Sigara Kemik Sağlığınızı Da Tehdit Ediyor

Birçok sağlık problemine sebep olduğu bilimsel olarak defalarca ispatlanan sigara bağımlılığı, ortopedi alanında da pek çok araştırmaya konu oluyor. Teknolojinin gelişmesi ve bağlı olarak tıbbi kayıtların düzenli takip edilebilmesiyle sigaranın kemik kaynaması ve ortopedik cerrahi …

Sigara Kemik Sağlığınızı Da Tehdit Ediyor

Birçok sağlık problemine sebep olduğu bilimsel olarak defalarca ispatlanan sigara bağımlılığı, ortopedi alanında da pek çok araştırmaya konu oluyor. Teknolojinin gelişmesi ve bağlı olarak tıbbi kayıtların düzenli takip edilebilmesiyle sigaranın kemik kaynaması ve ortopedik cerrahi sonrası iyileşme üzerindeki negatif etkileri her geçen yıl daha fazla açığa çıkmaktadır.

KIRIKLAR İYİLEŞMİYOR, CERRAHİLERİN ARDINDAN ENFEKSİYONLARA SEBEP OLUYOR

Kırık sonrası kemiğin ilgili bölgesinde kanlanma ve beslenme ihtiyacı artıyor. Bu ihtiyaca cevap verilemediği takdirde ve hücre yenilenmesi geciktiğinde kırık bölgede kaynama yavaşlamakta ve kaynamama riski artmaktadır. Sigara alışkanlığı kan damarlarını tıkayarak hücre yenilenmesini geciktirmektedir.

Ortopedik cerrahilerden sonra da sigara kullanımı beklenen faydayı azaltıyor. Bu sebeple elektif diye gruplanan acil olmayan cerrahiler planlanırken hastanın sigarayı bırakması istenir ve hatta eğer bırakılamazsa cerrahi kararından vazgeçmek gündeme gelebilir.

2018 yılında eklem artroplastileri ile ilgili dünyaca saygın bir bilimsel dergide yayınlanan rapora göre, sigara kullanımına devam edilmesi kalça ve diz protezi sonrası yara yerinde ve protez çevresinde enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Aynı rapordaki veriler sigara ameliyattan ne kadar uzun süre önce bırakılırsa yara ve protez enfeksiyonu riskinin o kadar azaldığını göstermektedir.

SİGARADAN KURTULMAK MÜMKÜN

Günümüzde sigara alışkanlığından kurtulmak için gerek psikolojik gerekse ilaç anlamında birçok farklı tedavi metodu bulunuyor. Sigaranın sadece ortopedi alanında verdiği zararı düşünürsek, tüm vücudumuza verdiği zararın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bu in başarısını arttıracağını hem de hayat standartlarımızı yükselteceğini bilerek tıbbi yazararlıdan kurtulmanın hem olası cerrahi müdahale istemekten çekinilmemelidir. Konuyla ilgili doktorlara da büyük görev düşüyor. Her zaman genel geçer kurallara göre değil, hasta odaklı kararlar vermesi gereken biz hekimler sigara alışkanlığı konusunda son derece hassas davranmalı ve hastalarımızın bu tür alışkanlıklarını sorgulayıp gerekli tavsiye ve yönlendirmeleri çekinmeden aktarmalıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 Mustafa Aydın; karar Türkiye'de de uygulansın
Yaşam

Mustafa Aydın; karar Türkiye'de de uygulansın

Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, İngiltere’nin sigarayla mücadele konusunda almış olduğu kararı desteklediklerini belirterek bu tür kararların Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti.

Tiryakilerin canını sıkacak haber geldi! Onlar da zamdan nasibi aldı
Bölgesel

Tiryakilerin canını sıkacak haber geldi! Onlar da zamdan nasibi aldı

Sigaraya zam mı geldi? Sigaraya ne kadar zam geldi, gelen sigara zammı ile yeni sigara fiyatları kaç lira oldu? Philip Morris A. Ş. sigara grubu sigaralarına zam geldi. İşte yeni sigara fiyatları!

Tiryakilerin canını sıkacak haber geldi! Yeni fiyatlar belli oldu
Bölgesel

Tiryakilerin canını sıkacak haber geldi! Yeni fiyatlar belli oldu

Sigaraya zam mı geldi? Sigaraya ne kadar zam geldi, gelen sigara zammı ile yeni sigara fiyatları kaç lira oldu? JTI sigara grubu sigaralarına zam geldi. İşte yeni sigara fiyatları!

Sigara ağız kanserlerine de neden oluyor!
Sağlık

Sigara ağız kanserlerine de neden oluyor!

Diş eti hastalığının şiddetini belirleyen iki ana riskin diyabet ve sigara olduğunu kaydeden uzmanlar, sigara kullananlarda dişler sallanana kadar problemin fark edilmediğini ve genç yaşlarda bile tüm dişlerin kaybedilebildiğini söylüyor. Ağız kanserlerinin başlıca nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Sigara içmek, ağız ve boğazdaki hücrelerin zarar görmesine ve kanser gelişimine yol açabiliyor. Sigara kullanımının bırakılması veya azaltılması, ağız kanseri riskinin azaltılması için önemlidir." dedi.

Antalya’da  büyük operasyon!
3. Sayfa

Antalya’da büyük operasyon!

Antalya’da polisin 4 ilçede gerçekleştirdiği operasyonlarda, yüklü miktarda kaçak sigara, tütün ve akaryakıt ele geçirildi. Operasyon kapsamında 17 kişiye adli işlem yapıldı.

Üstünü Aradılar! 53 kaçak elektronik sigara buldular!
3. Sayfa

Üstünü Aradılar! 53 kaçak elektronik sigara buldular!

Sivas’ta bir kişinin üstünde yapılan aramada 53 kaçak elektronik sigara ele geçirildi.