Kayseri

Uzmanlar uyarıyor; romatizmaya dikkat

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir.

 Uzmanlar uyarıyor; romatizmaya dikkat

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, romatolojide kişiye özel tedavilerin başarılı olduğunu belirterek, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir. 3-6 haftadan uzun süren şişlik, ağrı, ısı artışı gibi bir şikayette mutlaka hekime başvurmak gerekir” dedi.
Artritin eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, “Artrit, bir eklemde ağrı, şişlik ve ısı artışı ile giden bir bulgu. Aslında artrit genel bir tanım. Yani tek bir hastalığın ismi değil. Pek çok romatizmal hastalıkta ya da enfeksiyonda artrit görüyoruz. Tedavisi genelde nedene yönelik. Biz 1996 yılından beri 12 Ekim’i Dünya Artrit Günü olarak kutluyoruz. Bunun sebebi romatizmal hastalıklarla ilgili farkındalığımızı artırmak. Ne kadar erken tanı koyar ve bu hastalıkla ilgili halkımızı bilgilendirirsek, o kadar başarılı sonuçlar elde edebiliriz” diye konuştu.


“Her yaşta görülebilir”

Hastaların daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için erken teşhisin faydalarının altını çizen Dr. Ertaş, “Romatizmal hastalıklar kronikleşirse kalıcı sakatlık ve hasara neden olabilir” dedi.
Artrit ya da romatizmanın sadece yaşlı hastada değil, genç yaştaki kadın ve erkeklerde, hatta çocuklarda görüldüğünü ve romatizmal hastalıkların farklı çeşitleri olduğunu söyleyen Dr. Ertaş, toplumdaki farkındalığı arttırmaya çalıştıklarını, 3-6 haftadan uzun süren bir şikayette şişlikte, ısı artışında mutlaka hekime başvurmak gerektiğini, hastaların sağlığında kalıcı bir bozulmayı önlemek için bir an önce tedaviye başlamak gerektiğini ifade etti.


“Hastaya göre tedavi uyguluyoruz”

Tedavinin tamamen kişisel ve sebebe yönelik olduğunu dile getiren Dr. Ertaş, enfeksiyona bağlı artrit durumunda öncelikle enfeksiyonu kontrol altına almaya çalıştıklarını, genetik yatkınlığı olan romatizmal bir hastalık ise ona göre tedavi yöntemi seçtiklerini söyledi. Yaşlılarda gut gibi diyete ve beslenmeye bağlı bir hastalıkta ise bu hastaya bir diyet önererek tedaviyi buna göre yaptıklarını belirten Dr. Ertaş, “Kalıtsal ya da kalıtsal olmayan romatizmal hastalıklarda tamamen sebebe yönelik ve hastaya özel tedavi veriyoruz. Yani genç bir kadında ya da çocuk beklentisi olan bir kadındaki tedavi ile erkek hasta ya da kronik hastalıkları olan birinde verdiğimiz tedavi birbirinden farklı. Romatizmal hastalıklar tedavisiz değil. Artık elimizde çok çeşitli tedavi seçenekleri var. Bizler özellikle erken tanı koyduğumuzda tedavi şansı sağlayabildiğimiz hastalıklar ya da uykuya geçirdiğimiz hastalıklar mevcut. Bu nedenle şikayetiniz olduğunda hekime başvurun ve bir an önce tedaviye başlayın” ifadelerini kullandı.İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Sıtma hastalığında ilk 24 saat çok önemli
Bölgesel

Sıtma hastalığında ilk 24 saat çok önemli

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Uluğ, son dönemde daha yaygın görülmeye başlanan Sıtma hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi.

Denizli Buldan'da Çocuk Sağlığı Uzmanı Hastanede Hizmet Vermeye Başladı
Bölgesel

Denizli Buldan'da Çocuk Sağlığı Uzmanı Hastanede Hizmet Vermeye Başladı

Denizli’de Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesine atanan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Asiye Bolca görevine başladı.

 Fuhuş operasyonunda 34 yabancı kadın, 6 zanlı yakalandı
3. Sayfa

Fuhuş operasyonunda 34 yabancı kadın, 6 zanlı yakalandı

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde düzenlenen fuhuş operasyonunda 34 yabancı kadın ve 6 zanlı yakalandı. Yapılan sağlık kontrolünde kadın şahıslardan 2'sinin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıdığı tespit edildi.

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi
Sağlık

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor ve günümüzde tüm küresel ölümlerin yaklaşık 1/3’ünü oluşturuyor.

Dünya Sağlık Günü: Sağlığınızı Koruyun, Önerilere Uyun! - Haberler
Sağlık

Dünya Sağlık Günü: Sağlığınızı Koruyun, Önerilere Uyun! - Haberler

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu yıl Dünya Sağlık Günü'nün temasının 'Sağlık hakkımdır' olarak belirlendiğini belirterek, insanların risklerini bilerek, sağlığı iyi yönetmeyi öğrenmesi ve tıbbi bakım ile önerileri göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.

Engelli Meclis Üyesi Esat Balcı Mazbatasını Aldı!
Bölgesel

Engelli Meclis Üyesi Esat Balcı Mazbatasını Aldı!

Düzce'nin Yığılca ilçesinde cam kemik hastası olan bedensel engelli 30 yaşındaki Esat Balcı, belediye meclis üyesi adayı olarak girdiği seçimleri kazandı.