CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever: İstanbul Sözleşmesi Yeniden Yürürlüğe Girmeli
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, NNC Haber Ankara Temsilcisi Turabi Küçük'ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kadın istihdamından kadın cinayetlerine, İstanbul Sözleşmesi'nden CHP'nin kadın politikalarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Gülsever, kadınların ekonomik ve siyasal hayatta daha güçlü şekilde yer alması gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, NNC Haber Ankara Temsilcisi Turabi Küçük'ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kadın istihdamından kadın cinayetlerine, İstanbul Sözleşmesi'nden CHP'nin kadın politikalarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Gülsever, kadınların ekonomik ve siyasal hayatta daha güçlü şekilde yer alması gerektiğini söyledi.
Turabi Küçük: Kadın istihdamına yönelik projeleriniz var mı? Var sa hangi projeleri hayata geçiriyorsunuz?
Ayten Gülsever: Kadın istihdamına ilişkin yaklaşık bir haftadır başlattığımız bir çalışmamız var. Özellikle emekli, marketlerde çalışan ya da uzun yıllardır ev içinde görünmeyen emek veren kadınlarımızla bir araya geliyoruz. Çocuklarına ya da evde yaşlı bireylere bakmak zorunda olan kadınlarımız tam zamanlı çalışma hayatına katılamıyor. Bu nedenle ev eksenli üretim modelini geliştirmeyi hedefliyoruz.
İzmir ve İstanbul'da iş dünyasında önemli noktalara gelmiş kadınlarla görüşmeler yapıyoruz. Amacımız üreticiyle pazarı buluşturmak ve evde üretim yapan kadınların ekonomik hayata katılmasını sağlamak. Kadının gelir elde etmesi hem özgüvenini artıracak hem de aile ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Kreş hizmetlerini de önemsiyoruz. Kadın çocuğunu güvenle bırakabildiğinde çalışma hayatına daha rahat katılabilir. Ayrıca tarımda çalışan kadınların emeklerinin karşılığını alamaması da önemli bir sorun. Tarım, ekonomi ve eğitim politikalarının kadınları güçlendirecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
Turabi Küçük: CHP'nin kadın politikalarında öncelikli hedefleri nelerdir?
Ayten Gülsever: Önceliğimiz eşit yurttaşlıktır. Kadınların evde, sokakta ve iş hayatında eşit haklara sahip olmasını istiyoruz. Eşit işe eşit ücret temel hedeflerimizden biri.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi de önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bugün de İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi çağrısıyla basın açıklaması yaptık. Türkiye'de hiçbir kadının yaşamını yitirmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kadınların sadece istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da daha fazla yer almasını istiyoruz. Rektör, vali, milletvekili ve belediye başkanı olarak daha fazla kadının görev alması gerektiğine inanıyoruz.
Turabi Küçük: CHP'nin kadınların siyasette daha aktif rol almasına yönelik çalışmaları var mı?
Ayten Gülsever: Partimizde kadın kotası bulunuyor. Genel Başkanımız da kadın temsilinin artırılması konusunda güçlü destek veriyor. Önümüzdeki dönemde hem milletvekili hem de belediye başkanı sayısında ciddi artış olacağına inanıyorum.
İl ve ilçe başkanlıklarında kadınların daha fazla görev alması için yoğun çalışma yürütüyoruz ve bu konuda olumlu geri dönüşler alıyoruz.
Turabi Küçük: Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde mevcut uygulamaları yeterli buluyor musunuz?
Ayten Gülsever: Hayır, yeterli bulmuyorum. Devlet kadın cinayetlerine ilişkin yeterli verileri kamuoyuyla paylaşmıyor. Kaç kadının öldürüldüğünü, hangi koşullarda yaşamını yitirdiğini bağımsız raporlardan öğrenmeye çalışıyoruz.
Kadınların ekonomik bağımsızlığı ve eşit yurttaşlık hakkı bu sorunun çözümünde çok önemli. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu konuda daha etkin politikalar üretmesi gerekiyor.
Ayrıca ayrılan bütçelerin kadınlara eşit şekilde ulaşmadığını görüyoruz. Kadın cinayetlerini bireysel değil toplumsal ve siyasi bir mesele olarak değerlendiriyoruz.
Turabi Küçük: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun konusunda CHP'nin yaklaşımı nedir?
Ayten Gülsever: İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer mevcut düzenlemelerde eksiklik olduğu düşünülüyorsa bunlar güçlendirilerek uygulanmalıdır. Ancak kadınların yaşam hakkını koruyacak yeni ve etkili mekanizmaların oluşturulması şarttır.
Turabi Küçük: Kadın sığınma evleri ve sosyal destek projeleri konusunda hedefleriniz nelerdir?
Ayten Gülsever: Sadece kadın sığınma evlerinin sayısını artırmak yeterli değildir. Asıl hedef kadının yeniden kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır.
Kadının iş sahibi olması, çocuklarıyla güvenli bir yaşam kurabilmesi ve ekonomik bağımsızlığını kazanması gerekiyor. Belediyelerle iş birliği içinde istihdam odaklı çalışmalar yürütülmeli ve süreç doğru yönetilmelidir.
Kadınların yalnızca korunması değil, yeniden hayata kazandırılması gerektiğine inanıyoruz.
Turabi Küçük: Bazı CHP'li belediye başkanlarının başka bir partiye geçeceği yönündeki iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ayten Gülsever: Bize ulaşan böyle bir bilgi ya da resmi bir duyum bulunmuyor. Basında yer alan haberler üzerinden değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum.
Cumhuriyet Halk Partisi büyük ve güçlü bir ailedir. Belediye başkanlarımızın ve örgütümüzün partimizin değerlerini koruyacağına inanıyorum.
Turabi Küçük: Özgür Özel'in kurduğu yeni parti hakkında değerlendirmeniz nedir?
Ayten Gülsever: Herkes yeni bir siyasi parti kurabilir, bu demokratik bir haktır. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partidir ve bizim için ayrı bir anlam taşımaktadır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhuriyet değerlerini koruyarak yolumuza devam edeceğiz. Atatürk'ün gösterdiği hedef doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kadınların Cumhuriyet'e, eşitliğe ve özgürlüğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
Turabi Küçük: Son olarak kamuoyuna vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Ayten Gülsever: Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin partisidir. Herkesi Cumhuriyet değerlerine ve partimizin temel ilkelerine sahip çıkmaya davet ediyorum.