Burdur

Antalya, Burdur ve 4 ilde son 63 yılın en yüksek yağışı

Türkiye son yıllarda kuraklıkla mücadele ederken, azalan yağışlar ve artan sıcakların ardından bu yıl Nisan ayı ve sonrasındaki yaşanan yağışlar sevindirdi. Burdur ve çevrelerinde yüzde 100'den fazla yaşanan yağış artışı ile birlikte son 63 yılın en yüksek Mayıs ayı yağışı yaşandı.

Antalya, Burdur ve 4 ilde son 63 yılın en yüksek yağışı

Son yıllarda azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık riski yaşayan Türkiye'de, nisan ayından sonra mayıs yağışları da sevindirdi. Burdur çevrelerinde normallerine göre yer yer yüzde 100'den fazla artış kaydedildi. Burdur'da son 63 yılın en yüksek mayıs ayı yağışları gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı Mayıs ayı yağış raporu yayımlandı. Son yıllarda yağışların ciddi oranda düşmesi, artan sıcaklıklar, göller ve sulak alanlardaki su seviyelerindeki büyük düşüşlerle, kuraklık sinyalleri veren Türkiye'de, nisandan sonra mayısta da yağışlarda rekor düzeye ulaşan artışlar sevindirdi.

METREKAREYE 66.8 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye geneli mayıs ayı yağışları, 52,7 kilogram olan normalinin (1991-2020) ve 44,4 kilogram olan geçen yıl mayıs ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 2023 Mayıs yağışı metrekareye 66,8 kilogram ölçüldü. Yağışlar normaline göre yüzde 27, geçen yıl mayıs ayına göre yüzde 51 artış gösterdi.

BURDUR VE 14 İLDE ARTIŞ YÜZDE 100'Ü AŞTI

Yağışlarda Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Burdur, Afyon, Antalya, Çankırı, Ankara, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde normallerine göre yer yer yüzde 100'den fazla artış kaydedildi. Şanlıurfa, Mardin ve Hatay çevrelerinde ise yüzde 60'tan fazla azalma gerçekleşti.

SON 63 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞI

İl geneli yağışlarda en fazla Yağış 150,8 kilogram ile Uşak'ta yaşanırken, en az yağış alan il ise 14,5 kilogram ile Mardin oldu. Antalya, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya ve Uşak illerinde son 63 yılın en yüksek mayıs ayı yağışları gerçekleşti. Normaline göre en fazla azalma gösteren il ise yüzde 74 ile Hatay oldu.

YAĞIŞLI GÜN ORTALAMASI 13,8 GÜN

Türkiye genelinde 1991-2020 normalinde 10,2 gün olan ortalama yağışlı gün sayısı 2023 yılı Mayıs ayında ortalama 13,8'e çıktı. Yağışlı gün sayıları Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Ordu, Giresun, Artvin ve Ardahan çevrelerinde 20-25 gün, Kıyı Ege, Akdeniz Bölgesi'nin güney kesimleri, İstanbul ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5-10 gün aralığında gerçekleşti.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 22
    ALKIŞ
  • 4
    ŞAŞIRDIM
  • 2
    SEVDİM
  • 2
    BEĞENDİM
  • 2
    BEĞENMEDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    KIZDIM
  • 1
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Şiddetli Yağış Sokakları Dereye Çevirdi
Bölgesel

Şiddetli Yağış Sokakları Dereye Çevirdi

Tekirdağ’da aniden bastıran sağanak yağış 10 dakikada sokakları dereye çevirdi.

Pazarda tezgah açan pazarcılar ve vatandaşlar zor anlar yaşadı
Bölgesel

Pazarda tezgah açan pazarcılar ve vatandaşlar zor anlar yaşadı

Çorum'un Osmancık ilçesinde öğle saatlerinde fırtına, dolu ve sağanak yağış bir arada etkili oldu. İlçe'de tezgah açan pazarcı esnafına da zor anlar yaşattı.

4 öğretmenin vefat ettiği yola yine kaya düştü
Bölgesel

4 öğretmenin vefat ettiği yola yine kaya düştü

Meteoroloji’nin sağanak yağış uyarısı verdiği Adana’nın Kuzey ilçelerinde şiddetli yağış etkili oldu. Kozan ve Feke ilçelerinde yağış nedeni ile bölgesel su taşkınları yaşanırken Saimbeyli’de yine yola kaya devrildi.

Sağanak Yağış Hayatı Olumsuz Etkiledi
Bölgesel

Sağanak Yağış Hayatı Olumsuz Etkiledi

Elazığ’da etkili olan dolu ve sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Bir anda bastıran sağanak nedeniyle cadde ve sokakları su bastı. Su dolması üzerine bir alt geçit trafiğe kapatılırken, trafikte seyir halinde olan araç sürücüleri de zor anlar yaşadı.

Elazığ'ı Vuran Şiddetli Yağış: Cadde ve Sokaklar Beyaza Büründü
Bölgesel

Elazığ'ı Vuran Şiddetli Yağış: Cadde ve Sokaklar Beyaza Büründü

Elazığ’da etkili olan dolu ve sağanak yağış, hayatı adeta felç etti. Bir anda bastıran dolu yağışı, cadde ve sokakları beyaza bürürken, trafikte seyir halinde olan araç sürücüleri de zor anlar yaşadı.

Nevşehir'de Sağanak Yağış Sele Neden Oldu
Bölgesel

Nevşehir'de Sağanak Yağış Sele Neden Oldu

Meteorolojinin 'sarı kod' ile uyardığı Nevşehir'de etkili olan sağanak yağış, ulaşımda aksamalara neden oldu.