Burdur / Bucak

Tarihi Kentte 2000 Yıl Sonra Tekrar Meclis Toplanıyor

Bucak Çamlık köyü sınırları içerisinde bulunan uçurumlar kenti Kremna’da 2000 yıl aradan sonra Meclis toplanıyor. Bucak Belediye Meclisi 7 Ağustos’ta Kremna Antik Kentinde toplanacak.

Tarihi Kentte 2000 Yıl Sonra Tekrar Meclis Toplanıyor

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal “İlçemizin en eski tarihi yerleşim yerlerinden birisi olan Uçurumlar Kenti Kremna antik kentine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve bu antik kentin turizme kazandırılması için Belediye Meclisimizi sembolik olarak Kremna Antik Kenttinde toplama kararı aldık. Kremna, Bucak’ın 10 km doğusundaki Çamlık köyünde Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir. En parlak dönemini M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır. Kremna, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların, M.Ö. 546’da Perslerin, M.Ö. 333’te Büyük İskender’in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas’ın, Selevkosların, Bergama Krallığı’nın, M.Ö. 60. ‘da Roma’nın, M.Ö. 36’da Galatya’nın M.Ö. 25’de tekrar Roma’nın yönetimine girmiştir. Roma İmparatorluğunun parçalanması sonucu Doğu Roma (Bizans)’ın egemenliğine; M.S. 11. yy sonunda Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı’na ait eserler Kremna antik kentinde hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 m genişliğinde, 7-8 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur. Kremna antik kenti, Akrapol (Yukarı Şehir) kısmında Form (Meydan), Bazilika (Mahkeme Salonu), Kilise Elsodra (Kemerli Yapısı) ve Kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka Propolion (Anıt Giriş Kapısı) ve Nympheum (Anıt Çeşme Binası) bulunmaktadır. Kremna antik kentinde ilk ayrıntılı inceleme 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971-1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profesörlerinden Jale İNAN tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 adet mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesinde sergilenmektedir.

İlçemizin önemli tarihi ve turizm değeri olan antik kentte dikkat çekmek ve bu antik kentin tanıtımına katkı sağlamak için Belediye Meclisimizin ağustos ayı toplantısını Belediye meclis salonunda yaptıktan sonra Kremna antik kentinde sembolik olarak meclis toplantısı düzenleyeceğiz. Tüm Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak'ta Kaza 2 Yaralı Traktörle Otomobil Çarpıştı
3. Sayfa

Bucak'ta Kaza 2 Yaralı Traktörle Otomobil Çarpıştı

Burdur'un Bucak İlçesi Çamlık Köyü'nde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı

Kremna Antik Kenti Ziyaretçi Sayısında Rekor Kırıyor
Bölgesel

Kremna Antik Kenti Ziyaretçi Sayısında Rekor Kırıyor

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Kremna Antik Kenti'nin ziyaretçi sayısının hızla arttığını açıkladı. Kremna, kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla dünya genelinde ses getirecek önemli bir antik kent haline gelecek. Detaylar haberimizde!

Pagan tapınaklarıyla dikkat çekiyor! Kremna Antik Kentini biliyor musunuz?
Bölgesel

Pagan tapınaklarıyla dikkat çekiyor! Kremna Antik Kentini biliyor musunuz?

Psidia'nın önemli antik kentlerinden biri olan Kremna, Roma Dönemi'ne ait yapıları ve gizemleriyle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl 1910 kişi tarafından ziyaret edilen antik kent, sarp kayalıklar arasında yer alıyor. Kremna'nın kültürel zenginlikleri ve kazı çalışmalarındaki son gelişmeler.

Burdur Valisi Öksüz, Kremna Antik Kentinde
Bölgesel

Burdur Valisi Öksüz, Kremna Antik Kentinde

Burdur Valisi Türker Öksüz, Bucak İlçesinde Kremna Antik Kenti'ni ziyaret ederek, incelemede bulundu. İşte detaylar...

Kremna Antik Kenti: Türkiye'nin Gizemli Tarihi Mirası
Yaşam

Kremna Antik Kenti: Türkiye'nin Gizemli Tarihi Mirası

Kremna Antik Kenti, Türkiye'nin Burdur ilinde bulunan ve Psidia bölgesinin en önemli kentlerinden biridir. Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılara ev sahipliği yapan kent, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Geçmişe yolculuk İşte Türkiye'nin antik kentleri
Bölgesel

Geçmişe yolculuk İşte Türkiye'nin antik kentleri

Türkiye'nin dört bir yanındaki antik kentler ve höyükler, ziyaretçilerine geçmişi keşfetme ve farklı medeniyetlerin kültürel mirasını tanıma fırsatı sunuyor.