Burdur

Burdur Alaca ve İbecik Dokumalarına büyük ilgi! Sergide görücüye çıktı

Burdur'un Alaca ve İbecik dokumaları, ebru sanatıyla birleştirilerek modern tasarımlara dönüştürüldü. Ebru sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat'ın tasarladığı giysiler, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde sergileniyor.

Burdur Alaca ve İbecik Dokumalarına büyük ilgi! Sergide görücüye çıktı

1892 yılında başlatılan Burdur Alaca ve İbecik Dokumaları’nın bugün yaşatılmasında büyük emeği geçen Hemşehrimiz Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, dokuma ve ebru sanatını birleştirerek giysi olarak ortaya çıkardığı giysiler İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde 12 Kasım Pazar (bugün) sergiye açıldı

18. ve 19. Yüzyıldan beri Burdur’da evlerde çukur tezgahlarda dokunan Alaca ve İbecik dokumaları, 1892 yılında Chicago’da kategorisinde madalya ile ödüllendirildi. Burdur Alacası, 1931 yılında Ziya Boyacıoğlu başkanlığında Dokumacılar Cemiyeti, 1936 yılında Burdur Dokumacılar Yapış ve Satış Kooperatifi ile yaşamını sürdürdü.1953 yılında da “Halıcılık” ilave edilerek “Burdur Dokumacılar ve Halıcılar Yapış ve Satış Kooperatifine” dönüştü. Şimdi Burdur Belediyesi atölyelerinde usta eğitmenler tarafından Alaca dokuması yaşatılıyor.

Burdur Alaca dokuması Burdur Belediyesi'nin katkıları ile yaşatılırken, İbecik dokumasını yapan kadınların her geçen gün azalması, dokunan ürünlerin el emeklerini karşılamadığı gerekçesi ile dokuma yapanların azalması, desteklenmemesi dokumacılığın yok olmakla karşı karşıya kaldığını Gölhisar İlçesi İbecik Muhtarı halı Kuşkonmaz dile getirdi. Bir tarihin yok olmakla karşı karşıya olmasını yetkili birimlerin dikkate almasını bu dokumamızın yaşatılması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaklarından emin omak isteriz.

Hemşehrimiz Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, gazetemize yapmış olduğu açıklamada, “Anelsander derneği öncülüğünde 20. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ndeki Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı'na ebru sanatıyla katıldım. Burdur Belediyesi Alaca-İbecik Dokuma Evi'nin birbirinden kıymetli ustalarının ürettikleri dokumalarını EBRU Sanatı ile yaptığı giysilerle buluşturdum…

Bu uygulamam ilgi çektiği için ANALSENDER Anadolu El Sanatları Yaşatma Geliştirme Derneği NTV’de yayınlanan ‘Halkın Sanatı’ programına katılmamızı istediler. Bende ‘Alaca dokumanın üretildiği yer olan Burdur’da ebru uygulamasının daha uygun olacağı için programı Burdur’da yapılmasını önerdim’. Bu yayınlanan televizyon programda Burdur’u, Burdur Alaca Dokumasını tanıtmış, dokumamıza ivme kazandırmış oldum. Burdur Alaca Dokuma üzerine ebru ile iki el sanatımızı birleştirdim. Modacı Dilek Hanif tasarımıyla bu giysi ortaya çıktı. Bu sergide bir çok el sanatımızın giysilere uygulanış örnekleri var. El sanatkarı ustalarımızın özveri ve gayretle hazırlanan ve NTV'de yayınlanan Dilek Hanif tasarımlarıyla Halkın Sanatı programın final sergisi İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde. 12-26 Kasım arası gezebilirsiniz. Dedi.

El Sanatlarımızın zenginliği ile ulusumuzun yaşadığı coğrafyalardan gelen anadolu kültürümüzü geleceğe aktarmaya çalışan, sevgiyle ürettikleri ustalarımızın emekleri ile oluşan sanat eserleri Dilek Hanif'in vizyonu ile yaratıcılığı ve tasarımlarıyla farkındalık yaratarak ivme kazandı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan her biri alanında başarılı geleneği koruyan Ustalarımızın emeklerine sağlık.

Hemşehrimiz, Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, “bu projeye katkısı olan Emel Erte, Burdur Belediyesi alaca-ibecik dokuma ustalarına, NTV ekibine, Halkın Sanatı proğramına, Dilek Hanif ve Anelsander Anadolu Geleneksel ve Halk El Sanatları Ustaları’na teşekkür ediyorum.” Dedi.

burdur gazetesi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur Alaca Dokuması: İnceliği ve Zarifliğiyle Büyüleyen Bir Dokuma Sanatı
Yaşam

Burdur Alaca Dokuması: İnceliği ve Zarifliğiyle Büyüleyen Bir Dokuma Sanatı

Burdur'un ince ve yumuşak dokulu, geleneksel motifleri ve doğadan esinlenen desenleriyle öne çıkan Burdur Alaca Dokuması, geçmişten günümüze gelen bir kültürel mirastır.

Otomobil ATV'ye çarptı! Yaşlı adamdan acı haber geldi
Bölgesel

Otomobil ATV'ye çarptı! Yaşlı adamdan acı haber geldi

Burdur’un Yeşilova ilçesinde kullandığı atv motosiklet ile yolun karşısına geçmek isterken otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanan yaşlı adam kaldırıldığı hastanede 1 gün sonra hayatını kaybetti.

Mustafa Oğuz'a Nazik Ziyaret İçin Hülya Gümüş'ten Teşekkür
Bölgesel

Mustafa Oğuz'a Nazik Ziyaret İçin Hülya Gümüş'ten Teşekkür

Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz'a gerçekleştirdiği nazik ziyaret için teşekkür etti.

Yeşilova Belediyesi, Çocuk Şenliği ile Yüzlerce Çocuğa Mutluluk Getirdi
Etkinlik

Yeşilova Belediyesi, Çocuk Şenliği ile Yüzlerce Çocuğa Mutluluk Getirdi

Yeşilova Belediyesi, "Yeşilova ve Yeşilova'lılar herşeyin en iyisine layıktır" sloganıyla yola çıkarak bugün düzenlediği Çocuk Şenliği'nde unutulmaz bir gün yaşattı.

Kavşağa kontrolsüz girdi! Çarptığı otomobil takla attı
Bölgesel

Kavşağa kontrolsüz girdi! Çarptığı otomobil takla attı

Burdur’da kavşağa kontrolsüz giren aracın çarptığı otomobil taklalar atıp metrelerce sürüklendi. İki aracın sürücüsü de yaralandı. Detaylar haberimizde...

Burdur'da kadın su deposuna düştü! İmdadına itfaiye koştu
Bölgesel

Burdur'da kadın su deposuna düştü! İmdadına itfaiye koştu

Burdur'da temizlemek isterken su deposuna düşen Nimet A., itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Detaylar haberimizde...