Isparta

2001’de en düşük emekli maaşı Asgari Ücretin 1,5 katıydı!

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur'un En Düşük Emekli Maaşına Yapılan Zamdaki Yetersizliğe ilişkin araştırma önergesi verdi. İşte detaylar..

2001’de en düşük emekli maaşı Asgari Ücretin 1,5 katıydı!

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Emekli maaşlarını ve ikramiyelerini defalarca dile getiren ve artırılması için teklifler sunan Isparta Milletvekili Cesur, konuyu yeniden TBMM’ne taşıdı. En düşük emekli aylığına yapılan zam ve bayram ikramiyelerine yapılan artışı yetersiz bulan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, emekli aylıklarının yıllar içerisinde asgari ücrete göre giderek azalarak yaygın bir emekli yoksulluğunun yaşandığına dikkat çeken Araştırma Önergesini Meclis’e sundu.

En düşük emekli aylığına yapılan zam ile emeklilerin mevcut kök aylıklarının değişmediğini, zam dönemi geldiğinde emekli aylıklarına 7 bin 500 TL üzerinden değil kendi kök aylıkları üzerinden zam yapılacağını hatırlatan Milletvekili Cesur, “Sosyal Güvenlik Sistemimiz çalışılan süre boyunca ödenen primlere göre emekli aylığı bağlanmasını esas almasına rağmen, yasalaşan kanun teklifi ile daha fazla prim ödemesine rağmen birçok vatandaşımızı daha az prim ödeyenlerle eşitlemektedir. Primini asgariden ödeyen ile yüksek ödeyenin 7 bin 500 TL emekli aylığında eşitlenmesi adil değildir. Yapılması gereken herkesin gelir seviyesini yükseltmek iken, herkes yoksullukta eşitlenmiştir.” dedi.

Milletvekili Cesur, ülkede çalışan nüfusun yarısından fazlasının asgari ücretle açlık sınırının altında çalışmasını, emeklilerin ise neredeyse yarısının en düşük emekli maaşıyla sefalette birleşmesini eleştirdi. Son bir yılda emeklilerin gıda enflasyonunun yüzde 100’lerin üzerine çıktığına dikkat çeken Cesur, “2023’te emekli bayram ikramiyesinin alım gücü gıda enflasyonuna göre 432 TL'ye gerilemiştir. Asgari ücretin 1.603 TL olduğu 2018 yılında 1.000 TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi, asgari ücretin yüzde 62'si tutarındadır. Şimdi ise 2000 TL'lik bayram ikramiyesi asgari ücretin yüzde 23'üne denk gelmektedir.” dedi.

İYİ Partili Cesur’un 20 İYİ Parti Milletvekili ile birlikte sunduğu Araştırma Önergesinin gerekçesinde, “Ocak 2003’te en düşük emekli maaşı 332TL, asgari ücret ise 226TL idi. Buna göre 20 sene önce en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ekonomik krizle anılan 2001’de bile en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katından fazladır. Yapılan son artışa rağmen en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 12 daha azdır. Yüksek enflasyonla alım gücü düşen, borçla geçinen halkın talepleri sadece seçim öncesi dikkate alınmamalıdır.” ifadeleri yer aldı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

SGK Denetimleri Sonucu Emekli Maaşları Kesilecek! Kimler Risk Altında?
İş Dünyası

SGK Denetimleri Sonucu Emekli Maaşları Kesilecek! Kimler Risk Altında?

SGK, usulsüzlük yapan emeklilere yönelik denetimleri sıkılaştırdı. Hangi durumlarda emekli maaşları kesilir? Risk altında olan emekliler kimler? Detaylar haberimizde...

En Düşük Emekli Maaşları Yetersiz, Adaletsizlik Yaratıyor
Bölgesel

En Düşük Emekli Maaşları Yetersiz, Adaletsizlik Yaratıyor

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, 2024'ün emekliler yılı olacağı iddialarına karşı çıkarak, en düşük emekli aylıklarının yetersiz olduğunu ve adaletsizlik yarattığını belirtti.

Emekli maaşlarına ek zam yolda!
Bölgesel

Emekli maaşlarına ek zam yolda!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla emekli maaşlarına ek zam için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda emekli maaşlarına nasıl bir artış yapılacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Enflasyon farkı memur ve emeklinin maaşını nasıl etkileyecek?
İş Dünyası

Enflasyon farkı memur ve emeklinin maaşını nasıl etkileyecek?

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklinin alacağı enflasyon farkı da belli oldu. Memur ve memur emeklisi ocak ayında alacakları yüzde 15'lik zamma şimdiden enflasyon farkı almaya hak kazandı.

Emekli maaşlarına düzenleme talimatı
Bölgesel

Emekli maaşlarına düzenleme talimatı

Emekli aylıklarına yapılan temmuz zammından memnun olmayan emekliler için Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenleme talimatı verdi. İşte detaylar...

Görüşmeler Başladı İşte Memur ve Memur Emeklilerinin Talepleri
Bölgesel

Görüşmeler Başladı İşte Memur ve Memur Emeklilerinin Talepleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapılan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Memur-Sen'in talepleri, 2024-2025 yıllarında toplamda yüzde 110 zam içeriyor.