Antalya

Antalya Milletvekili Kılıç, Bakan Özhaseki'ye soruları sıraladı

Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Bingöl, Diyarbakır ve Batman illerinde planlanan Sarım Havzası'ndaki Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve doğal zenginlikleri olumsuz etkileyeceğini belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yöneltilmek üzere bir dizi soru önergesi sundu

Antalya Milletvekili Kılıç, Bakan Özhaseki'ye soruları sıraladı

Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Bingöl, Diyarbakır ve Batman illerinin çevre ikliminin belirlenmesinde önemli bir etkiye sahip olan Sarım Havzası'nda yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıç, yaptığı açıklamada, "Sarım Havzası, yaklaşık 60 köye ev sahipliği yapan, tarım, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren bir bölgedir. Bölgede endemik bitki türleri ve sadece bu bölgede yaşayan 'Batman Bantlı Çöpçü Balığı' bulunmaktadır. Bu nedenle, bölgenin biyolojik çeşitliliği ve doğal zenginlikleri açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.

HES projesinin bölgenin biyolojik çeşitliliğini olumsuz etkileyeceğini belirten Kılıç, "HES, bölgedeki su akışını durdurarak, balıkçılık ve arıcılık gibi sektörleri olumsuz etkileyecek, endemik bitki türlerinin yok olmasına neden olacaktır. Ayrıca, bölgede yaşayan insanların geçim kaynakları da tehlikeye girecektir." ifadelerini kullandı.

Kılıç, HES projesine ilişkin ÇED olumlu raporuna da tepki gösterdi. Kılıç, "Bölge halkı, HES projesine karşı çıkmış ve 16 Aralık 2020 tarihinde yapılan toplantıda olumsuz görüş beyan etmiştir. Buna rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından HES projesine ÇED olumlu raporu verilmiştir. Bu karar, bölge halkının görüşlerini dikkate almamakla birlikte, doğal yaşamı da yok edecek bir karardır." dedi.

Kılıç, alternatif enerji kaynaklarına yönelilmesi gerektiğini belirterek, "Doğal çeşitliliği bozmadan elektrik üretmek mümkünken, alternatif yöntemlerin neden uygulanmadığı merak edilmektedir. HES'ler, dünya çapında elektrik üretimi için kullanılan en ilkel yöntemlerden biridir. Bu nedenle, HES yerine güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelilmesi gerekmektedir." dedi.

Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölge halkı, HES projesine karşı çıkmaktadır. Bu projenin hayata geçirilmesi halinde, bölge halkı ile birlikte doğa da büyük zarar görecektir. Bu nedenle, HES projesinin iptal edilmesi gerekmektedir."

Şerafettin Kılıç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ'ye 

1. Türkiye genelinde proje aşamasında olan HES sayısı kaçtır? Halihazırda HES yapılması planlanan illerimiz hangileridir?

2. Sarım Havzası’nın doğal su kaynaklarının, HES kapsamında 49 yıl süreyle bir şirkete devredildiği iddiaları doğru mudur?

3. Mahkeme süreci devam ederken şirket ile sözleşme mi yapılmıştır? Su kaynakları hangi şirkete ne kadar bir ücret karşılığında satılmıştır?

4. Sarım Havzası’nda yapılması planlanan HES’in iptali ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? ÇED raporu hazırlanırken köylülerin görüşleri neden alınmamıştır?

5. Sarım Havzası’nın doğal su kaynakları ve biyolojik zenginliğinin korunması amacıyla Doğal Sit Alanı ilan edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır? sorularının cevaplanması için bir soru önergesi sundu.

İşte Şerafettin Kılıç'ın soru önergesi;

Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 16.11.2023

Şerafettin KILIÇ
Antalya Milletvekili

Sarım Havzası; Bingöl, Diyarbakır, Batman illerimizin çevre ikliminin belirlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Sarım Havzası’nda yaklaşık 60 köy bulunmaktadır. Bölgede tarım ve hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimi yapan aileler vardır. Sarım Havzası, endemik bitki türleri ve sadece bu bölgede yaşayan ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’ ile tanınmaktadır. Bölgede yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES), biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyeceği gibi üretimi de durduracaktır. Genç İlçe Müdürlüğünüzde 16 Aralık 2020 tarihinde yapılan toplantıda bölge halkı konu ile ilgili olumsuz görüş beyan etmiştir. Buna rağmen yapılması planlanan HES ile ilgili ÇED olumlu raporu verilmiştir. Daha sonra köylülerce açılan karşı davada mahkeme oybirliği ile “keşif” kararı almıştır. Doğal çeşitliliği bozmadan elektrik üretmek mümkün iken alternatif yöntemlerin neden uygulanmadığı merak edilmektedir. Doğayı tahrip eden HES’ler, dünya çapında elektrik üretimi için kullanılan en ilkel yöntemlerden biridir.

Bu bağlamda;

1. Türkiye genelinde proje aşamasında olan HES sayısı kaçtır? Halihazırda HES yapılması planlanan illerimiz hangileridir?

2. Sarım Havzası’nın doğal su kaynaklarının, HES kapsamında 49 yıl süreyle bir şirkete devredildiği iddiaları doğru mudur?

3. Mahkeme süreci devam ederken şirket ile sözleşme mi yapılmıştır? Su kaynakları hangi şirkete ne kadar bir ücret karşılığında satılmıştır?

4. Sarım Havzası’nda yapılması planlanan HES’in iptali ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? ÇED raporu hazırlanırken köylülerin görüşleri neden alınmamıştır?

5. Sarım Havzası’nın doğal su kaynakları ve biyolojik zenginliğinin korunması amacıyla Doğal Sit Alanı ilan edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.