Bayram ve sezon öncesi turizmde kritik uyarı: "Gerçek dışı fiyatlara aldanmayın"
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, turizm sektöründe dijitalleşmeyle birlikte artan siber güvenlik risklerine dikkat çekti. Misafir verilerinin korunmasının artık hayati önemde olduğunu vurgulayan Saatçioğlu, sahte web siteleri ve kopyalanmış sosyal medya hesapları üzerinden sunulan gerçek dışı fiyatların misafirleri mağdur ettiğini belirterek, "Biz 7 günlük bir tatili 100 bin TL'ye pazarlarken 50 bin TL'ye verildiğini görüp gelen misafirler hayal kırıklığı yaşıyor. Çok gerçek dışı bir fiyat görüldüğünde bunun sahte olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalı" dedi.
POYD Başkanı Saatçioğlu, turizm ve otelcilik sektöründe dijitalleşmenin beraberinde getirdiği siber güvenlik tehditleri ve veri koruma süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dijitalleşmenin işletmeleri siber saldırılara karşı daha hassas hale getirdiğini belirten Saatçioğlu, geçmişte teorik düzeyde kalan saldırıların artık fiilen yaşandığını söyledi.
Saatçioğlu, "IT departmanlarımız artık bizim için sıradan bir departman değil. Bir risk departmanı haline geldi. Aynı zamanda itibarımızı yöneten kritik bir birim oldu. Dijitalleşmeyle birlikte sistemleriniz birçok tehdide açık hale geliyor. Daha önce teorik olan siber saldırılar artık turizm sektöründe de yaşanmaya başladı. Bu nedenle veri güvenliği bizim için son derece önemli ve hassas bir konu" diye konuştu.
Misafir verilerinin korunmasına yönelik uygulamalara değinen Saatçioğlu, veri minimizasyonu yaklaşımını benimsediklerini vurguladı. Saatçioğlu, "Misafirlerden mümkün olduğunca minimum veri almaya çalışıyoruz. Pasaport veya kimlik okutulduğunda yalnızca isim, doğum tarihi ve T.C. kimlik numarası alınıyor. Diğer bilgiler gölgeleniyor. Verilerin herhangi bir yerde depolanmaması, yanlış kişilerin eline geçmemesi ve otel dışından yapılabilecek saldırılara karşı korunması için mevcut tüm teknolojik altyapıyı kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Otellerin siber dayanıklılık seviyesini ölçmek için düzenli testler yapıldığını belirten Saatçioğlu, sistemlerin sürekli kontrol altında tutulduğunu söyledi. Saatçioğlu, "Penetrasyon testleri yapılıyor. Dışarıdan gelebilecek bir saldırıya karşı altyapımızın ne kadar dayanıklı olduğunu, hangi önlemlerin yeterli olduğunu bu testlerle değerlendiriyoruz. Sistemlerimizi sürekli gözden geçiriyoruz" şeklinde konuştu.
Siber tehditlerin küresel ölçekte arttığını dile getiren Saatçioğlu, büyük zincir otellerin daha yoğun saldırı riski taşıdığına dikkat çekti. Saatçioğlu, "Siber saldırılar artık ciddi bir suç alanı. Benim bildiğim kadarıyla dünya genelinde oteller günde ortalama 100 siber saldırıya maruz kalabiliyor. Hilton, Sheraton, Ritz Carlton gibi büyük veri depolayan zincirler çok daha fazla saldırı riskiyle karşı karşıya kalabiliyor" dedi.
Siber saldırıların temel hedeflerine değinen Saatçioğlu, finansal verilerin ve otel operasyonlarının risk altında olduğunu belirterek, "Genellikle misafir verilerine ve kredi kartı ödemelerine ulaşmaya çalışıyorlar. Bunun yanında otelin tüm hesaplarını bloke etmeye yönelik girişimler de söz konusu. Böyle bir durumda hiçbir işlem yapamaz hale gelebiliyorsunuz. Bu, otelin tüm operasyonel sisteminin durması anlamına geliyor."
Saatçioğlu, kopyalanmış web siteleri ve sahte sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı misafirleri uyardı. Saatçioğlu,"Otellerin birebir kopyalanmış web sayfaları açılıyor, sahte sosyal medya hesapları oluşturuluyor. Gerçek dışı ve çok düşük fiyatlarla rezervasyon sunuluyor. Misafirler bu siteler üzerinden işlem yaptığında ciddi mağduriyetler yaşanabiliyor. Zaman zaman misafir geliyor ancak sistemimizde rezervasyon bulunmuyor. Gerçek fiyatın yüzde 50 altında bir bedelle tatil satın aldığını düşünerek gelen misafir büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Bu tür sahtecilikleri tespit ettiğimizde suç duyurusunda bulunuyoruz. Hem finansal hem de itibar kaybı yaşanıyor. Hatta itibar zedelenmesi çok daha büyük bir risk. Bir işletmenin itibarını yeniden inşa etmek son derece zor" diye konuştu.
Misafirlerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Saatçioğlu, doğrudan teyit çağrısı yaparak, sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Kullanıcı çok bilinçli olmalı. Online pazarda fiyatlar birbirine çok yakındır. Channel Manager sistemleri sayesinde tüm platformlarda aynı fiyat politikası uygulanır. Çok gerçek dışı bir fiyat görüldüğünde mutlaka şüpheyle yaklaşılmalı ve tesis doğrudan aranarak teyit edilmelidir."
Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)