Şahali Kaya

BURDURDA SIK SIK OLUŞAN DEPREMLER KONUSUNDA UYARDI…

Öğretim Görevlisi Jeo.Yük.Müh. Şahali Kaya'nın 'BURDURDA SIK SIK OLUŞAN DEPREMLER' adlı köşe yazısı

Şahali Kaya

SON 7 GÜN

İL DERİNLİK DEPREM TARİH SAAT BÜYÜKLÜK MType RMS İLÇE

Burdur 7.01 06.Nis. 2021 14:09:01 1.5 ML 0.51 Merkez

Burdur 7.19 08.Nis.2021 10:19:01 2.7 ML 0.45 Merkez

Burdur 6.33 10.Nis.2021 11:53:14 3.5 ML 0.32 Merkez Kandilli Rasathanesi Verileri (11.04.2021)

Son 1 haftadır Burdur’un güney batısı mevkiinde, episantr noktaları Yazıköy-Hacılar köyleri arasında yoğunlaşan büyüklükleri 1.5-3.5 arasında oluşan depremler Burdur’da kısa süreli panik ortamı oluşturmuştur. Deprem yer kabuğunda levha hareketleri sonucunda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayına denir. Burdur fayı tek bir çizgisel yapı halinde bulunmayıp 3 farklı segmentten oluşur. Burdur Fayının Güneybatısı kısmını oluşturan yassıgüme segmenti, Burdur gölü GB'sında yaklaşık 15 km uzunlukta ve K170D gidişli faydır. 1914, 1963 ve 1971 depremleri bu alandaki fayların diriliğini gösteren önemli deprem verileridir. Burdur’un aletsel deprem verileri incelendiğinde 1971 (12 Mayıs) depremi (5.9) bu segment üzerinde oluşmuş ve fayın aktif bir fay olduğunu göstermiştir.

Burdur fayının daha iyi anlaşılabilmesi için yaptığım paleosismolojik çalışmalar çerçevesinde Burdur Fayının Yassıgüme Segmenti üzerinde yol yarmasında gözlenen fayın örttüğü tortulun tabanından alınan numunede 2510 +/-30 yıllık bir yaş verisi elde edilmiştir. Bu ise muhtemelen bu fayın M.Ö. 465 - 525 yılları arasında bir yüzey kırılması oluşturmuş bir depremin meydana gelmiş olabileceğini gösterir. Görüldüğü üzere Burdur fayı tarihsel ve aletsel dönemlerde ürettiği depremler açısından aktif bir fay olduğu ortadadır. Bu fayın en azından MÖ 2250 yıllarından beri aktif olduğu ve muhtelif tarihlerde yüzey kırığı oluşturabilecek büyüklükte depremler ürettiği ortaya çıkmıştır.

Neotektonik dönem içerisinde Kuzey – Güney genişlemeli rejim içerisinde Burdur Havza gelişimine sebep olan normal faylar, bölgenin tektonik yapısı içerisinde sık sık deprem üretebilme potansiyeline sahiptir. T.C. Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Başkanlığı'nın Türkiye'deki aktif fay hatları ve aktif fay zonları baz alınarak hazırladığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre Burdur ili ve çevresi 1. derece deprem bölgesinde olduğu gözlemlenmektedir.

Depremin bir diğer tanımı ise engellenmesi mümkün olmayan doğa olayıdır. Burdur havzasının tektonik genişlemeli rejim içerisinde bulunduğunu unutmamak ve Burdur ilinin 1. Derece Deprem kuşağı içerisinde yer aldığını her zaman aklımızda tutmamız gerekir. Deprem konusunda halkımızın bilinçlenmesi, deprem öncesi, deprem anı ve sonrası konusunda gerekli bilgilere sahip olması ve her an depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini bildirmek isterim.

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx

Şahali Kaya kimdir?

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Öğretim Görevlisi

Jeoloji Yüksek Mühendisi

Burdur Fayı üzerine Yüksek Lisansını tamamlamış

Burdur Fayının Paleosismolojik özellikleri konulu Tez yazmış

Deprem, Fay, Tektonizma, Sismik, Paleosismoloji Konuları hakkında ulusal ve uluslararası bildiri/yayınları bulunan, Bilimsel Araştırma Projesi tamamlamış, bahsi geçen konular üzerine Doktorası ve akademik çalışmaları halen devam eden akademisyendir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Şahali Kaya Diğer Yazıları

11
NİSAN

2021

BURDURDA SIK SIK OLUŞAN DEPREMLER KONUSUNDA UYARDI…

Öğretim Görevlisi Jeo.Yük.Müh. Şahali Kaya'nın 'BURDURDA SIK SIK OLUŞAN DEPREMLER' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur Çavdır'da Deprem
Bölgesel

Burdur Çavdır'da Deprem

Yazır Köyü Çavdır Burdur’da 29 Nisan 2024 pazartesi gece 00.33 de Deprem meydana geldi.

 Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu
Bölgesel

Depremin merkez Üçyol köyünde çatlaklar oluştu

Tokat'ın Turhal ilçesinde meydana gelen depremin merkez üssü olan Üçyol köyünde çatlaklar meydana geldi.

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz
Bölgesel

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde temaslarda bulunan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, depremin izlerini silmekte kararlı olduklarını kaydederek, tek bir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu
Bölgesel

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda beliren çatlaklar dron ile görüntülendi.

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında
Bölgesel

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında

Diyarbakır'da geçen yıl 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Serin-2 Apartmanı'nda 77 kişinin hayatını kaybetmesi, 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin biri müteahhit 4 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. İddianamede, sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis isteniyor

Tokat'ta  binlerce bina yıkıldı
Bölgesel

Tokat'ta binlerce bina yıkıldı

Tokat'ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi.