Ömer Çelik'ten Gündeme İlişkin Açıklamalar: "Yerleşimci Değil Hırsız”
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.
Ankara AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantının ardından parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dış politika, Terörsüz Türkiye süreci, Suriye, İsrail'in bölgedeki politikaları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Erdoğan'la görüşmesi ve Yunanistan'ın tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
AK Parti'ye 4 Belediye Başkanı Katıldı
Çelik, MKYK toplantısında AK Parti'ye katılan belediye başkanlarına da değindi. İzmir Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı, Kayseri Akkışla Belediye Başkanı Mustafa Dursun, Kayseri Felahiye Belediye Başkanı Şeref Güleser ve Muş Merkez Sungu Belde Belediye Başkanı Burhan Sayılgan'ın AK Parti'ye katıldığını belirten Çelik, yeni katılımlar için değerlendirmelerin parti ilkeleri ve gelenekleri doğrultusunda yapıldığını söyledi.
Çelik ayrıca üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu olan A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı tebrik ederek, Filenin Sultanları'nın elde ettiği başarının Türkiye açısından büyük gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
Terörsüz Türkiye Sürecinde Yeni Aşama
Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge süreçlerinin yakından takip edildiğini belirten Çelik, TBMM'de yüksek oyla kabul edilen yasanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki kurulun çalışmalarına başladığını hatırlattı.
Kurulun alt komisyonlarını belirlediğini aktaran Çelik, silahsızlanma, örgütün feshi ve tasfiyesi sürecinin düzenli biçimde izleneceğini söyledi. Çelik, yasadan yararlanılabilmesi için fesih ve tasfiye sürecinin tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Suriye'deki gelişmelerin de sürecin önemli başlıklarından biri olduğunu belirten Çelik, SDG'nin feshedilmesi ve silahlı unsurlarının Suriye'ye entegrasyon sürecinin yakından takip edildiğini dile getirdi.
“Yerleşimci Değil Hırsız”
İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, uluslararası kamuoyunun kullandığı terminolojiyi eleştirdi.
Çelik, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim politikalarının “yerleşimcilik” şeklinde tanımlanmasının işgali normalleştirdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Yerleşimci değil o kişi, o bir hırsız. Filistinli ailenin toprağını çalan, Filistin'in öz vatanındaki toprağını çalan kişi. Yerleşim demek işgal, hırsızlık, utanmaz bir ikiyüzlülük demek. Yani bu dilin muhakkak surette değişmesi lazım. Yerleşimci diye bir şey yok, hırsız, işgalci diye bir şey var."
Çelik, İsrail'in yeni yerleşim alanları ilan ederek iki devletli çözümü zorlaştırdığını savundu. Netanyahu hükümetinin bölgedeki politikalarının yalnızca Filistin'i değil, bölgenin tamamını ve uluslararası düzeni ilgilendirdiğini ifade etti.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz Uyarısı
Rusya-Ukrayna savaşını da değerlendiren Çelik, çatışmanın uzun süreli bir yıpratma mücadelesine dönüştüğünü söyledi. Savaşın daha geniş bir coğrafyaya yayılma ihtimaline ve Karadeniz'deki gelişmelere dikkat çekti.
Karadeniz'de sivil Türk gemilerinin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çelik, Rusya kaynaklı 8, Ukrayna kaynaklı ise 35 Türk işletmeli geminin hedef alındığını açıkladı. Çelik, savaşın sona ermesi için İstanbul'da yeniden müzakere masasının kurulması gerektiğini dile getirdi.
Hürmüz Boğazı İçin Barış Çağrısı
İran konusunda da değerlendirmelerde bulunan Çelik, savaşın daha uzun süre devam etmesinin küresel ölçekte sonuçlar doğuracağını belirtti.
"Hürmüz Boğazı'ndaki gergin durumun dünyanın her tarafına sonuçları olacaktır" başlığı altında konuşan Çelik, İran'a yönelik baskıların ve saldırıların sorunu çözmeyeceğini savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çatışmaların derinleşmesini önlemek ve sivillerin korunmasını sağlamak amacıyla diplomatik girişimlerde bulunduğunu söyledi.
Mekke Anlaşması Bölgesel Güvenliğe Katkı Sağlayacak
Çelik, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında gerçekleştirilen ilk toplantıyla gündeme gelen Mekke Anlaşması'nın mevcut güvenlik örgütlerine alternatif oluşturmadığını belirtti.
Anlaşmanın bölge ülkelerinin kendi iradeleriyle barış ve güvenliğin korunmasına yönelik bir model oluşturabileceğini ifade eden Çelik, ilerleyen süreçte yeni ülkelerin de yapıya katılabileceğini söyledi.
PISA 2025 Sonuçlarını Değerlendirdi
OECD'nin PISA 2025 sonuçlarına da değinen Çelik, Türkiye'nin matematik, okuma ve fen alanlarında 2022-2025 döneminde gelişim gösterdiğini belirtti.
Çelik, eğitim alanındaki yatırımların sonuçlarının görülmeye devam ettiğini ifade ederek, Türkiye'nin öğrenci performansındaki yükselişin önemli olduğunu söyledi.
Mansur Yavaş'ın Erdoğan GörüşmesiCumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı kabul etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, görüşmenin doğal bir randevu kapsamında gerçekleştiğini belirtti.
Çelik, Yavaş'ın Ankara'nın sorunları, yatırımları ve gelecek döneme ilişkin projeleri hakkında Erdoğan'a bilgi verdiğini söyledi. NATO Zirvesi'nin Ankara'nın uluslararası görünürlüğüne katkısına ilişkin olarak da görüşmede teşekkür ziyaretinin söz konusu olduğunun ifade edildiğini aktardı.
Çelik, görüşme üzerinden yapılan siyasi yorumları ise eleştirdi.
Yunanistan'a “Masada Çözüm” MesajıYunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Meis Adası'na yönelik ziyaret planına ilişkin soruyu yanıtlayan Çelik, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
Çelik, artan kriz ve gerilimlerin yalnızca bölgesel değil küresel sonuçlar doğurabileceğini belirterek, Türkiye'nin Yunanistan'la yaşanan sorunları müzakere masasında çözebilecek diplomatik kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.
Yunanistan'ın İsrail'le ilişkilerine de değinen Çelik, Atina yönetiminin başka güçlerin hesapları doğrultusunda hareket etmesinin Yunanistan açısından da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu. Türkiye ile Yunanistan'ın aynı coğrafyada yaşamaya devam edeceğini vurgulayan Çelik, sorunların iki ülke arasında doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.