Süt fazlası krize dönüştü Hükümet sessiz, imalatçılar destek bekliyor
Süt üretiminde rekor seviyelere ulaşılmasına rağmen, Orta Doğu’daki savaş nedeniyle pazarlar çöktü. Destek alamayan imalatçılar krizin eşiğinde.
Kuzey Kıbrıs’ta çiğ süt üretimi 600 bin litreyle tarihi zirveye ulaşırken, Orta Doğu’daki savaş nedeniyle siparişlerin durması süt krizini tetikledi. SÜİB Başkanı Mahmut Erden, hükümetin iki aydır süren sessizliği nedeniyle imalatçıların dayanacak gücünün kalmadığını belirtti. “Bu gidişle hayvan kesimleri ve süt kıtlığı kapıda,” dedi.
Süt Üretiminde Rekor, Pazar Kaybı Krizi Derinleştirdi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çiğ süt üretimi 2025 yılı itibarıyla tarihi seviyeye ulaştı. Günlük 600 bin litre üretimle rekor kırıldı. Ancak aynı dönemde Orta Doğu’da tırmanan çatışmalar, süt ürünleri ihracatında ani düşüşe yol açtı.
SÜİB Başkanı Mahmut Erden, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, süt üretimindeki fazlalığın artık bir kriz halini aldığını vurguladı. Erden’e göre, üretimin bu denli artmasına rağmen pazarların çökmesi, sektörün kontrolsüz biçimde dolmasına ve büyük bir çöküşe zemin hazırlıyor.
Hükümetten Beklenen Destek Gelmedi, İmalatçılar Direniyor
Erden’in açıklamalarına göre, yılbaşından itibaren Başbakanlık ve Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle hiçbir süt ziyan edilmeden alındı, işlendi ve ihraç edildi. Üstelik ödemeler günü gününe yapıldı. Ancak savaşın etkisiyle Orta Doğu ve Türkiye’de büyük sipariş iptalleri yaşandı.
Tüm bu gelişmeler mücbir sebep (force majeure) olarak değerlendirilirken, Erden devlet kanadına kısa ve orta vadeli destek taleplerini ilettiklerini fakat aradan geçen iki aya rağmen bir yanıt alamadıklarını dile getirdi.
Hayvan Kesimi Uyarısı: Et ve Süt Fiyatları Fırlayabilir
Krizin yükünü omuzlayan imalatçılar, müşteri bulamamalarına rağmen sütü alarak işleme ve stoklama faaliyetlerine devam etti. Buna karşın, hayvancılık tarafı hayvan kesimi, süt kotası ve imha gibi radikal önlemler önermeye başladı.
Erden bu yaklaşımı, “karaborsacı bir refleks” olarak nitelendirdi ve bu tür adımların ileride süt ve et fiyatlarında fahiş artışlara yol açabileceği uyarısında bulundu. “Hayvan kesmek, yarın 1 litre sütü 100 liradan almak anlamına gelir,” diyerek olası tabloya dikkat çekti.
Kriz Derinleşmeden Müdahale Bekleniyor
Erden, imalatçıların sorumlu bir tavırla sektörü ayakta tutmaya çalıştığını, ancak destek görmeden bu yükün sürdürülemeyeceğini belirtti. “İmalatçılar bu süreci taşımaya çalışıyor ama sabırlarının sınırındalar,” diyen Erden, yaşanacak olası bir süt krizinde sorumluluğun sektöre değil, sessiz kalan hükümete ait olacağını kaydetti.