Heyecanla beklenen ay Ramazan ayı! Ramazan'da neler yapılmalı, Ramazan nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı, İslam âleminin heyecanla beklediği bir aydır. Peki, Ramazan'da neler yapılmalı? Oruç nedir, nasıl tutulur? Ramazan'da yapılması gereken ibadetler nelerdir? Bu yazıda tüm detayları bulabilirsiniz. Ramazan Ayı Nasıl Geçirilmeli?

Heyecanla beklenen ay Ramazan ayı! Ramazan'da neler yapılmalı, Ramazan nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı, İslam âleminde heyecanla beklenen 11 ayın sultanı olarak yaklaşıyor. Bu özel ayda oruç tutmanın yanı sıra İslam dininin emirlerine göre yaşamak ve sosyal birliktelik içinde olmak önemlidir. Ramazan ayında neler yapılmalı, oruç nedir, nasıl tutulmalı, İslam dininin emirleri nelerdir gibi soruların cevapları haberimizde!

Ramazan nedir?

Ramazan ayı, ay takvimine göre 9. ay olarak kabul edilen aydır. İslam âlemine göre ramazan ayı, 12 ay içerisinde en hayırlı olan ay olarak kabul edilir. Bu ay İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı aydır. Bu sebeple bu ay özel bir aydır ve tüm İslam âlemi bu ayı ibadet ile geçirirler. Oruç da bu ay İslam âlemine farz kılınmış bir ibadettir.

Oruç nedir?

İslamiyet’in beş şartından bir tanesi olan oruç ibadeti Müslümanlara farz kılınmıştır. Başka dinlerde de kendisine yer bulan oruç ibadeti farklı şekillerde yerine getirilir. İslamiyet’te tüm Müslümanların oruç ibadetini gerçekleştirdiği ay Ramazan ayıdır.

İslamiyet’te oruç, günün ağarmasından başlayarak gün batımına kadar insan nefsini etkileyen her türlü ihtiyaçtan uzak durmak suretiyle gerçekleştirilir. Bu vakitler arasında yemek yenmez, su içilmez, kötü alışkanlıklar ve dinen yasaklanmış şeylerden uzak durulmaya çalışılır. Bunun amacı insanın kendisini terbiye etmesi, yoksul durumdaki insanları anlaması ve sabrını arttırmasıdır.

Ramazan ayı nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı İslâm dini ve Müslümanlar için diğer aylardan farklı bir aydır. Diğer aylardan farklı olarak bu ay farklı ibadetler yapılır ve genellikle bu ay, insanların birbirleri ile yardımlaştığı, ibadet ettiği ve huzur bulduğu bir aydır. Ramazan ayı nasıl geçirilmeli sorusuna gelince uzmanlara göre bu ay öncelikle Kur’an-ı Kerim’de ve dinde emredildiği şekilde geçirilmelidir. Bu ay boyunca her gün oruç tutmak, mazereti olan Müslümanlar hariç her Müslümana farz kılınmış ve bununla birlikte başka ibadetler de uygunluk durumuna göre Müslümanlara farz kılınmıştır. Bu ayda oruç tutmanın yanında günleri ibadetle geçirmek tavsiye edilir. Bununla birlikte bu ayın en önemli özelliği herkesin birbiri ile yemeğini paylaşması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmesidir.

İslâm’da zaten yeri olan yardımlaşma ve paylaşma gibi durumlar bu ayda herkes tarafından gerçekleştirilir. Herkes hiçbir fark gözetmeksizin aynı masada oturur ve aynı yemeği hep birlikte yer. Bu durum sosyal olarak birlikte olmayı, insanların birbirine destek olmasını sağlar. İslamiyet’e göre bunun önemi büyüktür.

Ramazan ayı nasıl geçirilmeli sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan diğeri de birlik ve beraberlik içerisinde paylaşmak ve yaşamaktır. Ramazan ayı boyunca hemen hemen her alana iftar çadırları kurulur ve ihtiyaç sahiplerinin bu ay boyunca buradan faydalanması sağlanır.

Ramazan ayında neler yapılmalı?

Ramazan ayında neler yapılmalı sorusuna iki tür cevap verebiliriz. Bir tanesi İslâm dininin emirleri diğeri ise sosyal olarak kendimizi iyi hissetmek için yapacaklarımızdır. İslâm dini; yalnızca ibadet için değil insanların huzurunu, yardımlaşma ve birliktelik duygusunu da arttırmak için oruç ibadetini farz kılmıştır. İslâm dininin emirlerine göre bu ayda;

Mazereti olmayan Müslümanlar oruçlarını tutmalıdır.

İhtiyaç sahiplerine yardım edilmelidir.

İslâm dininin yasakladığı şeylerden uzak durulmalıdır.

Fitreler ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.

Bu aya özel olan teravih namazı da mazereti olmayan Müslümanlara farz kılınmıştır.

Sosyal olarak ramazan ayında yapılması gerekenler ise şunlardır;

Ramazan ayında oruç tutmakla birlikte ruhu da temizlemek ve kötü düşüncelerden uzak durmak bununla birlikte hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamak,

Yardımlaşma ve paylaşımla güçlenmek ve birliktelik duygusunu arttırmak,

İbadetler ve düşünce yoluyla kötülüklerden uzaklaşmak ve huzurlu hissetmektir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antep Baklavası Üretimi Yoğunlaşıyor: Ramazan Bayramı Yaklaşıyor - Haberler
Yaşam

Antep Baklavası Üretimi Yoğunlaşıyor: Ramazan Bayramı Yaklaşıyor - Haberler

Gaziantep’te bayramların vazgeçilmez lezzeti Antep baklavasının üretimi Ramazan Bayramı'na günler kala arttı.

Özkan Yalım   iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi
Bölgesel

Özkan Yalım iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi

Dün yapılan coşkulu törenle mazbatasını alan ve Uşak Belediye Başkanlığı görevine başlayan Özkan Yalım, bu akşam düzenlediği ilk iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi.

Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Muhteşem Ramazan coşkusu
Bölgesel

Bucak İmam Hatip Ortaokulu'nda Muhteşem Ramazan coşkusu

Bucak İmam Hatip Ortaokulu, bu yıl Ramazan ayını dolu dolu yaşıyor.

Bucak'ta Kadir Gecesi dualarla kutlanacak
Bölgesel

Bucak'ta Kadir Gecesi dualarla kutlanacak

Burdur'un Bucak ilçesinde Kadir Gecesine özel Hacı Ömer Ağa Camii, İhtiyaroğlu Cami, Mehmet Ülkü Cami, Bucak Merkez Hükümet Camilerinde program düzenlenecek.

Müftü Ali Hayri Çelik'ten Ramazan'a Veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı Mesajı
Bölgesel

Müftü Ali Hayri Çelik'ten Ramazan'a Veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı Mesajı

Burdur İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Ramazan ayına veda, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İşte Ali Hayri Çelik'in mesajı....

Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç: Lezzeti ve Faydaları
Bölgesel

Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç: Lezzeti ve Faydaları

11 ayın sultanı Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ve Osmanlı saray mutfağında da yeri olan güllaç, lezzeti ile damakları şenlendiriyor.