Gaziantep

70'inden sonra el işi yapmaya başladılar

Gaziantep'te 8 yıldır alzaymır ve demans hastalarına hizmet verilen Moral Evi'nde yaşlı bireyler için düzenlenen ahşap boyama atölyesine katılan yaşlılar, 70'inden sonra el işi yapmanın sevincini yaşıyor.

70'inden sonra el işi yapmaya başladılar

 Gaziantep'te 8 yıldır alzaymır ve demans hastalarına hizmet verilen Moral Evi'nde yaşlı bireyler için düzenlenen ahşap boyama atölyesine katılan yaşlılar, 70'inden sonra el işi yapmanın sevincini yaşıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 2018 yılında kurulan Alzaymır Hasta Ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezine (Moral Evi) gelen yaşlı bireyler, merkezde gün boyu sağlıklı, keyif ve huzur dolu vakit geçiriyor.
Alzaymır hastalığının ilerlemesinin durdurulması ve yaşı bireylerin keyif dolu vakit geçirmesi ile el becerilerinin gelişmesine katkı sunan hizmetlerin verildiği merkezde, spordan sanata, el sanatlarından dil eğitimine ve el işi kursularına kadar birçok farklı alanda kurslar düzenleniyor.

Eğitimler uzman eğitmenler tarafından veriliyor
Hastalığı ilk ve orta düzeyde olan hastaların kabul edildiği Moral Evi'nde yaşlıların hayata tutunması ve alzaymırın ilerlemesinin durdurulması için düzenlenen kurslarda eğitimler mesleklerinde uzman eğitmenler tarafından uygun bir çalışma sistemine göre veriliyor. Alzaymır hastaları, uzmanlar eşliğinde merkezde keyifli vakit geçirerek, hastalığın zorluklarına daha güçlü göğüs geriyor. Merkezde düzenlenen ahşap boyama etkinlikleri sayesinde yaşlı bireyler, sosyalleşme ve becerilerini geliştirme fırsatı buluyor. sosyal izolasyon yaşayan ve günlük aktivitelerde zorlanan yaşlı bireyleri bir araya getiren merkezde yaşlı bireyler, hem sosyalleşiyor hem de fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirme imkanı buluyor.
İş uğraş atölyesinde hastalar, ahşap boyama, ebru, örgü, keçe ve kesme çalışmaları gibi el becerileri aktiviteleri yapıyor. Bu aktiviteler sayesinde hastalar kendi ilgi alanlarını keşfederek becerilerinin farkına varıyor ve kendilerine olan güvenleri artıyor. Yapılan aktiviteler hastaların ince, kaba, kas ve motor becerilerini koruyor, el, göz ve beyin koordinasyonlarının da devamlılığını sağlıyor.

Yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı buluyorlar
Ürettikleri eserleri görmenin mutluluğunu yaşayan ve ayrıca toplumsal katılımları artan yaşlı bireyler, merkez sayesinde sosyal çevrelerini genişletme ve yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı buluyor. Merkezde kurulan ahşap boyama atölyesi yaşlı bireylerin zihinsel ve fiziksel sağlığını olumlu yönde etkileyerek toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor.
Merkezde çeşitli kurslara katılan kursiyerler, yeni hobiler edinmenin yanı sıra alzaymır ve demanstan da korunuyor. Yaşlıların ömürleri boyunca biriktirdikleri hatıraların unutulmasını engellemek amacıyla eğlenceli terapi yöntemleriyle sosyal yaşamdaki aktivitelerini dolu tutmak için kurulan ahşap boyama atölyesinde alzaymır hastalarının hünerli elleriyle yaptıkları ürünler büyük beğeni topluyor.
Ulaşımları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen araçla sağlanan alzaymır ve demans hastaları, uzman eğitmenler tarafından eğitim alıyor. Merkezde şarkı ve türküler eşliğinde ahşaplara hünerli elleriyle şekil veren yaşlı bireylerin hazırladığı ürünler göz kamaştırıyor.
Kursların kendileri için çok faydalı olduğunu belirten yaşlı bireyler, merkezi çok beğendiklerini ve gün boyu merkezde sağlıklı, keyifli ve huzur dolu vakit geçirdiklerini dile getirdiler.

"Bu merkeze gelince kendimi daha iyi hissediyorum"
Moral Evi'ndeki ortamın çok güzel olduğunu ve merkezdeki kurslara düzenli olarak katıldığını belirten 81 yaşındaki Ökkeş Bahri Özbulan, "Bu merkeze gelince kendimi daha iyi hissediyorum. Hocalarımız bize büyük ilgi gösteriyor. Eğitmenimizin gayretiyle ahşap boyama yapıyoruz. Eğitmenlerimizden güzel eğitimler alıyoruz. Ben bu merkezin eski danışanı olduğum için arkadaşlarım bana saygıda hiç kusur etmiyorlar. Bende elimden geldiği kadar arkadaşlarımı üzmeden güzel sohbetlerle, oyunlarla kursu şenlendiriyoruz" dedi.

"Moral Evi'nde olduğum için çok mutluyum"
Moral Evi'nde verilen eğitimlerden çok memnun olduğunu ifade eden 72 yaşındaki Türkan Güzel ise "Moral Evi'nde olduğum için çok mutluyum. Burada her şeyi öğrendik. Boyama işlerimiz var. Burada çok güzel şeyler öğrendik. Kurslarımız çok güzel geçiyor. Arkadaşlarımız uyumlular. Hep birlikte örgü, boyama ve diğer etkinlikleri yapıyoruz. Devletimizden ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'den Allah razı olsun" diye konuştu.

"Moral Evi'nde aldığımız tüm hizmetlerden memnunuz"
Moral Evi'ne geldiği için çok mutlu olduğunu belirten 80 yaşındaki Hüseyin Koçaslan da, "Sabahleyin bizi servisle evimizden alıyorlar ve merkeze geliyoruz. Moral Evi yetkililerinden ve çalışanlarından çok memnunuz. Moral Evi'ne geldiği için çok memnunum. Sabah geliyoruz, öğleden sonra 14.00'a kadar iş uğraş atölyesine katlıyoruz. Moral Evi'nde aldığımız tüm hizmetlerden memnunuz" şeklinde konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.