Çocuk Koruma Kanunu Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe girdi

Çocuk Koruma Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan düzenleme 8 Ağustos 2026’da kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından resmi gazete de 18.08.2026 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla çocukların karıştığı ağır suçlarda cezaların artırılmasının yanı sıra çocukların korunması, rehabilitasyonu ve dijital risklerden uzak tutulmasına yönelik yeni tedbirler getirildi.

Çocuk Koruma Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan düzenleme 8 Ağustos 2026’da kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından resmi gazete de 18.08.2026 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla çocukların karıştığı ağır suçlarda cezaların artırılmasının yanı sıra çocukların korunması, rehabilitasyonu ve dijital risklerden uzak tutulmasına yönelik yeni tedbirler getirildi.

Çocuğun silaha erişmesine neden olana hapis cezası

Düzenlemeyle ateşli silahların çocukların eline geçmesini önlemeye yönelik yeni bir suç tanımlandı. Silahını gerekli dikkat ve özeni göstermeden muhafaza ederek çocuğun silaha erişmesine neden olan kişiye, başka bir suç oluşmadığı takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Çocukların ağır suçlarında ceza sınırları yükseltildi

Türk Ceza Kanunu’nun çocukların ceza sorumluluğuna ilişkin hükümlerinde değişikliğe gidildi. 12-15 ve 15-18 yaş gruplarındaki çocuklar açısından bazı ağır suçlarda uygulanabilecek hapis cezalarının alt sınırları artırıldı.

Kasten öldürme ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarında, 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında; kastın ağırlığı, suçun amacı ve işleniş biçimi ile daha önce kasıtlı suçtan mahkûmiyet gibi unsurlar dikkate alınarak daha ağır hükümlerin uygulanabilmesinin önü açıldı.

Çocukların bıçak taşımasına yeni yaptırım

6136 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan kesici, delici ve bereleyici aletlerin 18 yaşından küçük çocuklara satılması, çocuklar tarafından satın alınması veya taşınması yasaklandı.

Bu yasağa aykırı hareket edenlere 5 bin lira, bıçak veya aletlerin sayı ya da nitelik bakımından vahim olması halinde 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca söz konusu eşyanın kamuya geçirilmesine karar verilebilecek.

Düzenleme internet ve mesafeli satışları da kapsayacak. Sanat veya mesleğin icrası ile eğitim amacıyla gerekli bıçak ve benzeri araçların kullanımına ise istisna getirildi.

Çocuklara yeni “yönlendirme tedbirleri”

Çocuk Koruma Kanunu’na eklenen yeni maddeyle, ceza sorumluluğu bulunmayan adli süreçteki çocuklar için “yönlendirme tedbirleri” getirildi.

Bu kapsamda çocukların;

Spor kulüpleri ve gençlik merkezlerinde sosyal ve toplumsal hizmet faaliyetlerine katılması, Kütüphanelerde görev alması veya belirlenen eserleri okuması, Çevre temizliği, ağaçlandırma ve çiçeklendirme faaliyetlerine katılması, Tütün, nikotin, alkol, kumar, uyuşturucu ve davranışsal bağımlılıklara yönelik rehabilitasyon programlarını tamamlaması

öngörüldü.

Bu faaliyetlerin süresi 20 saatten 300 saate kadar uygulanabilecek.

Dijital cihazlara yönelik takip ve erişim tedbiri

Düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de çocukların dijital risklerden korunmasına ilişkin hüküm oldu.

Mahkeme kararıyla çocuğun kullandığı telefon, telefon hattı, bilgisayar, tablet ve benzeri cihazların tedbir kararından sonraki hareketleri, 3 aydan 2 yıla kadar çeşitli takip yazılımlarıyla ilgili kurumların denetimine açılabilecek. Riskli olarak tanımlanan bazı dijital mecralara, uygulamalara ve platformlara erişim de engellenebilecek.

Çocuk hükümlüler için eğitim odaklı infaz modeli

Ceza infaz sisteminde de çocuk hükümlülere ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı. Çocukların kapalı ceza infaz kurumlarından çocuk eğitim evlerine ayrılmasına ilişkin değerlendirmelere psikolog, pedagog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, psikolojik danışman, öğretmen ve çocuk hakları alanında görev yapan avukat gibi uzmanların katılımı sağlanacak.

Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az, taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az hapis cezasına mahkûm edilen çocukların cezaları doğrudan çocuk eğitim evlerinde yerine getirilebilecek.

Firara teşebbüs eden, tutuklama kararı verilen veya belirli disiplin koşullarını ihlal eden çocuklar ise çocuk kapalı ceza infaz kurumlarına gönderilebilecek.

Anne, baba ve vasiler için tazyik hapsi

Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin gereklerine aykırı hareket eden anne, baba, vasi veya çocuğun bakım ve gözetiminden sorumlu kişiler hakkında da yeni yaptırım getirildi.

İhlalin niteliğine ve ağırlığına göre çocuk hâkimi kararıyla 3 günden 10 güne kadar tazyik hapsi uygulanabilecek.

15 yaşından küçük çocuklar için sosyal inceleme zorunluluğu

Yeni düzenlemeyle 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında sosyal inceleme yaptırılması zorunlu hale getirildi. 15 yaşını doldurmuş çocuklar hakkında sosyal inceleme yapılmaması halinde ise savcı, mahkeme veya çocuk hâkimi tarafından bunun gerekçesi iddianamede veya kararda gösterilecek.

Ayrıca çocuk hakkında kamu davası açılması halinde durum, gerekli idari tedbirlerin alınması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili il veya ilçe müdürlüklerine bildirilecek.

“Suça sürüklenen çocuk” yerine “adli süreçteki çocuk”

Kanunla birlikte mevzuatta kullanılan terminolojide de değişikliğe gidildi. Çeşitli kanunlarda yer alan “suça sürüklenen çocuk” ifadesi yerine “adli süreçteki çocuk” veya “hakkında adli süreç yürütülen çocuk” ifadeleri kullanılacak.

Düzenlemenin yürürlük tarihi

Kanunun hükümleri genel olarak yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek. Kabahatler Kanunu’na eklenen, ruhsatlı işyerleri dışındaki satış ve sergilemeye ilişkin hüküm ise 1 Aralık 2026’da yürürlüğe girecek.

 

Çocuk Koruma KanunuçocuklarsuçcezaTürkiyeAnkara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.