Burdur

Anne-babalar dikkat! Bu hatalardan kaçının

Milyonlarca öğrenci son ders zilinin çalmasıyla yarıyıl tatiline girerken, anne babalar olarak karneye vereceğiniz tepkiyle şimdi sizin sınavınızın başladığını biliyor muydunuz?

Anne-babalar dikkat! Bu hatalardan kaçının

 

Milyonlarca öğrenci son ders zilinin çalmasıyla yarıyıl tatiline girerken, anne babalar olarak karneye vereceğiniz tepkiyle şimdi sizin sınavınızın başladığını biliyor muydunuz? Acıbadem Maslak Hastanesi Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç "Çocuğunuzun karnesi beklentinizin altında da kalsa, üstünde de gelse tepkilerinizin kontrollü olması son derece önemli. Zira çocuklar sevgiyi başarı bazlı değişen bir olgu olarak kodlayabiliyorlar. Bu nedenle onlara bu alt mesajı vermemek ve geliştirici, destekleyici bir ebeveyn olabilmek adına dikkat edilmesi gereken çok önemli kurallar var" diyor. Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç, ebeveynlere başarılı ya da zayıf karne karşısında kaçınmaları gereken davranış modellerini ve doğru yaklaşım örneklerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Kıyaslamak, dinlemeden yargılamak, ceza vermek, 'tembelsin, başarısızsın' gibi etiketler yapıştırmak, ses tonunu yükseltmek ya da umursamaz davranmak! Herhangi bir başarısızlığınızda sizin için çok önemli birinin bu tür tepkileri verdiğini düşünün, ne hissedersiniz? İlk söyleyeceğiniz; kızgınlık ya da kırgınlık olacaktır öyle değil mi? Acıbadem Maslak Hastanesi Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç işte bu hisleri çocukların çok daha yoğun hissettiklerini ve daha kötüsü, sadece bir duygu olarak yaşamayıp bu duyguyu genellediklerini belirterek "Ailesinden karnesine bu tür yaklaşımlarla karşılaşan çocuk ister istemiz kendisini reddedilmiş, dışlanmış ya da sevilmeyen bir birey olarak hissedecektir. Bu duyguları ailesine karşı hissetmesi başarı ihtimalini değil başarısızlık ihtimalini artıracaktır. Bu da aileden uzaklaşmayı tetikleyecektir" diyor. Peki ailelerin zayıf karneye doğru yaklaşımı nasıl olmalı? Uzman Psikolog Dilara Yamanlar önerilerini şu şekilde sıralıyor;

Yargılamadan düşük notların nedenini bulun!

Çocukla iletişim kurarak, öncelikle iyisiyle kötüsüyle bir dönemi bitirmiş olmasını kutlamak, hemen ardından da karnesindeki zayıf notları yargılamadan bunların nedenini bulmaya çalışmak gerekiyor. Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç çocuğa "İyisiyle, kötüsüyle koca bir dönemi bitirdin, zorlandığın noktalar da olmuştur, keyif aldığın noktalar da. Bir dönemi daha bir sürü tecrübeyle bitirdiğin için seni tebrik ediyorum. Hadi biraz bu dönemi değerlendirelim, karnendeki notların beraber üstünden geçelim. Burada diğer notlarına göre biraz daha düşük olan birkaç ders görüyorum, sence neden böyle olmuş olabilir? Sence bunu nasıl geliştirebilirsin? Biz ebeveynlerin olarak sana nasıl destek verebiliriz?'" şeklinde yaklaşmak gerektiğini söylüyor.

Çabasını takdir edin, pozitif noktalarını dile getirin!

Çocuğa doğru yaklaşımda ikinci adımda; kucaklayıcı olmak, çabasını takdir etmek, pozitif noktalarını dile getirmek, aynı zamanda geliştirebileceği yönlerini göstermek çok önemli. Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç "'Sen benim için çok değerlisin, sonuç ne olursa olsun benim sana karşı olan sevgim hiç değişmeyecek. Odaklandığında, çabaladığında çok güzel şeyler yaptığını görüyorum, yeterince çabaladığında elinden geleni yaptığında çok daha iyi sonuçların olacağına da inanıyorum. Gel bir sarılalım, önümüzdeki dönem yepyeni bir dönem, onunla ilgili neleri daha farklı yaparsak sonuç daha farklı olur biraz onun hakkında konuşalım" şeklindeki yaklaşımın daha yapıcı ve kucaklayıcı olacağını söylüyor.

Önerisini sorun ve anladığınızı gösterin!

Çocuğa tatile başlayacağını ama bu düşük gelen derslerle ilgili küçük adımlarla çalışmaya başlaması gerektiği anlatılıp, önerisi alınmalı. Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç "Bir dönem boyunca yoruldun, tatile de ihtiyacın var, hadi gel tatilin planını birlikte yapalım, neler yapmayı düşünüyorsun? Düşük derslerle ilgili konu tekrarlarına da vakit ayırsak güzel bir başlangıç yapmış oluruz, tatilin hangi aşamasına konu tekrarını koymayı tercih edersin?' şeklinde ana çerçeve belirlenip seçim hakkı çocuklara bırakıldığında anne babanın işi kolaylaşıyor ve çocuklar da daha fazla motive oluyor" diyor.

Kendinizi sorgulayın!

Son adım olarak kendinizi sorgulamanız gerektiğini vurgulayan Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç, anne babaların 'biz nerede eksik yapmış olabiliriz, takip konusunda, teşvik etme konusunda, başarının devamlılığı konusunda neler yapabiliriz' diye düşünerek, çocuğun öğretmenleriyle görüşüp, gelişim için onların da önerilerini dinlemeleri gerektiğini söylüyor.

Başarılı karne karşısında tepkilerinizi abartmayın!

Peki başarılı hatta fazlasıyla iyi bir karne karşısında tepkiler nasıl olmalı? Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç, çocuğa abartılı hediyelerden ve 'zekisin' gibi etiketlerden, övgülerden uzak durulması gerektiğini belirterek "Bu durum hediye için çalışmaya ya da 'Zaten çok zekiyim' mesajıyla çabasının azalmasına sebebiyet verebilir. Yapmanız gereken; takdir etmek, çabasını gördüğünüzü ve gurur duyduğunuzu söylemek, başarıya ulaşmasında etkili olan faktörlerin üzerinden geçmek, bu başarının ona nasıl hissettirdğini konuşmak ve sarılarak ya da beraber yemeğe giderek başarısını kutlamaktır. Bu tutum çocuğunuzun başarısının devamlılığını sağlamak için ideal olacaktır" diyor. Karnenin zeka göstergesi ya da hayat başarısı göstergesi olmadığının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Psikolog Dilara Yamanlar Büyükkoç "Karnenin sadece bir dönemin ya da bir yılın özeti olduğu hatırlanmalı ve çocuğa da hatırlatılmalıdır. Böylelikle yeni döneme yepyeni bir başlangıç yapma ihtimalini de artırmış oluruz" diyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Güngör'den miniklere karne etkinliği
Bölgesel

Başkan Güngör'den miniklere karne etkinliği

Kızılkaya Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, maskot gösterileri, ahşap oyunlar, illüzyon gösterileri ve tiyatro ile keyifli bir gün geçirdi.

Bucak'ta miniklere karne hediyesi! Etkinlikle yüzleri gülüyor
Etkinlik

Bucak'ta miniklere karne hediyesi! Etkinlikle yüzleri gülüyor

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, öğrencilerin karnelerini aldıkları bu özel günlerinde bir dizi etkinlik düzenledi. Bugün başlayan etkinliklere minikler yoğun ilgi gösterirken, 2 ve 3 Şubat'ta da ayrı ayrı etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kızılkaya'da Karneler Kutlanıyor: İlkay Güngör'den Öğrencilere Özel Etkinlik!
Etkinlik

Kızılkaya'da Karneler Kutlanıyor: İlkay Güngör'den Öğrencilere Özel Etkinlik!

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, ara tatilde karnelerini alan öğrencilere yönelik özel bir etkinlik düzenliyor! İllüzyon Show, Sosis Balon Show, İki Şaşkın Kafadar ve daha fazlası Kültür Merkezi'nde. 31 Ocak 2024, 13:00-16:00 arası gösteriler, 16:00'da tiyatro. 3 yaş ve üzeri tüm misafirler davetlidir. Karnenizi alın, bu özel etkinliği kaçırmayın!

Başkan Gökçe, karne sevinçlerine ortak oldu SINAVKART Hediye etti
Bölgesel

Başkan Gökçe, karne sevinçlerine ortak oldu SINAVKART Hediye etti

Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler Beldesi'nin Belediye Başkanı Selahatdin Gökçe, Kocaaliler Ortaokulu'nda karne sevinci yaşayan öğrencilere sürpriz bir hediye verdi. Başkan Gökçe, öğrencilere SINAVKART dağıtarak eğitim hayatlarında destek olmayı amaçlıyor.

MAKÜ Anaokulu'nda Yarıyıl Tatili Sevinci! Rektör Dalgar heyecana ortak oldu
Etkinlik

MAKÜ Anaokulu'nda Yarıyıl Tatili Sevinci! Rektör Dalgar heyecana ortak oldu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren MAKÜ Anaokulu'nda, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili heyecanı yaşandı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, minik öğrencilere karnelerini dağıtarak sevinçlerine ortak oldu.

Bucak'ta 12 Bin 500 Öğrenci karne heyecanı yaşadı
Bölgesel

Bucak'ta 12 Bin 500 Öğrenci karne heyecanı yaşadı

Burdur'un Bucak ilçesinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören 12.500 öğrenci, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk yarısını tamamlayarak karnelerini aldı. İşte törenden fotoğraflar ve detaylar...