Burdur

Rahim ağzı kanserine karşı 9'lu aşı önlemi

200'den fazla türü bulunan HPV'nin (Human Papilloma Virus) yaklaşık 40 kadar türü genital bölgede cilt ve mukoza hücrelerinin enfeksiyonuna neden oluyor.

Rahim ağzı kanserine karşı 9'lu aşı önlemi

200'den fazla türü bulunan HPV'nin (Human Papilloma Virus) yaklaşık 40 kadar türü genital bölgede cilt ve mukoza hücrelerinin enfeksiyonuna neden oluyor. HPV'nin neden olduğu rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Cinsel yolla bulaşan HPV'nin kanser riski yüksek türlerine karşı aşılar geliştiriliyor. HPV 9'lu aşı, kanser riski yüksek 9 HPV türüne karşı koruma sağlayabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Çiğdem Pulatoğlu, rahim ağzı kanseri ve HPV aşıları hakkında bilgi verdi.

HPV 9'lu aşı kanser riski yüksek türlere karşı koruma sağlıyor

HPV virüsü bulaştıktan hemen sonra kansere neden olmaz. Kişinin vücudunda belli bir süre kalabilir, hemen etkin hale gelmemektedir. HPV aşıları HPV'nin kanser yapan türlerine karşı koruculuk sağlamaktadır. HPV tip 4 aşısı HPV 6,11,16 ve 18 'e karşı koruyuculuğu olan bir aşıdır. 6 ve 11 türleri daha çok genital siğile neden olmaktadır. Genital siğiller genellikle zararsızlardır. HPV'nin kansere neden olan en yüksek riskli 2 türü 16 ve 18' dir. HPV'nin 31,33,45,52 ve 58 türleri de rahim ağzı kanseri açısından yüksek riskli türlerdir. 9'lu aşı ise HPV 6,11,16,18, 31,33,45,52 ve 58'e karşı koruma sağlamaktadır. HPV'nin 9 türüne karşı koruma sağladığı için 9'lu aşı olarak adlandırılmaktadır. 9'lu aşıda yaş sınırlaması yoktur. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilmektedir. Ölü bir aşıdır, genellikle kol veya bacaktan kas içine uygulanmaktadır. Yan etkisi olmayan bir aşıdır, diğer aşılarda olduğu gibi aşı yerinde kızarıklık, şişlik ve biraz ağrı yapabilmektedir. HPV 9'lu aşı uzun vadede rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktadır.

HPV 4'lü aşı yaptıranlar 9'lu aşıyı da yaptırabiliyor

HPV aşıları konusunda aslında istenilen, cinsel ilişki başlamadan aşının yapılmasıdır. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına bu aşı uygulanabilir. 9-15 yaş arası çocuklarda HPV 9'lu aşı 2 doz olarak uygulanmaktadır. Bu 2 doz 6 ay arayla uygulanmaktadır. 15 yaşından büyük çocuklarda ise aşı 3 doz halinde uygulanmaktadır. Üç dozun uygulanma şekli ise şöyledir; ilk dozdan 2 ay sonra 2. doz ve 2. dozdan 4 ay sonra da 3. doz vurulmaktadır. Hastanın cinsel hayatı başlamışsa ya da smear testinde bir anomali bulunuyorsa veya HPV testi pozitif çıkmış ise gerekli tedavileri uygulandıktan sonra HPV 9'lu aşı 3 doz şeklinde uygulanabilmektedir. Daha önceden HPV 4'lü aşıyı yaptıranlar da yine 9'lu aşıyı yaptırabilir. 3 doz halinde vurulmuş 4'lü aşının üzerinden 1 yıl geçmişse 9'lu aşı uygulanabilmektedir. Bir yıl geçmemişse bir yılın geçmesi beklenir. HPV 9'lu aşı 4'lü aşının kapsadığı türleri de kapsamaktadır. Aşıların kapsamadığı diğer türler ise aşılara rağmen bulaşabilmektedir.

Aşı olunsa bile düzenli kontroller devam etmeli

Erkekler HPV taşıyıcısı oldukları için HPV aşıları erkeklere de uygulanabilmektedir. HPV virüsü erkeklerde genital siğil, nadir olmakla beraber penis ve anal bölge kanserine neden olabilmektedir. HPV aşısı erkekleri bu hastalıklardan da korur. Aşı, aşının kapsadığı HPV türlerinin erkeklere bulaşmasını önler ve erkek taşıyıcı olmadığı için kadına da bu virüsü bulaştırmamaktadır. HPV aşısı kanser riski yüksek türlere karşı koruma sağlamaktadır. Aşı yaptırılsa bile düzenli smear kontrolleri devam ettirilmediler. HPV 9 'lu aşı, genital siğil ve rahim ağzı kanserine yol açan bazı türlere karşı koruma sağlamaktadır fakat düzenli kontroller aksatılmamalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Dr. Şerife Özlem Genç: HPV Virüsü Taraması 30 Yaşından Sonra Önemli
Yaşam

Dr. Şerife Özlem Genç: HPV Virüsü Taraması 30 Yaşından Sonra Önemli

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şerife Özlem Genç, 30 yaşından sonra kadınlarda mutlaka taranması gereken HPV virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

Aşı ile HPV'den yüzde 100 korunun
Sağlık

Aşı ile HPV'den yüzde 100 korunun

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sezin Kapulu HPV virüsünden aşı ile korunmanın mümkün olduğunu söyledi

Eleman Bulunamıyor! Yevmiyeler 1500 lirayı Buldu!
Eleman İlanı

Eleman Bulunamıyor! Yevmiyeler 1500 lirayı Buldu!

Hatay'da deprem sonrası yeniden inşa çalışmaları hız kazandıkça inşaat sektöründe iş yoğunluğu artıyor. Bu yoğunluğa yetişemeyen sektör çalışanları, yevmiyelerin 1500 TL'yi bulmasına rağmen eleman bulmakta zorlanıyor.

Bucak'ta Çocuklar Ziraat Odası Başkanlığı Koltuğuna Oturdu!
Bölgesel

Bucak'ta Çocuklar Ziraat Odası Başkanlığı Koltuğuna Oturdu!

Bucak Ziraat Odası'nda her yıl olduğu gibi bu sene de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Bu yılki kutlamalarda Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel'in makam koltuğuna çocuklar oturdu.

Gündüzalp'ten Özbek Konuğuna Burdur'u Tanıtım Turu!
Bölgesel

Gündüzalp'ten Özbek Konuğuna Burdur'u Tanıtım Turu!

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Özbekistan Veteriner ve Damızlık Hayvancılık Geliştirme Komitesi Başkan Danışmanı Ziyodulla Pirnazarov'u ağırladı.

Burdur'da bugün Tozlu Geçecek! Bu saatlere dikkat
Bölgesel

Burdur'da bugün Tozlu Geçecek! Bu saatlere dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 24 Nisan 2024 Çarşamba günü Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da toz taşınımı bekleniyor. Toz fırtınası nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar yaşanabilir.