ABD'den deprem bölgesine 100 milyon dolar ek yardım

ABD’nin deprem felaketinden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye yönelik yardımlarının 50 milyon doları Acil Mülteci ve Göç Yardım Fonu’ndan, 50 milyon doları Dışişleri Bakanlığı ve USAID aracılığıyla olmak üzere ek insani yardım açıkladı.

ABD'den deprem bölgesine 100 milyon dolar ek yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin deprem felaketinden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye yönelik yardımlarının 50 milyon doları Acil Mülteci ve Göç Yardım Fonu’ndan (ERMA), 50 milyon doları Dışişleri Bakanlığı ve USAID aracılığıyla olmak üzere ek insani yardım açıkladı. ABD ayrıca, BM yardımlarının Suriye’ye ulaşması için Babüsselam Sınır Kapısı’nı yeniden erişimi kolaylaştırdığı için Türkiye hükümetine minnettar olduklarını ifade etti.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Suriye’ye yönelik yeni yardımlar açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve Suriye’ye yönelik 50 milyon doları Acil Mülteci ve Göç Yardım Fonu’ndan (ERMA) ve 50 milyon doları Dışişleri Bakanlığı ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla olmak üzere yeni insani yardımlar yapılacağı ifade edildi. ABD’nin daha önce USAID aracılığıyla açıkladığı 85 milyon dolarlık yardım açıklamasının ardından ABD’nin deprem felaketi sonrası açıkladığı insani yardım miktarı 185 milyon dolara ulaştı.
Açıklamada, deprem felaketinin ilk saatlerinden itibaren ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla Türkiye ve Suriye’deki ortak kuruluşlarla yakın koordinasyon içinde acilen federal kurumların ve ortakların seferber edildiği belirtildi.
ABD’den gönderilen arama-kurtarma ekiplerinin deprem bölgesinde çalışmalarına devam ettiği ifade edilen açıklamada, “ABD askeri helikopterleri, İncirlik Hava Üssü’nden hava ikmal operasyonları yürütüyor ve kurtarma personelini en çok ihtiyaç duyulan yerlere taşıyor. Ek olarak, ABD Donanması, Türk hükümeti tarafından belirlenen ihtiyaçları desteklemek için gerekli lojistik, tıbbi ve hava ikmal desteği sağlamak için donanma gemilerini Doğu Akdeniz’e yeniden konumlandırdı. ABD askeri uçakları ayrıca depremden etkilenen nüfusa dağıtılmak üzere Adana’nın İncirlik Havaalanı’ndan yaklaşık 18 metrik ton kritik yardım malzemesi taşıdı” denildi.
Açıklamada ayrıca, ABD’deki sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün, yardım ve kurtarma çabalarını desteklemek için şimdiden 66 milyon dolardan fazla bağışta bulunduğu aktarılarak, ABD’li yetkililerin Türk mevkidaşları ile yakın temas halinde olduğu vurgulandı.

“Türkiye hükümetine minnettarız”

ABD’nin Suriye’nin depremden etkilenen tüm bölgelerine insani yardım erişimini genişletmeye kararlı olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu bağlamda, yardımın kuzeybatı Suriye’ye ulaşabilmesi için BM yardımlarının Babüsselam Sınır Kapısı’nı yeniden erişimini kolaylaştırdığı için Türkiye hükümetine minnettarız. BM’nin BM için ek geçiş noktalarını sürdürülebilir bir şekilde açık tutma çabalarını destekliyoruz” ifadeleri kullanılarak, ABD yaptırımlarının Suriye’ye insani yardım sağlanmasını engellemeyeceği vurgulandı.

“ABD, Türkiye’ye yardım etmek için küresel çabaya katılmaktan gurur duyuyor”

Türkiye’nin geçmişte pek çok arama-kurtarma ekipleri gönderdiğine dikkat çekilen açıklamada, “ABD de değerli ve uzun süreli bir dost, ortak ve NATO müttefiki olan Türkiye’ye yardım etmek için küresel çabaya katılmaktan gurur duyuyor. ABD, hem Türkiye’de hem de Suriye’de depremlerden etkilenenlere gerekli yardımı sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edecektir. ABD, Türkiye ve Suriye halkını desteklemeye devam edecek. Bu büyük ihtiyaç döneminde uluslararası ortaklarımızdan gelen desteği memnuniyetle karşılıyor ve teşvik ediyoruz” denildi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün İncirlik Hava Üssü’nde Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek, deprem bölgesinde havadan incelemelerde bulundu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz
Bölgesel

Malatya Milletvekili Ölmeztoprak: Deprem İzlerini Sileceğiz

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde temaslarda bulunan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, depremin izlerini silmekte kararlı olduklarını kaydederek, tek bir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu
Bölgesel

Sulusaray'da Deprem Sonrası Yollarda Çatlaklar Oluştu

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bazı yollarda çatlaklar meydana geldi. Sulusaray ilçe merkezindeki Malum Seyit Tekke Mahallesi ile Buğdaylı köyü arasındaki yollarda beliren çatlaklar dron ile görüntülendi.

Bucak'ta üniversite öğrencilerinden yürekleri ısıtan hareket
Bölgesel

Bucak'ta üniversite öğrencilerinden yürekleri ısıtan hareket

Bucak’ta bulunan MAKÜ öğrencileri, harçlıklarını biriktirerek, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonucu Bucak’a yerleşen bir depremzede aileye erzak yardımı yaptı.

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında
Bölgesel

77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı'nın sanıkları hakim karşısında

Diyarbakır'da geçen yıl 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Serin-2 Apartmanı'nda 77 kişinin hayatını kaybetmesi, 29 kişinin de yaralanmasına ilişkin biri müteahhit 4 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı. İddianamede, sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis isteniyor

Tokat'ta  binlerce bina yıkıldı
Bölgesel

Tokat'ta binlerce bina yıkıldı

Tokat'ta incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, "Şu ana kadar alınan 500 ihbardan 50 yapı incelendi, 5 yıkık, 15 de ağır hasarlı yapı tespit edildi" dedi.

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar
Bölgesel

Cami depremden zarar görünce namazı meydanda kıldılar

Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Yelten köyünde depremde hasar gören caminin cemaati, cuma namazını köy meydanında kıldı.