Ankara

Araç muayenesinde bir dönem sona erdi! Yeni dönem başlıyor

Araç muayenesinde bir dönem sona ererken, araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak amacıyla araç muayene raporları dijital ortama taşınıyor. İşte detaylar...

Araç muayenesinde bir dönem sona erdi! Yeni dönem başlıyor

Türkiye'deki araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak amacıyla araç muayene raporları dijital ortama taşınıyor. Raporlar kısa mesaj veya e-posta yoluyla gönderileceği gibi raporun özetine e-Devlet Kapısı'ndaki "Araçlarım" sekmesinden de ulaşılabilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlık, ülkedeki araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak için araç muayene raporlarını dijital ortama taşıyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarında artık araç muayene raporları dijital olarak da verilecek. Bu uygulama sayesinde kağıt tüketiminin azaltılarak çevresel etkinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

"ARAÇLARIM" SEKMESİNDEN ULAŞABİLECEKLER

TÜVTÜRK tarafından işletilen istasyonlarda araç muayene sürecinin sonunda verilen raporlar, araç sahiplerine kısa mesaj veya e-posta yoluyla gönderilecek. Ayrıca araç sahipleri bu raporun özetine e-Devlet Kapısı'ndaki "Araçlarım" sekmesinden de ulaşabilecek.

UZAKTAN DENETİMLER YAPILABİLECEK

Diğer taraftan, araç muayenelerinin geçerliliği konusunda denetimle yetkili kolluk kuvvetleri, dijital ortama taşınan bu muayene raporlarıyla araç muayene denetimlerinde fiziki rapora ihtiyaç olmadan uzaktan daha hızlı ve etkin denetimler yapabilecek.

ARTIK ETİKETLER DE PLAKALARDA OLMAYACAK

Araç muayene raporlarının dijital sisteme geçişiyle yılda 112 ton kağıt tasarrufu sağlanacak, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak. Ayrıca, 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtarılarak, 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisinin yanı sıra 196 bin litre akaryakıt tasarruf edilecek, 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenmiş olacak. 2023 başından itibaren araçların plakalarına yapıştırılan araç muayene etiketleri de kaldırıldı. Böylece kağıt kullanımını azaltacak bir uygulamaya daha imza atılmış oldu.

haberler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 4
    BEĞENDİM
  • 2
    BEĞENMEDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ÜZÜLDÜM
  • 1
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Zorunluluk Kaldırıldı! Araç Muayenesi Daha Kolay Olacak
Yaşam

Zorunluluk Kaldırıldı! Araç Muayenesi Daha Kolay Olacak

Artık araç sahipleri, egzoz gazı emisyon ölçümü testini yaptırmadan araç muayenesinden geçebilecek. Bu yeni düzenleme hem trafik güvenliğini hem de çevreyi korumayı amaçlıyor.

2024 Araç Muayene Ücretlerine Yüzde 58 Zam İddiası Gündemde
Yaşam

2024 Araç Muayene Ücretlerine Yüzde 58 Zam İddiası Gündemde

Türkiye genelinde yeni yıl heyecanı yaşanırken, TÜVTÜRK'ün 2024 için planlanan yüzde 58,46 oranındaki araç muayene ücreti zammı gündemde. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, bu önemli gelişmeyi değerlendirdi.

TÜVTÜRK'te bir dönem sona erdi! Tamamen yasaklandı
Yaşam

TÜVTÜRK'te bir dönem sona erdi! Tamamen yasaklandı

TÜVTÜRK, 25 milyon araç sahibini ilgilendiren yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Artık tüm araç muayeneleri randevulu olarak yapılacak.

Araç Muayenelerinde Yeni Dönem Başlıyor: İşte Değişiklikler
Yaşam

Araç Muayenelerinde Yeni Dönem Başlıyor: İşte Değişiklikler

TÜVTÜRK, araç muayenelerinde önemli yeniliklere gidiyor. Egzoz gazı emisyon ölçümü, traktörler ve e-rapor dönemi gibi yeni uygulamalar hayata geçiriliyor.

Araç Muayenesi Gezici İstasyonlarla Daha Kolay Hale Geliyor
Yaşam

Araç Muayenesi Gezici İstasyonlarla Daha Kolay Hale Geliyor

Araç muayenesi için gezici istasyonlara olan ilgi her geçen gün artıyor. Bu istasyonlar sayesinde, sürücüler araçlarını muayene ettirmek için sabit istasyonlara gitmek zorunda kalmıyor.

TÜVTÜRK araç muayene ücretleri belli oldu
İş Dünyası

TÜVTÜRK araç muayene ücretleri belli oldu

2023 yılında uygulanacak araç muayene ücretleri belli oldu. Yapılan zamla birlikte araç muayene ücreti 1.130,40 TL'ye yükseldi.