Özgür Özel: "Silah faslının kapanması için aralanan kapıyı kapatan taraf biz olmayacağız”
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin yalnızca terör ve güvenlik meselesi olmadığını belirterek, çözümün demokratik siyaset, eşit yurttaşlık ve hukukun üstünlüğü temelinde ele alınması gerektiğini söyledi.
Özgür Özel: “Silah faslının kapanması için aralanan kapıyı kapatan taraf biz olmayacağız”
“Asıl mücadele şimdi başlayacak”
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Kürt meselesinin yalnızca terör ve güvenlik meselesi olmadığını belirterek, çözümün demokratik siyaset, eşit yurttaşlık ve hukukun üstünlüğü temelinde ele alınması gerektiğini söyledi.
Özel, “Bugün Türkiye’nin en ağır, en yakıcı, en uzun sorunlarından birini konuşmak üzere bu çatının altındayız. Bugün Kürt meselesini konuşmak üzere buradayız” dedi.
Cumhuriyetin, üniter devlet yapısının ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün YENİ Parti’nin kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Özel, demokratik çözümün bu ilkelerin karşısında değil, güvencesi olduğunu savundu. Özel, “Yurttaşlarımızın adalete, devlete ve Cumhuriyete bağlılığı korkuyla değil; eşitlikle, özgürlükle ve aidiyet duygusuyla güçlenir” ifadelerini kullandı.
“Soruna seçim takvimine bakarak yaklaşmadık”
YENİ Parti’nin Kürt meselesine yönelik tutumunun seçim hesaplarıyla belirlenmediğini dile getiren Özel, çözüm adresinin TBMM olduğunu söyledi.
Özel, “Bu mesele şiddetle değil, siyasetle çözülmelidir. Gizli pazarlıklarla değil; milletin gözü önünde, milletin rızasıyla çözülmelidir. Bir kişinin iradesiyle değil Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin demokratik meşruiyeti ile çözülmelidir” diye konuştu.
Komisyon sürecinde tüm tahrik ve sabotajlara rağmen masada kaldıklarını belirten Özel, partilerinin sürecin başından itibaren “destekleyeceğiz, katkı sunacağız ve denetleyeceğiz” anlayışıyla hareket ettiğini ifade etti.
“İktidar toplumsal mutabakat fırsatını heba etti”
İktidarın süreci kapalı kapılar ardında yürüttüğünü ve muhalefeti dışarıda bıraktığını öne süren Özel, toplumsal mutabakat imkanının yeterince değerlendirilemediğini savundu.
Özel, “Barış, hukuk milletin gözünden kaçırılarak yazılamaz. Toplumsal uzlaşma, yangından mal kaçırır gibi kurulamaz. Millet sonunda kendisine bilgi verilecek bir sürecin seyircisi değildir. Millet bu ülkenin sahibidir, ta kendisidir” dedi.
“Hayır deme hakkına en çok sahip olan parti biziz”
YENİ Parti’nin süreç boyunca ağır siyasi ve hukuki saldırılara maruz kaldığını savunan Özel, bu nedenle söz konusu yasaya “hayır” deme hakkına en fazla sahip olan siyasi partinin YENİ Parti olduğunu söyledi.
Ancak bu hakkı Türkiye’nin barış arzusunun önüne koymayacaklarını ifade eden Özel, “Öfkemizi milletin geleceğinin önüne koymadık, koymayacağız” dedi.
Özel, “Komisyonda masadan kalkmadık. Çünkü o masa Erdoğan’ın masası değildir, o masa milletin barış umutlarının masasıdır” ifadelerini kullandı.
“Teklifte demokratikleşme adımları yok”
Çerçeve yasa teklifinin içeriğine yönelik eleştirilerini de sıralayan Özel, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporunun demokratikleşmeye ilişkin bölümünün kanun teklifine yansıtılmadığını söyledi.
Özel; siyasi tutukluların durumu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması ile kayyum uygulamalarının sona erdirilmesi gibi başlıkların teklif dışında bırakıldığını belirtti.
“Bu süreç bir yere varsın, demokrasi için verdiğimiz sözleri bundan sonra yaparız” anlayışının doğru olmadığını savunan Özel, terör örgütünün silah bırakması ile demokratik hakların birbirinden bağımsız değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
“Can Atalay için adım, Demirtaş için açık hukuk yok”
Teklifte uzun tutukluluk, gizli tanık uygulaması ve siyasallaşmış yargıya karşı yeterli demokratik düzenleme bulunmadığını savunan Özel, Hatay’ın seçilmiş milletvekili Can Atalay ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş üzerinden de eleştiriler yöneltti.
Özel, “Can Atalay için bir adım yok. Selahattin Demirtaş için açık bir hukuk yok. Örtülü, keyfiyete kalmış bir muğlaklık var” dedi.
Yargının yetkilerinin yürütmeye devredilmesine yol açabilecek düzenlemelerin de teklif içerisinde bulunduğunu öne süren Özel, bunun istismara açık bir yapı oluşturabileceğini savundu.
“Barıştan nemalanmak isteyen tarafta”
AK Parti’nin geçmişteki çözüm ve açılım politikalarını da eleştiren Özel, iktidarın 40 yılı aşkın süren sorunun önemli bir bölümünde yönetimde olduğunu hatırlattı.
Özel, AK Parti’nin geçmişte “Açılım” politikası yürüttüğünü, Dolmabahçe sürecinde görüşmeler gerçekleştirdiğini ancak daha sonra siyasi hesaplarla bu süreçten vazgeçtiğini iddia etti.
“Biz böyle bir iktidarın samimiyetine güvenmiyoruz, geçmişine güvenmiyoruz, bugünkü niyetine güvenmiyoruz, gelecekte vereceği sözlere de peşinen güvenmiyoruz. Biz kendimize ve milletimize güveniyoruz” diyen Özel, YENİ Parti’nin ilkelerinden taviz vermeyeceğini söyledi.
“Barışın önünde durmayacağız”
Toplumdan gelen “Bu iktidarın getirdiği yasaya nasıl destek vereceksiniz?” yönündeki eleştirileri anladığını belirten Özel, buna rağmen barış sürecinin önünü kapatmayacaklarını ifade etti.
Özel, “Bir daha şehit gelmemesi için, hiçbir evladımızın gazi olmaması için, yoksul evlere ateş düşmemesi için barışın önünde durmayacağız” dedi.
Terörün sona ermesiyle birlikte Türkiye’nin kaynaklarını üretim, eğitim ve refaha yönlendirmesi gerektiğini belirten Özel, hedeflerinin yalnızca silahların susması değil, demokratik barışın sağlanması olduğunu kaydetti.
“Çözüm sorumluluğunu biz üstleneceğiz”
Özel, konuşmasının en önemli mesajlarından birini demokratikleşme sürecinin bundan sonraki aşamasına ilişkin verdi.
“Bugün silah faslının kapanması için bir kapı aralanıyor. Biz o kapıyı kapatan taraf olmayacağız. Ama asıl büyük mücadele şimdi başlayacak” diyen Özel, bundan sonraki dönemin demokrasi, adalet, eşit yurttaşlık, kalkınma ve refah mücadelesi olacağını söyledi.
YENİ Parti’nin komisyon raporunun hem silah bırakma ve hukuki geçişi düzenleyen altıncı bölümüne hem de demokratikleşme sorumluluğunu ortaya koyan yedinci bölümüne imza attığını belirten Özel, iktidarın da verdiği imzanın arkasında durup durmayacağını takip edeceklerini söyledi.
Özel, “Kayyım uygulamalarının sona ermesinin takipçisi olacağız. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasının mücadelesini vereceğiz. Hukuksuzca hapiste tutulan haklının mücadelesini hep birlikte vereceğiz” ifadelerini kullandı.
“Şehit ailelerinin ve gazilerin yüzüne bakamayacağımız bir şeyin içinde olmayacağız”
Şehit aileleri ve gazilerin hassasiyetlerine özel vurgu yapan Özel, terörle mücadelede hayatını kaybedenlerin hatırasının siyasi tartışmalara konu edilmemesi gerektiğini söyledi.
Özel, “Kimse şehitlerimizin aziz hatırasını siyasete alet edemez. Hiç kimse milletimize ‘Evlatlarınız boşuna şehit oldu’ duygusunu yaşatmayı kabul edemez” dedi.
YENİ Parti’nin kararında şehit ailelerinin ve gazilerin görüşlerinin önemli olduğunu belirten Özel, geçmişte şehit ailelerinden kendilerine aktarılan “Terör bitsin, şehit gelmesin, anneler ağlamasın ama kimse bizi kandırmasın” mesajını da kürsüden paylaştı.
“Atatürk, Lozan ve ülkenin bölünmez bütünlüğü kırmızı çizgimiz”
Özel, YENİ Parti’nin kırmızı çizgilerini Atatürk, Lozan Antlaşması, devletin birliği, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve Anayasa’nın güvence altına aldığı Cumhuriyet’in temel nitelikleri olarak sıraladı.
Bu ilkelerin hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılamayacağını belirten Özel, “Bunlar tartışma veya pazarlık konusu yapılamaz, buna asla izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.
“Ben ve yöneticilerim yasaya evet diyeceğiz”
Konuşmasının sonunda çerçeve yasa teklifine ilişkin tutumunu net biçimde açıklayan Özel, kendisi ve parti yöneticilerinin yasaya “evet” oyu vereceğini bildirdi.
Özel, “Ben ve yönetici arkadaşlarım tarihsel bir tutarlılık ve sorumluluk içerisinde bu yasaya ‘evet’ diyeceğiz” dedi.
Ancak milletvekillerini kendi illerindeki seçmenlerin beklenti ve hassasiyetleri doğrultusunda karar vermekte serbest bıraktığını belirten Özel, “Milletvekillerimiz de seçildikleri illerinde millet ne diyorsa ona göre karar verecek, ona göre oy kullanacaktır” diye konuştu.
Özel, konuşmasını barış, demokrasi ve adalet vurgusuyla tamamladı: “Barış, demokrasi ve adalet bu ülkenin ilacı olacak. Bu ilaç birimize değil, hepimize şifa olacak.”