2026 yılının ilk ayına dair dış ticaret verileri, yerel üretimdeki hareketliliği gözler önüne serdi. Ocak ayında Türkiye'nin toplam ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %3,9'luk bir daralma ile 20 milyar 328 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Genel toplamda bir düşüş yaşansa da 35 ilin ihracat performansını artırması, ticaretin Anadolu geneline yayılma eğilimini destekledi.
Ocak ayı ihracat rakamlarında İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Bursa, 1 milyar dolarlık kritik eşiği aşarak liderliklerini korudu. Faaliyet illeri bazında yapılan sıralamada listenin üst sıraları şu şekilde oluştu:
İstanbul: 4 milyar 117 milyon dolar
Kocaeli: 2 milyar 546 milyon dolar
İzmir: 1 milyar 795 milyon dolar
Bursa: 1 milyar 388 milyon dolar
Ankara: 950 milyon dolar
İhracatta ilk beş ili takip eden diğer güçlü sanayi kentleri ise sırasıyla Tekirdağ, Sakarya, Mersin, Gaziantep ve Manisa oldu.
Geçen yılın Ocak ayı ile kıyaslandığında, ihracatını miktar bazında en çok artıran şehirlerin başında Ankara yer aldı. Başkent, 179 milyon dolarlık artışla zirveye yerleşirken; Sakarya 142 milyon dolar, Şırnak 70 milyon dolar, Çorum 53 milyon dolar ve Samsun 47 milyon dolarlık artışla dikkat çeken diğer iller oldu.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmelerde, yüksek katma değerli üretim ve pazar çeşitlendirme stratejilerinin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı. İhracatın sadece büyük metropollerle sınırlı kalmayıp ülke geneline güçlü bir şekilde yayılması hedeflendiği belirtildi.
Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)