Kılıçdaroğlu: Eğitim Devlet Aklı İşidir, Vicdan İşidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eğitimin parti üstü bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, okullardaki temizlik sorunundan çocukların beslenmesine, mesleki eğitimden genç işsizliğine kadar birçok başlıkta iktidarı eleştirdi.

Ankara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eğitimin parti üstü bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, okullardaki temizlik sorunundan çocukların beslenmesine, mesleki eğitimden genç işsizliğine kadar birçok başlıkta iktidarı eleştirdi.

“Eğitim Bir Ülkenin Kendisine ve Yarınına Duyduğu Güvenin Adıdır”

Eğitimin yalnızca müfredat, sınav sonuçları veya diploma sayısından ibaret olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, eğitimin devlet aklı ve vicdan meselesi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin en kıymetli varlığı evlatlarıdır. Evladınıza baktığınızda o ülkenin yarınını görürsünüz. Evladın okuluna baktığınızda da o ülkenin kendisine nasıl baktığını görürsünüz. Onun için eğitim bir bakanlığın yıllık faaliyet raporuna sığdırılacak bir kalem değildir. Milli eğitim partiler üstü bir anlayışla ele alınmak zorundadır. Milli eğitim devlet aklı işidir, vicdan işidir” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’in kurucu iradesinin eğitim sistemini yalnızca okuma yazma öğretmek amacıyla oluşturmadığını belirten Kılıçdaroğlu, okulun aydınlanmış, üreten ve kendi ayakları üzerinde duran bir toplumun inşa edildiği yer olduğunu söyledi.

“Okul Adaleti ve Özgür Düşünceyi De Kazandırmalıdır”

Eğitimin çocuklara bilgi aktarmanın ötesinde bir işlevi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, okulların adalet, dürüstlük, emeğe saygı, özgür düşünce ve ortak yaşam sorumluluğunu kazandırması gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, değerler eğitiminin tek bir yaşam biçimini dayatmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, Cumhuriyet’in eşit yurttaşlık anlayışı, bilim ve demokrasi ile toplumun ahlaki birikiminin çocuklara aktarılması gerektiğini kaydetti.

“Diplomalı İşsizler Varken Nitelikli Eleman Aranıyorsa Planlama Sorunu Vardır”

Eğitimden çalışma hayatına geçiş konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, sanayinin nitelikli eleman aradığı, diğer taraftan diplomalı gençlerin iş bulmakta zorlandığı bir ortamda ciddi bir planlama sorunu bulunduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, çocukların yeteneklerinin erken yaşta belirlenmesi gerektiğini belirterek mesleki eğitim, yükseköğretim ve istihdam ihtiyaçlarının birlikte planlanması çağrısında bulundu.

“Geçici Personelle Kalıcı Hijyen Sağlanamaz”

Basın toplantısının temel gündemlerinden birinin okullardaki temizlik ve hijyen sorunu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, birçok okulda yeterli ve kalıcı temizlik personeli bulunmadığını savundu.

Toplum Yararına Program kapsamında geçici olarak çalıştırılan personelin eğitim yılı tamamlanmadan görevlerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Okul süreklidir. Çocuk her gün okula gitmektedir. Temizlik geçici bir iş değildir. Geçici personelle kalıcı hijyen sağlanamaz” dedi.

Kılıçdaroğlu, bazı okullarda tuvaletlerde sabun ve tuvalet kağıdı bulunmadığını, hijyen malzemelerinin ise veliler tarafından karşılandığını öne sürdü.

“Temiz Tuvalet Lüks Değildir, Sabun Lüks Değildir”

Okullardaki hijyen sorunlarının ailelerin bütçelerine ek yük getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bir ülke düşünün. Uluslararası sınavlarda puanı yükselttiği için övünüyor. Ancak o sınava giren çocuk okulun tuvaletinde sabun bulamıyor. Bu eğitim başarısının krizi değildir. Bu devlet aklının krizidir” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı’nın temizlik ve güvenlik hizmetlerinde yeniden hizmet alımı modeline dönülebileceğine yönelik açıklamalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, okul temizliğinin ihale dönemlerine bağlı olmaması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Temiz tuvalet lüks değildir. Sabun lüks değildir. Tuvalet kağıdı lüks değildir. Bunlar sadece uygarlığın gereğidir. Uygarlık iddiası kürsüde kurulamaz. Uygarlık iddiası çocuğun elini yıkadığı musluğun yanında kurulur” ifadelerini kullandı.

“Okullarda Günde Bir Öğün Sıcak Yemek Zorunluluktur”

Çocuklara okullarda günde bir öğün sıcak yemek verilmesi gerektiğini de savunan Kılıçdaroğlu, ekonomik koşullar nedeniyle birçok çocuğun okula aç veya yetersiz beslenmiş şekilde gittiğini söyledi.

Bir öğün yemeğin sosyal yardım değil, eğitimde fırsat eşitliğinin temel koşullarından biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bir öğün yemek yalnızca bir sosyal yardım kalemi değildir. Çocuğun derse odaklanabilmesinin, öğrenebilmesinin ve eşit şartlarda yarışabilmesinin ön koşuludur. Karnı boş çocuk dikkatini toplayamaz. Dikkatini toplayamayan çocuk öğrenemez. Öğrenemeyen çocuk yarışa geriden başlar. Sonra o çocuğa başarısızsın denir. Oysa başarısız olan o çocuk değildir.”

“İktidar Yapamıyorsa Biz Yapacağız”

CHP’li belediyelerin de eğitim alanındaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, partisinin yönettiği belediyelere okulların temizlik ihtiyaçlarının karşılanması ve çocuklara bir öğün yemek verilmesi konusunda talimat verdiklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Nerede bir okulun temizlik ihtiyacı varsa bir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı bunu derhal sağlamak zorundadır ve yapıyorlardır. Nerede bir öğün yemek projesi varsa onu da belediye başkanlarımız sunmakla yükümlüdürler. İktidar yapamıyorsa onu biz yapacağız” dedi.

“Bir Ülkenin Geleceği Çocuklarına Verdiği Değerde Saklıdır”

Konuşmasının sonunda eğitim sorunlarının gençlerin ülkeden kopuşuyla da bağlantılı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, gençlerin işsizlik ve umutsuzluk nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmaması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin geleceği o ülkenin çocuklarına verdiği değerde saklıdır. Çocuğa verilen değer metotla ölçülmez. Okuldaki sabunla ölçülür. Öğretmene gösterilen saygıyla ölçülür. Mezuna açılan kapıyla ölçülür. Karnı doyan çocuğun gözündeki dikkatle ölçülür” ifadelerini kullandı.

Diplomasıyla ülkesinden ayrılan gençlerin yalnızca bir yolcu olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Onunla birlikte bu ülkenin yetiştirdiği bilgi, emek, umut ve gelecek de o uçağa binmektedir” dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP olarak eğitim, işsizlik ve gençlerin ülkeden kopuşu gibi sorunların takipçisi olacaklarını belirterek, çocukların yabancılaşmaya, işsizliğe ve sağlıksız okul koşullarına mahkûm edilmemesi gerektiğini söyledi.

 

EğitimakıldevletCHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluTürkiyeAnkara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.