Sanayide Kadın Eli! Ara eleman evden çıktı

Antalya'da ev kadınlarının kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalışmaya başladığı "Sanayide Kadın Eli" projesi büyük ilgi gördü. Projenin Türkiye'ye yayılması hedefleniyor.

Sanayide Kadın Eli! Ara eleman evden çıktı

Birçok iş kolunda yaşanan ara eleman sorununa çözüm için geliştirilen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi sonuç verdi. Ev kadınları aldıkları eğitim sonrasında fabrikalarda kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalışmaya başladı. Antalya’da başlayan modelin Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.

Türkiye’nin çeşitli illerinde farklı alanlarda faaliyet gösteren sanayici ve üreticinin işçi ve ara eleman bulma sıkıntısı devam ederken, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) ortaklaşa yürüttüğü ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’ yüz güldürdü. Ev kadını olan onlarca kadın, farklı alanlardaki fabrikalarda kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalışmaya başladı.

SAYILARI 6 BİNE ULAŞTI

Hürriyet’e konuşan ATSO ve AOSB Başkanı Ali Bahar, sanayi bölgesindeki kadın çalışan sayısının 6 bine ulaştığını vurgulayarak, “Sanayiye kadın elinin değmesi büyük bir gurur. Kadınlarımız fizik odaklı işleri de çok rahat yapabildiklerini kanıtladı. Kadınlarımızın olduğu fabrikalardaki memnuniyete şahidiz. Nitelikli çalışan konusunda ciddi sorunlar yaşıyorduk ve bu sorunu kadınlarımız sayesinde çözmeye başladık. Üst düzey eğitimlere çok hızlı uyum sağlıyorlar ve çalışmaya çok istekliler. Biz bu modelin tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. Şu anda toplam çalışanımızın yüzde 33’ü kadın. Bunu en kısa sürede yüzde 40 seviyesine çıkartacağız” diye konuştu.

‘ÖNCELİĞİMİZ KADIN’

AOSB’de 30 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteren ve 5 ülkeye ihracat yapan PORTİSAN isimli firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erdem, nitelikli işgücü sorununu kadın istihdamı ile çözdüklerini belirterek şöyle dedi: “İnşaat iskelesi ve kalıbı üretiyoruz. Maalesef çalıştıracak insan bulmakta zorlanıyorduk. Daha sonra çevre köylerden çalışmak isteyen kadınlarımızı fabrikamıza davet ettik. Önce paketleme bölümünde işe başladılar. Şu an ise her birimde çalışıyor. Öyle bir noktaya gelindi ki, kadın çalışanın olduğu her ortamda disiplin, nezaket, saygı ve verimlilik her geçen gün artıyor. Açıkçası erkeklerden çok daha gayretliler. Yeni personel alımında öncelikli tercihimiz kadın olmaya başladı. Ağır iş kolunda, bütün makinelerde kadınlarımız çalışıyor.”

TABU YIKMAK İSTİYORUZ

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Üyesi Canan Keskin Gürkan ise, şöyle konuştu: “OSB sınırları içinde faaliyet gösteren teknik kolejimizde de 89 kızımız eğitim görüyor. Bunların içinde ağır sanayide görev alacak öğrencilerimiz var. Biz, Antalya’da başlayan bu farkındalığın tüm Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz. Sanayide çalışan kadın sayımızı sürekli artırarak sürekliliği sağlayacağız. Bu hareket sanayicinin yetişmiş eleman sorununa da çare olacaktır.”

‘İSTERSEK HER İŞİ YAPARIZ’

* Enise Örün (Pres operatörü): İlk başlarda preste çalışmaktan korktum, sonra alıştım. İşimiz zor ama isteyince her işi yapabiliyorsunuz.

* Leyla Özgü Doğruparmak (Formen): Paketleme personeli olarak işe başladım daha sonra formen oldum. İlk başlarda aldığım tepkiler nedeniyle çekincelerim oluştu. Bana göre kadının elinin değdiği her şey güzelleşiyor.

* Belkıs Korkmaz (Kaynakçı): Ev hanımıydım. Hiçbir iş deneyimim yoktu. Şimdi kaynakçılık yapıyorum. Hiç zorluk çekmedim. Prese de çalıştım. Aldığım maaştan ve çalışma saatlerimizden memnunum.

* İrem Ceyhun (Makine mühendisi): Gelişen teknoloji sayesinde fiziksel güç veya başka sebepten dolayı sanayide bile eşitsizlik kalmadı.

* Gülten Aslantaş (Boyacı): 2 senedir boyahanede çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum. Emekli olana kadar çalışacağım.

kaynak: Hürriyet

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 22
    SEVDİM
  • 12
    ALKIŞ
  • 9
    BEĞENDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Güney Ege'nin Alternatif Turizm Zenginlikleri Avrupa'da Tanıtıldı!
Yaşam

Güney Ege'nin Alternatif Turizm Zenginlikleri Avrupa'da Tanıtıldı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı 10-16 Mayıs 2024 tarihleri arasında Güney Ege Bölgesi'nde alternatif turizm imkanlarının tanıtılması amacıyla Avrupa'daki Türk seyahat acentelerine yönelik tanıtım turu düzenledi.

Bucak Organize Sanayi MTAL'de  4006-Tübitak Bilim Fuarı Heyecanı Başladı!
Bölgesel

Bucak Organize Sanayi MTAL'de 4006-Tübitak Bilim Fuarı Heyecanı Başladı!

Bucak Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 4006-Tübitak Bilim Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

Sanayi Sitesi'nde Yangın! İşte yangının sebebi
Bölgesel

Sanayi Sitesi'nde Yangın! İşte yangının sebebi

Burdur'da Küçük Sanayi Sitesi'nde bir oto yedek parça deposunda kaynak yaparken çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın nedeniyle depoda maddi hasar meydana geldi.

DSO “Avrupa Film Günleri” etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı
Etkinlik

DSO “Avrupa Film Günleri” etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı

Denizli Sanayi Odası (DSO), Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye’de eş zamanlı olarak 10 şehirde düzenlenen “Avrupa Film Günleri” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Başkan Bıyık Düzce Turizmine Büyük Destekçi
Bölgesel

Başkan Bıyık Düzce Turizmine Büyük Destekçi

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık, “Düzce’mizin turizmine mümkün olduğunca çok katkı sağlamaya, birlik olmaya, birlikte büyük projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Sanayi Kavşağı'nda Kaza! 2 kişi hastaneye kaldırıldı
Bölgesel

Sanayi Kavşağı'nda Kaza! 2 kişi hastaneye kaldırıldı

Isparta-Burdur karayolunda seyir halinde olan motosikletin sanayi kavşağında kavşağa kontrolsüz giren otomobile çarpması sonucu 2 kişi yaralandı.