Samsun

OMÜ Fen Fakültesi'nde Yapılan Araştırmalar, Dünya Biyoçeşitliliğine Yeni Katkılar Sağlıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi'nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor

OMÜ Fen Fakültesi'nde Yapılan Araştırmalar, Dünya Biyoçeşitliliğine Yeni Katkılar Sağlıyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi'nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor.
Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarından birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ndeki koleksiyonda yaklaşık 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasında dünyada ilk kez teşhis edilen 'Microtus Dogramacı’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde görevli akademisyenlerin Türkiye'yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açıdan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlıların yaşadığına dair bilgileri öğrenme şansı bulacağı koleksiyonda ayrıca tilki, tavşan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor.

"Böylesi Türkiye'de başka bir yerde görülmedi"
Koleksiyon hakkında bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, "Burası memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve değişik canlı gruplarını inceleyen bir yapıdır. Ama burası Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarının yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardır. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldı. Burada gördüğünüz örneklerin hepsi iyi korunduğu takdirde 200 yıl kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doğa çeşitliliğin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktır. Bu türler en azında böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Şu anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi doğadan uzak yaşadıkları, betonların arasında yaşadıkları için doğada göremeyeceklerini, hiç ulaşamayacakları türleri bu tip koleksiyonları ziyaret ederek görme imkanına kavuşacaklar. Bu tür koleksiyonların halka dönük ve biyoçeşitliliğe dönük faydaları olduğu gibi aynı zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çıktıkları oluyor. Burada pek çok yeni tür vardır. Dünya için yeni türler vardır. Teşhis ettiğimiz ‘Microtus Dogramacı’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teşhislerdir. Dünya için yeni türler teşhis edilmesi bakımından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadır. Dünya biyoçeşitliliğine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azımsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de başka bir müzede görülmedi" dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

ÇTB Başkanı Kazım Yılmaz Sanayinin Önemini Vurguladı
İş Dünyası

ÇTB Başkanı Kazım Yılmaz Sanayinin Önemini Vurguladı

Samsun Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Çarşamba’da sanayinin, tarımın ve istihdamın gelişmesi için oluşturulan sanayi bölgelerinin önemini çok iyi okumaları gerektiğini söyledi.

Samsun'da Polis Memuru Mehmet Selçuk Aydın'ın Son Yolculuğu
Yaşam

Samsun'da Polis Memuru Mehmet Selçuk Aydın'ın Son Yolculuğu

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden polis memuru Mehmet Selçuk Aydın (53), memleketi Samsun’da son yolcuğuna uğurlandı.

Samsun'da İnşaat ve Yapı Sektörüne Yönelik Fuar Başladı
Bölgesel

Samsun'da İnşaat ve Yapı Sektörüne Yönelik Fuar Başladı

Samsun İnşaat Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "İnşaat ve yapı malzemeleri deyince güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesi ve dünya çapında marka firmalarının ülkemizde üretim yapması bu sektör açısından son derece anlamlı" dedi.

OMÜ'de 25 Program Akredite Edildi, 3 Program İçin Süreç Devam Ediyor
Bölgesel

OMÜ'de 25 Program Akredite Edildi, 3 Program İçin Süreç Devam Ediyor

Araştırma üniversitesi adayı Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) 25 program akredite oldu, 3 program da bu hedefe odaklandı.

Gisdol: 'Ligdeki Tek Yabancı Hoca Olmamı "Survivor" Olarak Değerlendiriyorum
Spor

Gisdol: 'Ligdeki Tek Yabancı Hoca Olmamı "Survivor" Olarak Değerlendiriyorum

Samsunspor Teknik Direktörü Markus Gisdol, Süper Lig'de en son 12 yıl önce ağırladıkları Trabzonspor ile yeniden karşılaşacak olmanın şehir ve taraftar için önemini bildiklerini söyledi.

 Tekkeköy İlçesi Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısında Görev Dağılımı Yapıldı
İş Dünyası

Tekkeköy İlçesi Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısında Görev Dağılımı Yapıldı

Tekkeköy Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı İlk Oturumu Meclis Başkanvekili Aydın Çift yönetiminde gerçekleştirildi.