DİTAP Hem Üreticiye Hem Tüketiciye Yarayacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi hizmete girdi.

Bakanlık tarafından Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşlarının tek bir platformda buluşması sağlanarak tarımsal arz ve talebin "Dijital Pazaryeri" yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) hizmeti uygulamaya konuldu.

DİTAP aracılığı ile üreticinin daha fazla gelir elde etmesi, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulması ve tüketicinin de makul fiyattan, kaliteli ürüne ulaşması sağlanacak olup, üretici, tüketici toplumun her bireyine açık olan bu platforma www.ditap.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlanabilmektedir.

DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edilebileceği bir sistem kurularak üreticinin hak ettiğini kazanabilmesi planlanmaktadır. Bu sayede üreticiler, uygun fiyata alım yapılabildiği gibi daha yüksek rakamlara da ürünlerini satabilecekler. Alıcı, satıcı lojistik sektörü başta olmak üzere bu portalda herkes olabilecek.

DİTAP ile sözleşmeli model üretim ağı genişletiliyor. Çiftçi üretecek olduğu üründe üretim planlaması yapılabileceği gibi, ürettiği ürünleri de DİTAP üzerinden satabilecek. Bu sayede üretici hangi ürünü hangi dönemde kaç paraya satabileceğini planlayabildiği için satış problemi yaşamayacak.

Şu anda ülkemizde herkesin serzenişte bulunduğu durumlardan bir tanesi olan, raftaki fiyat ile tarladaki fiyat arasında göze çarpan fiyat farkının da önüne geçebilecek olan DİTAP ile üreticiden tüketiciye aracısız ürün tedarik edilebilecek. DİTAP'ın daha aktif kullanılması halinde üretici daha fazla kar edebilecek. Kaliteli üretim yapan (Organik, iyi tarım vb.) üreticiler ürünlerini hak ettiği değer üzerinden pazarlayabilecekleri gibi, tüketiciler de satın almış oldukları tarımsal ürünlerin hangi şart altında üretildiğini bilecekler. Sistem üreticiye fayda sağlayacağı gibi tüketiciye de hem fiyat hem de kalite olarak faydası olacak.

DİTAP ile ilgili ayrıntılı bilgiyi İl/İlçe Müdürlüklerinden alabilirsiniz.

Özel Haber: Osman Nanecioğlu

Dijital Tarım PazarıTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.