ANKARA- Palandöken: “E-Ticaret Siteleri Esnaftan Daha Fazla Kazanıyor”

ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de toplam ticaret hacminin 23 trilyon liraya ulaştığını belirterek, e-ticaret sektörünün toplam ticaret içindeki payının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de toplam ticaret hacminin 23 trilyon liraya ulaştığını belirterek, e-ticaret sektörünün toplam ticaret içindeki payının her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

E-ticaret hacminin toplam ticaretin yaklaşık yüzde 20’sine ulaştığını ifade eden Palandöken, sistemin üretici ve esnaftan daha fazla kazanç sağlayan bir yapıya dönüştüğünü savundu.

“Komisyon Yükü Yüzde 50’ye Ulaşabiliyor”

E-ticaret platformlarının ürün satışlarından yüzde 10 ila yüzde 35 arasında komisyon aldığını belirten Palandöken, hizmet bedelleriyle birlikte satıcının üzerindeki maliyetin daha da arttığını dile getirdi.

Palandöken, “Hizmetlerinden dolayı da yüzde 10 ile yüzde 20 civarında bedel alınıyor. Böylece gelen ürünün önemli bir bölümü komisyonlara gidiyor. Bu durum hem fiyatları hem de enflasyonu artırıyor” dedi.

Yüksek komisyon oranlarının geleneksel esnafın rekabet gücünü azalttığını ifade eden Palandöken, tüketicilerin zaman ve ulaşım kolaylığı nedeniyle alışverişlerini giderek daha fazla dijital platformlardan gerçekleştirdiğini kaydetti.

“E-Ticaret Şirketlerinin Değeri Artıyor, Esnaf Zorlanıyor”

E-ticaret sisteminin platformların ekonomik ve piyasa değerini artırırken, esnafın rekabet gücünü kaybetmesine neden olduğunu belirten Palandöken, sektörün 4 trilyon lirayı aşan bir hacme ulaştığını söyledi.

Hem vatandaşın hem de esnafın mevcut sistemden olumsuz etkilendiğini savunan Palandöken, e-ticaret komisyonlarının makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Palandöken, “E-ticaretle ilgili bugüne kadar birçok yönetmelik ve kanuni düzenleme yapıldı. Ancak üreticiden nihai tüketiciye kadar uzanan zincirde bu kadar yüksek bir kâr marjı bulunmuyor. Artık ürünü üretenden daha fazla kazanan e-ticaret platformları oluyor. Haksız rekabetin önüne geçecek bir sınırlandırma getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Komisyonlara Taban ve Tavan Uygulaması Getirilmeli”

E-ticaret platformlarının uyguladığı komisyon ve ek hizmet bedellerine yönelik düzenleme çağrısında bulunan Palandöken, taban ve tavan oranlarının belirlenmesinin hem esnaf hem de tüketici açısından önemli olduğunu söyledi.

Yüksek komisyon maliyetlerinin ürün fiyatlarına yansıdığını belirten Palandöken, “Bu yükler doğrudan satış fiyatlarını artırıyor ve sonuç olarak enflasyonu körüklüyor. E-ticaret platformlarının aldığı komisyonlara makul bir sınır getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Esnaf Dijital Platformlara Girmeden Rekabet Edemez”

Esnaf ve sanatkârların günümüzde dijital platformlardan uzak kalarak ticaret yapmasının giderek zorlaştığını dile getiren Palandöken, küçük işletmelerin ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için bu sistemleri kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Tekstilden kırtasiyeye, gıdadan meyve ve sebzeye, kozmetik ürünlerden farklı tüketim ürünlerine kadar birçok sektörde e-ticaretin yaygınlaştığını belirten Palandöken, geleneksel esnafın da bu dönüşümün dışında kalamadığını söyledi.

Palandöken, “Esnaf, dijital platformlara girmese ürününü pazarlayacak imkânlara ve güce sahip değil. Geleneksel olarak ticaret yapan esnaf ve sanatkârlar, istemese de bu sitelere girmek zorunda kalıyor. Pazarlama yöntemlerindeki bu değişimi görmezden gelmek mümkün değil. Ancak yüksek komisyonlar fiyatların artmasına ve enflasyonun yükselmesine neden oluyor” dedi.

 

E-Ticaret Siteleriesnafticarettesk genel başkanı bendevi palandökenTürkiyeAnkara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.