Burdur Alaca ve İbecik Dokumalarına büyük ilgi! Sergide görücüye çıktı

Burdur'un Alaca ve İbecik dokumaları, ebru sanatıyla birleştirilerek modern tasarımlara dönüştürüldü. Ebru sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat'ın tasarladığı giysiler, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

1892 yılında başlatılan Burdur Alaca ve İbecik Dokumaları’nın bugün yaşatılmasında büyük emeği geçen Hemşehrimiz Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, dokuma ve ebru sanatını birleştirerek giysi olarak ortaya çıkardığı giysiler İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde 12 Kasım Pazar (bugün) sergiye açıldı

18. ve 19. Yüzyıldan beri Burdur’da evlerde çukur tezgahlarda dokunan Alaca ve İbecik dokumaları, 1892 yılında Chicago’da kategorisinde madalya ile ödüllendirildi. Burdur Alacası, 1931 yılında Ziya Boyacıoğlu başkanlığında Dokumacılar Cemiyeti, 1936 yılında Burdur Dokumacılar Yapış ve Satış Kooperatifi ile yaşamını sürdürdü.1953 yılında da “Halıcılık” ilave edilerek “Burdur Dokumacılar ve Halıcılar Yapış ve Satış Kooperatifine” dönüştü. Şimdi Burdur Belediyesi atölyelerinde usta eğitmenler tarafından Alaca dokuması yaşatılıyor.

Burdur Alaca dokuması Burdur Belediyesi'nin katkıları ile yaşatılırken, İbecik dokumasını yapan kadınların her geçen gün azalması, dokunan ürünlerin el emeklerini karşılamadığı gerekçesi ile dokuma yapanların azalması, desteklenmemesi dokumacılığın yok olmakla karşı karşıya kaldığını Gölhisar İlçesi İbecik Muhtarı halı Kuşkonmaz dile getirdi. Bir tarihin yok olmakla karşı karşıya olmasını yetkili birimlerin dikkate almasını bu dokumamızın yaşatılması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaklarından emin omak isteriz.

Hemşehrimiz Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, gazetemize yapmış olduğu açıklamada, “Anelsander derneği öncülüğünde 20. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ndeki Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı'na ebru sanatıyla katıldım. Burdur Belediyesi Alaca-İbecik Dokuma Evi'nin birbirinden kıymetli ustalarının ürettikleri dokumalarını EBRU Sanatı ile yaptığı giysilerle buluşturdum…

Bu uygulamam ilgi çektiği için ANALSENDER Anadolu El Sanatları Yaşatma Geliştirme Derneği NTV’de yayınlanan ‘Halkın Sanatı’ programına katılmamızı istediler. Bende ‘Alaca dokumanın üretildiği yer olan Burdur’da ebru uygulamasının daha uygun olacağı için programı Burdur’da yapılmasını önerdim’. Bu yayınlanan televizyon programda Burdur’u, Burdur Alaca Dokumasını tanıtmış, dokumamıza ivme kazandırmış oldum. Burdur Alaca Dokuma üzerine ebru ile iki el sanatımızı birleştirdim. Modacı Dilek Hanif tasarımıyla bu giysi ortaya çıktı. Bu sergide bir çok el sanatımızın giysilere uygulanış örnekleri var. El sanatkarı ustalarımızın özveri ve gayretle hazırlanan ve NTV'de yayınlanan Dilek Hanif tasarımlarıyla Halkın Sanatı programın final sergisi İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde. 12-26 Kasım arası gezebilirsiniz. Dedi.

El Sanatlarımızın zenginliği ile ulusumuzun yaşadığı coğrafyalardan gelen anadolu kültürümüzü geleceğe aktarmaya çalışan, sevgiyle ürettikleri ustalarımızın emekleri ile oluşan sanat eserleri Dilek Hanif'in vizyonu ile yaratıcılığı ve tasarımlarıyla farkındalık yaratarak ivme kazandı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan her biri alanında başarılı geleneği koruyan Ustalarımızın emeklerine sağlık.

Hemşehrimiz, Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, “bu projeye katkısı olan Emel Erte, Burdur Belediyesi alaca-ibecik dokuma ustalarına, NTV ekibine, Halkın Sanatı proğramına, Dilek Hanif ve Anelsander Anadolu Geleneksel ve Halk El Sanatları Ustaları’na teşekkür ediyorum.” Dedi.

burdur gazetesi

Burdur Alaca DokumasıBurdur Alaca ve İbecik DokumalarıilgisergiEsengül Boyacıoğlu İnalpulatTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.