DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, Ankara’da devam eden NATO Zirvesi kapsamında başta Çukurambar olmak üzere çeşitli bölgelerde faaliyet gösteren iş yerlerinin fiilen kapatıldığı iddialarına ilişkin hükümete sert eleştiriler yöneltti. Şahin, herhangi bir resmi tebligat yapılmadan esnafa sözlü talimatlarla kepenk kapattırıldığını öne sürerek, yaşanan mağduriyetlerin sosyal devlet ilkesi gereği telafi edilmesi çağrısında bulundu.
“Resmi Tebligat Olmadan İş Yerleri Kapatılıyor”
Yazılı açıklamasında uygulamaların hukuki dayanağı bulunmadığını savunan Şahin, Ankara’daki birçok esnaftan mağduriyet mesajları aldıklarını belirtti. NATO Zirvesi gerekçesiyle güvenlik önlemlerinin artırıldığını ancak esnafın resmi bir yazı ya da hukuki tebligat olmaksızın iş yerlerini kapatmaya zorlandığını ifade eden Şahin, bu yöntemin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi.
Esnafın yanı sıra iş yerlerinde çalışan yüzlerce kişinin de gelir kaybına uğradığını dile getiren Şahin, uygulamayı "ben yaptım oldu anlayışı" olarak nitelendirerek kabul edilemez bulduklarını kaydetti.
“Ekonomik Mağduriyet İçin Kaynak Var” İddiası
Şahin, uluslararası organizasyonlar nedeniyle oluşabilecek ekonomik kayıpların giderilmesine yönelik NATO bünyesinde çeşitli mekanizmalar bulunduğunu öne sürdü. Buna rağmen esnafın herhangi bir destek konusunda bilgilendirilmediğini savunan Şahin, yetkililerin mağduriyetlerin karşılanmayacağı yönünde açıklamalar yaptığını iddia etti.
Vatandaşların uluslararası bir organizasyon nedeniyle ekonomik zarara uğratıldığını belirten Şahin, hükümetin bu süreçte esnafı yalnız bıraktığını ifade etti.
Vergi Borçlarından Mahsup Önerisi
Anayasa'da yer alan sosyal hukuk devleti ilkesini hatırlatan Şahin, devletin kendi uygulamaları nedeniyle oluşan zararları karşılamakla yükümlü olduğunu söyledi.
Ekonomik şartlar nedeniyle çok sayıda esnafın vergi borcu bulunduğunu vurgulayan Şahin, nakdi destek sağlanmasa bile NATO Zirvesi nedeniyle faaliyet gösteremeyen işletmelerin uğradığı zararın vergi borçlarından mahsup edilmesi ya da kısmi vergi indirimi uygulanması önerisinde bulundu.
Şahin, hükümete çağrısını yineleyerek, NATO Zirvesi kapsamında faaliyetleri durdurulan esnafın yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini ve zararların telafi edilmesine yönelik somut adımlar atılmasını istedi.