İdris Şahin'den Melen Barajı Tepkisi: "Hesabı Verilmeyen Bir Yönetim Anlayışının Adıdır"

Projede yaşanan gecikmeler, artan maliyetler ve yeni ihale süreçlerini eleştiren Şahin, kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını savunarak sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

DEVA Partisi Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen ancak yıllardır tamamlanamayan Melen Barajı projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Projede yaşanan gecikmeler, artan maliyetler ve yeni ihale süreçlerini eleştiren Şahin, kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını savunarak sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

"Verilen Tarih Geçti, Baraj Hâlâ Tamamlanamadı"

Melen Barajı'nın yıllar önce "İstanbul'un su güvencesi" olarak tanıtıldığını hatırlatan Şahin, projenin 6 Mart 2014'te temellerinin atıldığını belirtti. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) resmi kayıtlarında sözleşme bedelinin 213 milyon 850 bin lira, bitiş tarihinin ise 7 Aralık 2016 olarak yer aldığını ifade eden Şahin, dönemin yetkililerinin barajın tamamlanacağı gün ve saati dahi açıkladığını söyledi.

Aradan yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen projenin tamamlanamadığını dile getiren Şahin, "Verilen tarih geçti, verilen saat geçti ancak Melen Barajı hâlâ bitirilemedi. İstanbul'un su sigortası olarak anlatılan proje bugün yeni ihaleler ve yeni maliyetlerle yeniden milletin karşısına çıkarılıyor." ifadelerini kullandı.

"Yüzde 95 Tamamlandı Denilen Proje İçin 14,5 Milyar Liralık Yeni Sözleşme Yapılıyor"

Şahin, 2018 yılında barajın yüzde 95 oranında tamamlandığının açıklandığını anımsatarak, buna rağmen yıllar sonra 14 milyar 496 milyon liralık yeni bir tamamlama sözleşmesi imzalanmasını eleştirdi.

Bu durumun sıradan bir gecikme olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Şahin, "Yüzde 95'i tamamlandığı söylenen bir işin sekiz yıl sonra milyarlarca liralık yeni bir sözleşmeye konu olması ağır bir kamu yönetimi sorunudur." değerlendirmesinde bulundu.

Sayıştay Raporlarını Hatırlattı

Baraj gövdesinde yaşanan yapısal sorunların Sayıştay raporlarına da yansıdığını ifade eden Şahin, DSİ'nin 2021 yılı denetim raporunda baraj zemininde açılmalar tespit edildiğini ve bunun üzerine 2020 yılında 412 milyon 151 bin liralık güçlendirme ihalesine çıkıldığını söyledi.

Sayıştay'ın, kusurun yüklenicilerden kaynaklanması halinde oluşan zararın sorumlularından tahsil edilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu belirten Şahin, buna rağmen kamuoyuna bugüne kadar tatmin edici bir açıklama yapılmadığını savundu.

"Kamu Kaynaklarının Savrulmasına Sessiz Kalınamaz"

Bir projede ortaya çıkan her sorunun yeni ihalelerle çözülmeye çalışılmasının devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını söyleyen Şahin, kamu kaynaklarının korunmasının devletin temel sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı.

Ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşların yükünün arttığı bir dönemde kamu kaynaklarının verimsiz kullanılmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Şahin, emeklilerin, çiftçilerin ve gençlerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti.

"Melen Artık Bir Yönetim Anlayışının Sembolü Haline Geldi"

Açıklamasının sonunda Melen Barajı'nın yalnızca bir altyapı projesi olmaktan çıktığını belirten Şahin, "Melen; verilen sözlerin tutulmadığı, kamu kaynağının korumasız bırakıldığı ve denetim raporlarına rağmen hesabın açıkça verilmediği bir yönetim anlayışının adıdır." ifadelerini kullandı.

Projenin maliyetindeki artışın ve gecikmenin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Şahin, "Saatine kadar söz verenler bugün milletin karşısına çıkıp bu hesabı vermek zorundadır. Biz bu dosyanın peşini bırakmayacağız. Çünkü mesele yalnızca bir barajın tamamlanması değil, milletin parasına sahip çıkılıp çıkılmadığı meselesidir." dedi.

 

 

deva partisi ankara milletvekili av.idris şahindeva partisi genel merkezideva burdurdeva bucakTürkiyeAnkara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.