10 yıl içinde her şey değişecek! %39'unu robotlar yapacak

Akıllı cihazların evde kullanımının artması ile birlikte, 10 yıl içinde ev işlerinin %39'luk kısmının otomatik olacağı tahmin ediliyor. İşte detaylar...

10 yıl içinde her şey değişecek! %39'unu robotlar yapacak

Robotlar sadece üretimde değil gündelik işlerde de hayatımızda önemli bir role sahip olmaya başladı.

Uzmanlara göre 2033 yılına kadar ev işlerinin yüzde 39'u robotlar tarafından icra edilecek.

İngiltere ve Japonya'dan 65 yapay zeka (AI) uzmanına bir gelecek modellemesine dair fikirleri soruldu. Araştırmacılardan ev işlerindeki otomasyon oranının 10 yıl içinde yüzde kaça yükseleceğini düşündükleri soruldu.

Uzmanlara göre otomasyonun en çok kendini göstereceği alan market alışverişi. En düşük alan ise çocuk ve yaşlı bakımı. Tahminlere göre yapay zeka bu alanlarda işlev gösteremeyecek, en azından gelecek 10 yıl içerisinde.

Oxford Üniversitesi ve Japonya'daki Ochanomizu Üniversitesi'nden araştırmacılar, robotların ücretsiz ev işleri üzerindeki etkisini öğrenmek istediler. Çalışmada merak edilen konular arasında "Robotlar işlerimizi elimizden alacaksa, en azından bizim için çöpleri de çıkarırlar mı?" sorusu yer alıyordu.

Araştırmacılar, robot elektrikli süpürgeler gibi "ev içi ev işleri için" robotların "dünyada en çok üretilen ve satılan robotlar haline geldiğini" gözlemledi.

İngiltere'deki erkek uzmanların, kadın meslektaşlarına kıyasla ev otomasyonu konusunda daha iyimser olma eğiliminde olduklarını keşfettiler, bu durum Japonya'da tersine döndü.

Oxford'dan yapılan açıklamada, "Çocuğunuza eğitim vermek, çocuğunuza eşlik etmek veya daha yaşlı bir aile üyesine bakmak gibi faaliyetler de dahil olmak üzere bakım işlerinin yalnızca yüzde 28'inin otomatikleştirileceği tahmin ediliyor" denildi. Öte yandan yapay zeka uzmanları teknolojinin market alışverişine harcadığımız zamanı yüzde 60 oranında azaltmasının beklendiğini söylüyor.

İTİRAZLAR DA BULUNUYOR

İnsanlık fütüristik tahminlerde bulunurken hayal gücünün sınırlarını zorlamayı seviyor.

Teknolojij gelişmelerin çok daha hızlı olacağı öngörülse de gerçekte durumlar değişebiliyor. 1900'lü yılların başındaki tahminler 21. yüzyılda uçan arabaların hayatımıza gireceği yönündeydi. 2023 yılında ise birkaç proje dışında halen tam anlamıyla hayata geçmiş bir örnek bulunmuyor.

Oxford Üniversitesi'nde AI ve Society'de doçent ve çalışmanın yazarlarından biri olan Ekaterina Hertog, uzun süredir otonom arabaları çevreleyen iyimserlikle paralellikler kuruyor.

Hertog, "Kendi kendine giden arabaların, sokaklarda olma, taksilerin yerini alma vaadi, Sanırım on yıllardır oradayız. Yine de robotların iyi çalışmasını sağlayamadık veya bu sürücüsüz arabaların sokaklarımızın öngörülemeyen ortamında gezinmesini sağlayamadık. Evler bu anlamda benzer" dedi.

NTV

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

MAKÜ'de İşletmenin Geleceği Tartışıldı: Sempozyumda Yapay Zeka, Finansman ve Markalaşma Ele Alınacak
Bölgesel

MAKÜ'de İşletmenin Geleceği Tartışıldı: Sempozyumda Yapay Zeka, Finansman ve Markalaşma Ele Alınacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde düzenlenen 7. Lisansüstü İşletme Öğrencileri Sempozyumu'nda bilginin gücü ve işletmenin geleceği masaya yatırıldı. Detaylar haberimizde...

Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Canlandı! MAKÜ Öğrencilerinden Dikkat Çekici Proje
Bölgesel

Yapay Zeka ile Mehmet Akif Ersoy Canlandı! MAKÜ Öğrencilerinden Dikkat Çekici Proje

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri, milli şair Mehmet Akif Ersoy'u modern teknolojiyle buluşturarak dikkat çekici bir projeye imza attı. Yapay zeka ve metahuman teknolojisi ile oluşturulan Mehmet Akif Ersoy heykeli, ziyaretçilerin sorularını yanıtlayabiliyor ve şiir okuyabiliyor.

Salda'da Fizyoterapistler Bir Araya Geldi: Yapay Zeka ve Yenilik Konuşuldu!
Bölgesel

Salda'da Fizyoterapistler Bir Araya Geldi: Yapay Zeka ve Yenilik Konuşuldu!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından I. Salda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Sempozyumu gerçekleştirildi.

Gökhan Yazgı;  2 bine yakın Hitit tableti yapay zeka ile okundu
Yaşam

Gökhan Yazgı; 2 bine yakın Hitit tableti yapay zeka ile okundu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, binlerce yıllık tarihi vesikalardan oluşan 2 bine yakın Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okunduğunu açıkladı.

Yapay zeka sayesinde ağızdaki problemler saniyeler içinde belirleniyor
Sağlık

Yapay zeka sayesinde ağızdaki problemler saniyeler içinde belirleniyor

Türkiye’de ilk kez Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde uygulanmaya başlanan 'Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi' ile hastanın hangi dişinde ne problem olduğu saniyeler içinde ilgili doktorun bilgisayarına aktarılıyor.

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.