Afyonkarahisar / İhsaniye

Afyonkarahisar'da ata buğdayının boyu 2 metreyi buldu

Boyu 2 metreye yaklaşan buğday

Afyonkarahisar'da ata buğdayının boyu 2 metreyi buldu

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde ata buğdayı ile ekim yapan bir çiftçi, boyu 2 metreye yaklaşan buğdayın hasadını gerçekleştirirken, dekar başına yaklaşık 1 ton verim elde edildi.
Ayazini köyünde yaşayan çiftçi Murat Şahin, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da arazisine geçmişi 7 bin yıl öncesine kadar dayandığı bilinen ata buğdayı ekti. Şahin’in ektiği ata buğdaylarının boyu 2 metreye yaklaşırken, hasat dönemi ise beklenenden çok fazla bir verimle gerçekleşti. Hasadın ardından konuşan Şahin, “Ektiğimiz buğday diğer bildiğimiz buğdaylara göre daha çok verimli. Kurak ve yağışlı iklimlerde de verimliliğini de koruyor. Ata buğdayımız 7 bin yıllık olan ata buğdayımızdır. Yaklaşık bir tane buğdaydan kardeşlenme (çoğalma) 15-20 civarında oluyor. Kardeşlendikten sonra yukarı bölgesinde yani bizim başak dediğimiz bölgede de 7-8 tane tekrar kardeşlenme yapmaktadır. Buğdayımızın boyu yaklaşık 2 metre civarıdır. Soğuk ve sıcak bölgelerde yetişebilir yani kurak bölgelerde de yağmurun bol olduğu bölgelerde de yetişebilir yani her türlü iklim şartlarına uygundur. Sürekli yıllardır ekiyoruz bu buğdayı çok güzel verim alıyoruz. Dekarından 1 tonu gecik verim alıyoruz. Saman olarak ta diğer buğdaylara nazaran daha fazla verim oluyor. Biz de bunu 81 ilimize yaymak istiyoruz” dedi. İHA

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Mehmet

7 ay önce / 19.09.2023

BUĞDAYIN CİNSİ NEDİR ATA BUGDAYI OLDUĞU NEREDEN BİLİYORSUN

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

 Çiftçiler buğday hasadı başlamadan fiyat ve prim desteği istiyor
Bölgesel

Çiftçiler buğday hasadı başlamadan fiyat ve prim desteği istiyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday hasadı başlamadan çiftçilerin beklentilerini karşılayacak şekilde fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını istediklerini söyledi.

Bitlis’te Hasat zamanı
Bölgesel

Bitlis’te Hasat zamanı

Bitlis’te 301 bin dekarlık alanda buğday hasadı başladı işte detaylar..

Bucak’ta belediye arazilerine ekilen buğdaylar hasat edildi
Yerel Yönetim

Bucak’ta belediye arazilerine ekilen buğdaylar hasat edildi

Bucak Belediyesi, bölgede atıl halde iken tarıma kazandırarak, buğday ektiği yaklaşık 50 dönüm arazide buğday hasadını yaptı.

Buğday Hasadı Programı
Bölgesel

Buğday Hasadı Programı

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün buğday hasadı programına katıldı Haber Detayı..

Serik Belediyesinin  ektiği buğdayın hasadı yapıldı.
Yaşam

Serik Belediyesinin ektiği buğdayın hasadı yapıldı.

Aputkan, “Hem üreteceğiz, hem de hizmet etmeye devam edeceğiz” Antalya’nın Serik ilçesinde Serik Belediye Başkanlığı tarafından ekilen buğdayın hasadı yapıldı.

Buğday tarlalarında hasat sevinci
Bölgesel

Buğday tarlalarında hasat sevinci

Kepez Belediyesi, bölgede atıl halde iken tarıma kazandırarak ekim yaptığı Antalya Orman Çiftliği’nde 3’üncü sezon buğday hasadına başladı.