Antalya

10 aylık Mahmoud'un Filistin'den Antalya'ya zorlu karaciğer nakil yolculuğunda mutlu son

Doğuştan genetik hastalık nedeniyle 9 aylıkken yalnızca 4 kilo olan ve beslenemeyen Filistinli Mahmoud Yasin'e, Antalya'da annesi Heba Yasin'den canlı vericili karaciğer nakli yapıldı. Bebeğin kilosu 20 günde 600 gram artarken, Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, "Mahmut bebeğimiz artık normal gıdalarla beslenebiliyor, nörolojik bulguları düzelmeye başladı.

10 aylık Mahmoud'un Filistin'den Antalya'ya zorlu karaciğer nakil yolculuğunda mutlu son

Doğuştan genetik hastalık nedeniyle 9 aylıkken yalnızca 4 kilo olan ve beslenemeyen Filistinli Mahmoud Yasin'e, Antalya'da annesi Heba Yasin'den canlı vericili karaciğer nakli yapıldı. Bebeğin kilosu 20 günde 600 gram artarken, Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, "Mahmut bebeğimiz artık normal gıdalarla beslenebiliyor, nörolojik bulguları düzelmeye başladı. Mahmut bebeğimiz nezdinde tüm Filistinli çocukların sağlıklı anne ve babalarıyla birlikte yaşamalarını yürekten diliyoruz" dedi. Baba Rezq Yasin ise "İşgal altındaki topraklardan zorlu bir yolculukla geldik. İnşallah oğlumuz büyür ve sağlığı yerinde olur" şeklinde konuştu.
Doğuştan genetik enzim defekti nedeniyle normal beslenemeyen ve yalnızca özel mamalarla hayatta kalabilen 10 aylık Mahmoud Yasin, 9 aylık olduğunda sadece 4 kilo ağırlığındaydı. Artan amonyak seviyesi nedeniyle nörolojik sorunlar yaşayan bebek, gelişme geriliği ve kas güçsüzlüğüyle mücadele ediyordu. Filistin'de tedavi olanağı bulunamayınca annesi, babası ve babaannesiyle birlikte 1 ay önce Antalya'ya getirilen küçük Mahmoud, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi'nde Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu ve ekibi tarafından gerçekleştirilen canlı vericili karaciğer nakliyle hayata tutundu. Annesi Heba Yasin'in verdiği karaciğer dokusu sayesinde 20 gün önce yapılan operasyonun ardından bebeğin kilosu 4 kilo 600 grama ulaştı, nörolojik bulgular düzelmeye başladı.

"Hayati risk ortadan kalktı, gelişimi normale dönüyor"
Operasyonu gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, tedavi sürecinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Aliosmanoğlu, bebekte doğuştan enzim eksikliği tespit ettiklerini belirterek, bu tür hastalarda beslenmenin mümkün olmadığını, amonyak düzeyinin hızla yükselerek nörolojik hasara yol açtığını söyledi.
Mahmoud'un kendilerine ulaştığında yalnızca 4 kilo ağırlığında olduğunu ve ciddi gelişme geriliği yaşadığını anlatan Prof. Dr. Aliosmanoğlu, "Hastamızın durumu çok kritikti. Doktorlarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda acil nakil kararını aldık. Annesi donör adayı olarak uygun bulundu ve yaklaşık 20 gün önce canlı vericili karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdik" dedi.
Operasyon sonrası sağlık durumunda gözle görülür bir iyileşme olduğunu belirten Aliosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mahmut bebeğimiz artık normal gıdalarla beslenmeye başladı ve kilo alımı gözle görülür biçimde arttı. Geldiğinde 4 kilogramdı, şimdi 4 kilo 600 grama ulaştı. En önemlisi de nörolojik bulgular hızla düzeliyor. Bakışları, kol ve bacak hareketleri normale dönüyor. Bundan sonra da sağlıklı şekilde büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu vakayı özel kılan bir diğer nokta ise Filistin'den gelmiş olması. Mahmut bebeğimiz nezdinde tüm Filistinli çocukların sağlıklı anne ve babalarıyla birlikte yaşamalarını yürekten diliyoruz."

"İşgal altındaki topraklardan umuda yolculuk"
Baba Rezq Yasin ise oğlunun tedavisine ulaşabilmek için verdikleri mücadeleyi aktardı. Batı Şeria'daki Cenin kentinden Antalya'ya geldiklerini belirten Yasin, yaşadıkları zorlu yolculuğu şu sözlerle dile getirdi: "Biz Filistinliyiz, Cenin'den geldik. Şu an Batı Şeria işgal altında. Hastaneye ulaşmamız kolay olmadı çünkü işgal altındayız ve buraya gelmek bizim için çok zorlu bir yolculuktu. Ama Allah'a hamdolsun ulaştık ve çocuğumuzun tedavisi başladı."
Hastalığın doğumdan sonraki ilk iki gün içinde teşhis edildiğini ve tedavi için tek çözümün karaciğer nakli olduğunu öğrendiklerini ifade eden baba Yasin, "Doktorlarla iletişime geçtik, onlar da çocuğumuzun mutlaka nakil olması gerektiğini söylediler. Antalya'ya ulaşmamıza onlar öncülük etti. Ameliyat çok zordu, korktuk ama buradaki doktorlar bize umut verdi" diye konuştu.
Oğlunun iyileşme sürecine ilişkin umutlarını da paylaşan Yasin, "İnşallah çocuğumuz büyür ve sağlığı yerinde olur. Umudumuz onun iyi bir geleceğe sahip olması. İnşallah Mahmoud hakkında güzel haberler alacağız. Doktorlar her adımda yanımızda oldular ve bize büyük destek verdiler. Hepsine minnettarız" ifadelerini kullandı.
Takip süreci Antalya'da devam edecek
Mahmoud'un ameliyat sonrası bir süre daha Antalya'da tedavi altında tutulacağı, sağlık durumu tamamen normale döndüğünde ailesiyle birlikte Filistin'e döneceği açıklandı. Prof. Dr. Aliosmanoğlu, "Mahmut bebeğimiz bundan sonra ömür boyu bizim kontrolümüzde olacak" diyerek takip sürecinin önemine dikkat çekti.

10 aylık Mahmoud'un Filistin'den Antalya'ya zorlu karaciğer nakil yolculuğunda mutlu son10 aylık Mahmoud'un Filistin'den Antalya'ya zorlu karaciğer nakil yolculuğunda mutlu son

 

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.