Eskişehir

Uzman'dan KOAH hastalarına uyarı

KOAH hastaları bu habere dikkat. Devamı haberimizde...

Uzman'dan KOAH hastalarına uyarı

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Kurucusu ve Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, merkezde sundukları Pulmoner Rehabilitasyon uygulamalarına ilişkin bilgi verdi.
Nefes darlığı çeken, solunumsal problemler nedeniyle günlük yaşantısında sorunlar yaşayan kişilere yönelik uygulanan Pulmoner Rehabiilitasyon; kronik solunum hastalarının da fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi amaçlıyor. Dr. Tünerir, Pulmoner rehabilitasyonu hakkında şunları söyledi:
“Hiçbir hastalık tanısı olmayan fakat doğru nefes alıp verme gereksinimi duyan bireylerde, tanısı konulmuş hastalıklarda, solunum sıkıntısı yaşayan ve doktor referansı ile gelen hastalık gruplarında, çocuk felci hastalarında, göğüs duvarı bozukluklarında, kanserli hastalarda, kas hastalıklarında, obeziteden dolayı solunum sıkıntısı yaşayan hastalarda, hamilelik dönemindeki solunum sıkıntılarında, KOAH hastalarında, astım ve daha pek çok alanda yararlanılıyor” dedi.

“Pulmoner bireyin kapasitesinin el verdiği ölçüde aktif olmasını sağlar”
Dr. Tünerir, solunum Rehabilitasyon nasıl yarar sağlandığını ise şöyle özetledi: “Solunumsal problemleri olanlar nefes darlığı gelişme korkusu nedeniyle, fiziksel aktivitelerini kısıtlarlar. Aktivite kısıtlandığında dayanıklılık ve güç azalır. Pulmoner Rehabilitasyon, bireyin kapasitesinin el verdiği ölçüde aktif olmasına yardımcı olur. Yürüme, bisiklete binme gibi aerobik egzersizleri ve güçlendirme egzersizlerini içerir. Tedavi, ilaçların etkileri ve yan etkileri, inhaler kullanma teknikleri, yardımcı solunum cihazlarının kullanımı ve kendine bakım, solunum teknikleri, egzersizin önemi, solunum problemleri (nefes darlığı, öksürme, balgam çıkarma) ile baş edebilme yöntemleri vs. öğretilir.”

“Hastanın ihtiyaçlarına yönelik planlama yapılıyor”
Koah Rehabilitasyon tedavisinde öncelikle kişiye özgü ve tamamen hastanın ihtiyaçlarına yönelik planlamalar yapıldığını belirten Dr. Tünerir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu planlamalar çerçevesinde kişilere uygun programlar çizilmektedir. Bu programlar; solunum egzersizleri, göğüs fizyoterapisi teknikleri ve bu tekniklere destek cihazlarla oluşturulan solunum fizyoterapi seansları gibi işlemler olup, kişinin günlük yaşam aktivitelerinde ideal kapasitesini kullanmasını sağlarlar. Programların süresi hastanın ihtiyacına ve toleransına göre 30 dakika ile 1 saat arasında değişebilmektedir. İşlemlerin sıklığı da hastanın genel durumuna göre ayarlanmaktadır. KOAH Rehabilitasyonunda solunum kontrolü, mobilizasyon ve postur egzersizleri öğretilir. Egzersiz toleransı arttırılmaya çalışılır. Günlük yaşam aktivitelerinin fonksiyonel değerlendirilmesi yapılır. Egzersiz eğitimi verilir. Solunum kaslarının eğitimi yapılır. ‘Biofeedback’den yararlanılır. Oksijen tüketimini ve solunum işini azaltma yöntemleri öğretilir. Hastanın çevre ve ev ortamı ayarlanır.” İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da 3 Yıldır Koah Hastası Olan Mehmet Ö., Ankara'ya Helikopterle Uçuruldu!
Bölgesel

Burdur'da 3 Yıldır Koah Hastası Olan Mehmet Ö., Ankara'ya Helikopterle Uçuruldu!

Burdur Devlet Hastanesi'nde 3 yıldır koah hastalığı nedeniyle tedavi gören ve akciğer nakli bekleyen Mehmet Ö., tedavisinin devamı için ambulans helikopter ile Ankara'ya sevk edildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Olcay KOAH hastalığı hakkında konuştu
Sağlık

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Olcay KOAH hastalığı hakkında konuştu

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, "Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun onda birini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir" dedi.

KOAH görülme oranı 40 yaş üzerinde artıyor
Sağlık

KOAH görülme oranı 40 yaş üzerinde artıyor

KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığının baş harflerinin kısaltmasından oluşan bir hastalıktır. Devamı haberimizde...

Akciğerler: Yapısı, görevleri ve hastalıkları KOAH ve Astım
Sağlık

Akciğerler: Yapısı, görevleri ve hastalıkları KOAH ve Astım

Akciğerler, solunum sisteminin en önemli organlarıdır. Vücuda oksijen alarak ve karbondioksiti dışarı atarak, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin sağlanmasına ve oluşan karbondioksitin dışarı atılmasına yardımcı olurlar.

Bursa 'da Pes Dedirten Olay
3. Sayfa

Bursa 'da Pes Dedirten Olay

KOAH hastası yaşlı adamı sahte avukat dolandırdı

Her 5 hastadan 1’i farkında değil!
Yaşam

Her 5 hastadan 1’i farkında değil!

10 yılı aşkın süredir sigara içenlerin yüzde 50’den fazlasında KOAH görüldüğünü biliyor muydunuz? Ancak sigara içenlerin yüzde 20’si KOAH olduğunun farkında bile değil!