Burdur / Bucak

Tarihi Kentte 2000 Yıl Sonra Tekrar Meclis Toplanıyor

Bucak Çamlık köyü sınırları içerisinde bulunan uçurumlar kenti Kremna’da 2000 yıl aradan sonra Meclis toplanıyor. Bucak Belediye Meclisi 7 Ağustos’ta Kremna Antik Kentinde toplanacak.

Tarihi Kentte 2000 Yıl Sonra Tekrar Meclis Toplanıyor

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal “İlçemizin en eski tarihi yerleşim yerlerinden birisi olan Uçurumlar Kenti Kremna antik kentine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu antik kentin turizme kazandırılması için Belediye Meclisimizi sembolik olarak Kremna Antik Kenttinde toplama kararı aldık. Kremna, Bucak’ın 10 km doğusundaki Çamlık köyünde Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir. En parlak dönemini M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır. Kremna, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların, M.Ö. 546’da Perslerin, M.Ö. 333’te Büyük İskender’in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas’ın, Selevkosların, Bergama Krallığı’nın, M.Ö. 60. ‘da Roma’nın, M.Ö. 36’da Galatya’nın M.Ö. 25’de tekrar Roma’nın yönetimine girmiştir. Roma İmparatorluğunun parçalanması sonucu Doğu Roma (Bizans)’ın egemenliğine; M.S. 11. yy sonunda Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı’na ait eserler Kremna antik kentinde hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 m genişliğinde, 7-8 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur. Kremna antik kenti, Akrapol (Yukarı Şehir) kısmında Form (Meydan), Bazilika (Mahkeme Salonu), Kilise Elsodra (Kemerli Yapısı) ve Kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka Propolion (Anıt Giriş Kapısı) ve Nympheum (Anıt Çeşme Binası) bulunmaktadır. Kremna antik kentinde ilk ayrıntılı inceleme 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971-1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profesörlerinden Jale İNAN tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 adet mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesinde sergilenmektedir.

İlçemizin önemli tarihi ve turizm değeri olan antik kentte dikkat çekmek ve bu antik kentin tanıtımına katkı sağlamak için Belediye Meclisimizin ağustos ayı toplantısını Belediye meclis salonunda yaptıktan sonra Kremna antik kentinde sembolik olarak meclis toplantısı düzenleyeceğiz. Tüm Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.