Antalya

Antalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştü

Türkiye’nin örtü altı üretim üssü Antalya’da ürünlerin işlendiği Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde, bahar hareketliliği başladı. İşte detaylar..

Antalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştü

Türkiye’nin örtü altı üretim üssü Antalya’da ürünlerin işlendiği Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde, bahar hareketliliği başladı. Havaların ısınması ile birlikte hale gelen ürün miktarı artarken, ürünlerin fiyatları da neredeyse yüzde 50 düştü.
Türkiye'nin en büyük üretici hali konumunda bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde bahar hareketliliği başladı. Havaların ısınması ile birlikte ürünlerin toplama suresi kısaldı ve dolayısı ile hale gelen ürün miktarı da arttı. Ürün miktarının artması fiyatlara da yansıdı. Ocak-Şubat aylarında 25-30 TL’ye kadar yükselen domates, yüzde 50 ucuzlayarak 10 TL’ye kadar düştü. Antalya Toptancı Hali'nde bugün fiyat listesi şu şekilde oluştu; sivri biber 21 TL, patlıcan 15 TL, kabak 15 TL, salatalık 17 TL.
Antalya’nın Aksu ilçesinde çiftçilik yapan Ali Celbiş ise, pazar ve market arasında uçurum olduğunu belirterek fiyatların denetlemesini istedi.Antalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştü

"Mayıs ayında tekrar fiyatlarımız düşüşe geçecek"

Antalya Hali'ne giren ürün miktarının havaların ısınması ile birlikte arttığını belirten Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve ve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, "Domates fiyatları 9-12 TL arasında değişiyor. Marketlere satılan domatesler ise 10 TL seviyesinden alıcı buluyor. Lüks domatesler ise 15 TL’ye kadar yükseliyor. Fiyatlarımızda hissedilir derecede düşüş oldu. Nisan ayında bir yükseliş olabilir ama Mayıs ayında tekrar fiyatlarımız düşüşe geçecek. Biz de tüketicimiz ucuz yesin istiyoruz ama şu anda turfanda sebze üretiliyor. Maliyetler ister istemez artıyor. Kış ürünleri yüksek olur" sözlerine yer verdi.
Antalya’dan Avrupa’nın birçok ülkesine ürün gönderildiğini belirten Yılmaz, "Bunun yanında Rusya, Ortadoğu’ya da ürünlerimiz gidiyor. Rusya-Ukrayna savaşından sonra eskisi gibi olmasa da yine ürün göndermeye devam ediyoruz. Bugün fiyatlarımız; sivri biber 21 TL, patlıcan 15 TL, kabak 15 TL, salatalık 17 TL, yurt dışına giden Kaliforniya biberimiz 40-45 TL. Markette ürünlerin yüksek olması bizim dışımızda oluyor. 10 TL'ye satılan domatesin 30-40 TL olmaması gerekir. Biz bu fiyatları doğru bulmuyoruz" dedi.Antalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştü

"Ben 1 kilometre ilerideki pazara gittim, 15 TL verdiğim ürün 30 TL"

Aksulu salatalık üreticisi Ali Celbiş, "Şu anda verimimiz daha güzel, havalar da ısındı. Bahara doğru verim 3’e katlar. Fiyatlar böyle giderse iyidir. Maliyetimiz de yüksek. Bizler her türlü fedakârlık yapıyoruz, biz fedakarlık yaparken pazarcı ve market sahipleri de fedakarlık yapsın. Ben 1 kilometre ilerideki pazara gittim, 15 TL verdiğim ürün 30 TL. Pazarda 25 TL’den aşağı bir şey yok. Burada kazanan çiftçi değil. Çiftçi 1 yıl buna emek veriyor. Birisi halden alıyor, yüzde 200 kar koyuyor üstüne. Arada uçurum var. Bu faturaların denetlenmesi gerekir, pazarda yüksek olunca vatandaş da tüketemiyor. Üretici ile tüketici arasında farkın nereden kaynaklandığı bellidir. Kış döneminde 4 günde bir toplarken, şimdi 2 günde bir topluyoruz. Fiyatlar düşüyor. Gençlerin bu mesleğe sahip çıkması gerekir, bunlar bacasız fabrikadır. Gençlerimiz ata mesleklerini de yapsınlar" diye konuştu.

Antalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştüAntalya Hali'nde bahar hareketliliği: Ürün fiyatları yarıya düştü

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Antalya'da domates arttı, fiyat düştü
Bölgesel

Antalya'da domates arttı, fiyat düştü

Antalya'da domates miktar endeksi aylık yüzde 78.91 artarken, fiyat endeksi yüzde 29.48 azaldı. İşte tüm detaylar...

Antalya Büyükşehir Belediyesi çocukları ‘Halk Mama’ ile buluşturdu
Bölgesel

Antalya Büyükşehir Belediyesi çocukları ‘Halk Mama’ ile buluşturdu

Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı ‘Halk Mama’ projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

Efsane Başkan Dalan "Futbol Türk Kadınlarının icadı
Yaşam

Efsane Başkan Dalan "Futbol Türk Kadınlarının icadı

Burada gerçek anlamda millet var, dil var, adalet var. Bu 7000 yıl evvel olan bir şey. Mesela bir başka örnek, futbolu İngilizlerin bulduğu söylenir ama futbol ilk defa Türk kadınları tarafından oynanan bir oyundur. Kayıtlarda da bu konu geçer.

Büyükşehir'den Çiftçilere Süt Yemi Desteği
Bölgesel

Büyükşehir'den Çiftçilere Süt Yemi Desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Elmalı Yuva Mahallesi'nde 9 yetiştiriciye 366 çuval süt yemi desteği yapıldı.

Korkuteli Yelten Mahallesi yoluna sıcak asfalt
Bölgesel

Korkuteli Yelten Mahallesi yoluna sıcak asfalt

YELTEN'E KONFORLU YOL... Antalya Büyükşehir Belediyesi kırsal hizmetler ekipleri, Korkuteli Yelten Mahallesi yolunda sıcak asfalt çalışması yapıyor.

Antalya Büyükşehir Akseki’nin çağrısını cevapsız bırakmadı
Bölgesel

Antalya Büyükşehir Akseki’nin çağrısını cevapsız bırakmadı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akseki ziyareti sırasında vatandaşlardan gelen ulaşım desteği talebini karşılıksız bırakmadı. Uzak mahallelerde oturan vatandaşlar ring seferleri ile ilçe merkezine taşınıyor.