Makam Ziyaretleri

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, kendisine hayırlı olsun ziyaretinde bulunan ziyaretçilerini makamında ağırlıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanına Bayramda ziyaretçi akını
Bölgesel

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanına Bayramda ziyaretçi akını

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihi Alan’ın 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 2 milyon ziyaretçi ağırladığını belirterek, "Türk milletinin evlatları sel olup Çanakkale’ye koştu

Uçurumun kıyısındaki türbeye ziyaretçi akını
Etkinlik

Uçurumun kıyısındaki türbeye ziyaretçi akını

Sivas’ta uçurumun kıyısında bulunan, Peygamber Efendimizin sancaktarlarından Abdulvahap Gazi hazretlerinin türbesi, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğradı.

’Çorum’un tüm tarih serüveni sergileniyor’
Etkinlik

’Çorum’un tüm tarih serüveni sergileniyor’

Çorum’un kültürel ve tarihi mirasını gün yüzüne çıkarmak amacıyla Belediye tarafından hayata geçirilen Şehir Müzesi, kapılarını ziyaretçilere açtı. Tarihi Veli Paşa Hanı içerisinde oluşturulan Şehir Müzesi geçmişten günümüze ışık tutuyor.

Bucak Belediyesi Aile Çay Bahçesi: Her Yaştan Ziyaretçinin Favori Mekânı
Bölgesel

Bucak Belediyesi Aile Çay Bahçesi: Her Yaştan Ziyaretçinin Favori Mekânı

Bucak Belediyesi tarafından hizmete açılan Aile Çay Bahçesi, kısa sürede şehrin en gözde mekânları arasına girdi. Her yaştan ziyaretçinin keyifle vakit geçirdiği bu bahçe, 7’den 70’e herkesin yeni uğrak noktası haline geldi.