Bucak Bilim Festivali’nin ilk günün konuşmacı konuğu Prof. Dr. Afşin Güngör oldu

MAKÜ Bucak Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Afşin Güngör “Endüstri 1.0’dan Endüstri 4.0” konulu konferansında, Endüstri 1.0’ın insan gücüne dayalı bir sektöre sahip olunurken, endüstri 4.0 ise teknolojiye dayandığını belirtti.

MAKÜ Bucak Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Afşin Güngör “Endüstri 1.0’dan Endüstri 4.0” konulu konferansında, Endüstri 1.0’ın insan gücüne dayalı bir sektöre sahip olunurken, endüstri 4.0 ise teknolojiye dayandığını belirtti, Endüstri 4.0’ın teknolojik çağ yaşanırken insan iş gücüne daha az ihtiyaç duyulacağını ve işsizliğin artacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Afşin Güngör “Gelişmiş ülkeler endüstri 4.0’a geçmiş durumda. Gelişmiş ülkeler, teknolojiyi biz üretiyoruz diyerek, insan faktörünü de ortadan kaldırıp gelişmemiş ülkelerin önüne geçmek en doğal hak gibi görüyorlar. Endüstri 4.0 söz konusu olduğu zaman önümüzdeki on, on beş yıl içerisinde çok sayıda meslek ortadan kalkmış olacak. Örnek vermek gerekiyorsa Danimarka üç yıl içerisinde fiziki paradan vaz geçiyor. Eğer parayı fiziki olarak ortadan kaldırırsanız bankacılık sektörünü tamamıyla ortadan kaldırmış olursunuz. Artık bankaya gitmek kalmayacak, banka işlemlerini cep telefonlarımızdan, tabletten ve bilgisayarlarımızdan yapılıyor olacak. Kredi kartına gerek kalmadı cep telefonu ile alışveriş yapabiliyoruz. Yine araçlarımıza sigorta ve kasko işlemlerini bilgisayarlarımızdan yapabileceğiz, böylelikle sigorta sektöründe çok yakın bir zamanda ortadan kalkmış olacak. Aynı şekilde mühendisliklerinde bir çok bölümleri ortadan kalkacak. Çünkü projeyi en iyi mühendisler değil, en iyi programlar kanalı ile çizilmesi tercih edilecek. Fabrikalar otomasyona geçecekse belirli programlar kanalları ile geçebilecek. Makine ne yapacaksa o komutları makinelere yüklüyorsunuz, bu yükleme ve programlamalar ile makinanın startına bastığınız zaman makine siz başında olmadan o komutlar ve programlar doğrultusunda çalışmaya başlıyor. Bu teknoloji çok sayıda gelişmiş ülkelerde olurken, bizim ülkemizde devrede değil. Bizim ülkemiz, bizim yerimiz Endüstri 1.0 ile Endüstri 4.0 arasındaki değerlendirmede bizim yerimiz Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir yerde. Teknolojimiz 1.9 ile 2.0 gibi yerlerde hareket ediyoruz” dedi.

kaynak: akça gazete

Bucak Bilim FestivaliAfşin GüngörTürkiyeBurdurBucak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.