Erzincan

Arıcılar kış mesaisine devam ediyor

Erzincan’da kuraklık arıların dengesini değiştirdi. Arıcılar kara kışın ortasında arılara bakım ve yemleme yapıyor.

Arıcılar kış mesaisine devam ediyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da kuraklık arıların dengesini değiştirdi. Arıcılar kara kışın ortasında arılara bakım ve yemleme yapıyor.
Kurak ve yağışsız geçen kara kışın ortasında adeta bahar havasının hüküm sürdüğü Erzincan’da arılar da kuraklıktan etkilendi. Sıcak havada kovanlarından çıkan arılara yiyecek takviyesi yapılıyor.
Erzincan bu sene ülke genelinde etkili olan kuraklığı en yüksek oranda yaşayan illerden birisi. Barajlarda su seviyesinin oldukça düştüğü Erzincan’da dağların zirvelerinde bile kardan eser yok.
Hava sıcaklığının gündüzleri 10 dereceyi geçtiği Erzincan’da kovandan çıkmaması gereken arılar bahar aylarındaki gibi kovanlarını terk etmeye başladı.
Normal zamanda kar altında kalması gereken kovanların ısınması sonucu içindeki arılar kümelenmek yerine dışarı çıkıp uçuşmaya başlayınca kovanının içindeki besinleri bitme noktasına geldi.
Arıcılar bu durumu yıllardır yaşamadıklarını belirtip kovanlarında kümelenmeyen arıların yiyecek ihtiyacı için Ocak ayının sonuna doğru kovanları açıp arı keki koyuyor.
Yıllardan beri arıcılıkla uğraşan Mustafa Koç, mevsimlerin bu yılki gibi hiçbir zaman olmadığını belirterek, “Erzincan’da ocak ayının sonlarına geldik ortalık kupkuru, dağların tepelerinde tozarak dahi yok. Geçen sene mevsim çok güzeldi, kar yağışı çok iyiydi. Her mevsim kendini yaşattı ve çok bereketli de bir yıl oldu. Ama bu sene bu şekilde devam ederse tarımın bütün kesimlerinde olduğu gibi arıcılıkta da özellikle bizim bölgemizde çok sıkıntılar olacak susuzluk başta olmak üzere” dedi.
Koç, “Arılar şu anda normalde kışlama modunda. Şu anda uyuyor olması, kümelenmiş olması lazım. Donmasını engellemek için ana arıyı aralarına alıp küme halinde olmaları lazım ama arılar çalışıyor. Epeydir, çalışıyor. Hiç kış moduna girmediler. Bu da ister istemez arıları yemleme ihtiyacı doğuruyor. Ama bu şekilde devam ederse yazın da yemleme moduna gireceğiz. Yani bal falan olma ihtimali çok az bu şartlarda. Mevsimin bu şekilde gitmesi arıların bakımını da güçleştiriyor, var olmasını da güçleştirecek” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından arıcılara destek
İş Dünyası

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından arıcılara destek

‘Samsun İlinde Hijyenik Arıcılık İçin Temel Petek Tesisi Kurulum Projesi’ kapsamında arıcılara ’temel petek üretim makinesi’ desteği verildi.

 Başiskele Belediyesinden arıcılara destek
Bölgesel

Başiskele Belediyesinden arıcılara destek

Başiskele Belediyesi tarafından Yuvacık KO-MEK'te arıcılık eğitimi alan 13 kursiyere malzeme desteği verildi.

Antalya'da İki Yeni 'Bal Ormanı' Kuruldu
Yaşam

Antalya'da İki Yeni 'Bal Ormanı' Kuruldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde biyolojik çeşitliliği koruma, gıda güvenliği sağlama ve arıcılığı destekleme amacıyla iki yeni 'Bal Ormanı' oluşturuldu. Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Sarıkavak ve Beşikçi mahallelerinde kurulan bal ormanları, arıcılara verimli alanlar sunuyor.

Antalya Kumluca'da Biyolojik Çeşitliliği Desteklemek İçin Kurulan 2. Bal Ormanı
Bölgesel

Antalya Kumluca'da Biyolojik Çeşitliliği Desteklemek İçin Kurulan 2. Bal Ormanı

Antalya’nın Kumluca İlçesinde Biyolojik çeşitliliğin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal kalkınmanın ve ülke ekonomisinin geliştirilmesi ve arıcılığının desteklenmesi amacıyla “Bal Ormanı” kuruldu.

Sinop’ta genç arıcılara destek projesi
Yaşam

Sinop’ta genç arıcılara destek projesi

Sinop’ta, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında uygulanan “Sinop Genç Arıcılarını Yetiştiriyor Projesi” ile 15 genç, arıcılığa adım attı.

Kütahya’da arıcılık kursu verildi
Yaşam

Kütahya’da arıcılık kursu verildi

Kütahya’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile arıcılık kursu düzenlendi.