MAKÜ’de Tarım ve Hayvancılık Standartları Çalıştayı Düzenlendi

MAKÜ’de Tarım ve Hayvancılık Standartları Çalıştayı Düzenlendi Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Standartları Çalıştayı, senato salonunda gerçekleştirildi.

MAKÜ’de Tarım ve Hayvancılık Standartları Çalıştayı Düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Standartları Çalıştayı, senato salonunda gerçekleştirildi.

‘Burdur İli Sektörel Rekabet Gücünün Arttırılması: Tarım ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma’ projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştay, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Çalıştaya Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Onur Sungur başta olmak üzere sektör temsilcileri ve işletme sahipleri katıldı.

Program açılış konuşmaları ile devam etti. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirmiş olduğu harekatta Türk Ordusuna başarılar dileyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Adem Korkmaz, konuşmasında “Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ordumuzun orada canını siper ettiği bugünlerde bizler de ilimizin ve bölgemizin kalkınması için emeklerimizi burada bir araya getirdik. Umarım bu emeklerin hepsi birleşir ve ülkemizin kalkınmasına yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.

“Kırsal Yaşamdaki İnsanlara Dokunuyoruz”

MAKÜ tarafından yürütülmekte olan Hayvancılık Projesi ile ilgili bilgiler aktaran Rektör Korkmaz, konuşmasına “Bilim insanlarının bilgileri ile sektörün tecrübeleri ve yönlendirmesiyle yol almaya devam ediyoruz. İlk projeye başladığımızda projeden çok kırsal kalkınma temalı içinde sanayinin de yer aldığı mal ve hizmetlerin dönüşümünü ama esasen insan davranışlarının dönüşümünü temel alan bir modeli devam ettiriyoruz. Projemize çiftlik eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ile hayvancılığına dayalı sanayi şeklinde 3 başlık altında devam ediyoruz. Bu kapsamda insan davranışlarını da şekillendireceğimiz köy ziyaretlerimiz, toplantılarımız oluyor. Kırsal yaşamdaki insanlara dokunmayı hedefliyoruz. Dünyada tarım açısından katma değeri yükselen ülkelere bakıldığında insan davranışlarını şekillendirdikleri ve insanı bilinçlendirerek bu çalışmalara insanı dahil ettiklerini görüyoruz. Bizler de kırsaldaki toplantılarımıza devam ediyoruz.” sözleriyle devam etti.

“Kendi Standartlarımızı Oluşturmamız Gerekiyor”

Projenin saha uygulamaları hakkında da bilgiler veren Rektör Korkmaz, konuşmasına “Projemiz modelden sahaya geçtikçe niteliği de gelişiyor. Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde birbirine benzeyen projeler birleştirildi veya geliştirildi. Bu projelerimiz üniversitemiz bünyesindeki 6 araştırma merkezinde yürütülüyor. Burdur’daki mal ve hizmetlerin tanımlanması ve Burdur’un yöresel markalarının oluşturulmasının önemini biliyoruz. Ürünlerinizin katma değere dönüşmesi için bir markanızın oluşması gerekiyor. Burdur’un sayıldığında peyniri, tekesi, sütü iyidir diyoruz ama ilerleyen zamanlarda Burdur peyniri diye bir peynir ürettiğimizde öyle bir peynir var mıymış sorusuna da bir cevap bulmamız gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta bir belgelendirme standardizasyonunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Buradan elde edeceğimiz çıktılarla süt sığırcılığı işletmelerinin standartlarını oluşturacağız. Bu denetimlerde Türk Akreditasyon Kurumuyla çalışıyoruz. Kendi saha standartlarımızı oluşturmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Onur Sungur ise konuşmasında akreditasyonun önemine değindi. Doç. Dr. Sungur, konuşmasında “Kaliteye göre fiyatlandırma yapabilmek, kaliteye göre teşvik etmek ile birlikte standarda ulaşmak ve sonucunda da ürünü belgelendirmek katma değer için önemli adımlar. Hayvancılık sektöründe standartlaşma dendiğinde birçok etken söz konusu. Çiftliklerin fiziksel standartlarının belirlenmesinde sıcaklık, nem, hijyen, ışıklandırma, yatma-dinlenme alanları, yürüme zemini ve yemlik-suluk yüksekliği gibi faktörleri atlamamak gerekiyor. Yetiştiricilik standartlarının belirlenmesinde ise buzağı bakımı, büyükbaş tırnak bakımı, büyükbaş meme sağlığı ve bakımı, besleme ve sağım gibi konuları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Amacımız başta Burdur olmak üzere Türkiye’de hayvancılığın standartlarının belirlenmesi, belgelendirilmesi, kalitesinin artırılması ve markalaşmanın sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Sungur daha sonra standardizasyon ve belgelendirme hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Gündüzalp: “Proje Türkiye Tarım ve Hayvancılığı Açısından Bir Devrimdir”

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise “Üretimden çatala kadar olan sürecin izlenebildiği bir dönemdeyiz. Firmalara gittiğiniz zaman ürünlerin nasıl üretildiği, nereden üretildiğine kadar size geri dönüş yapabiliyorlar. Bizim buradaki en büyük eksikliğimiz özellikle hayvansal ürünlerde ilk üretim noktası olan yerdeki sıkıntıydı. MAKÜ’nün yaptığı çalışmalar da aslında bu sorunu çözecek. Yani biz en kaliteli sütü üretiyoruz ama en kaliteli sütü üretip üretmediğimizi üniversitenin vereceği sertifikayla üretici elindeki belgeyle gösterilebilir. Bu da üreticinin kendini koruma kalkanına almış olması demektir. O yüzden biz bu çalışmaları gereğinden fazla önemsiyoruz. MAKÜ’nün çiftlikleri belgelendireceğim, standartlaştıracağım demesi Türkiye tarım ve hayvancılığı açısından bir devrimdir. O yüzden bu çalışmayı bir an önce bitirip Türkiye’ye örnek olarak sunduğumuz zaman bizlerde Burdurlu olarak başımız dik gezeceğiz.” diye konuştu.

Çalıştay katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.

Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiTarım ve Hayvancılık StandartlarıTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.