Antalya / Gazipaşa

Arılar, hava şartlarından olumsuz etkilendi

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaylalarda hava şartlarının olumsuz seyretmesi, arıların gelişmesini engelledi. İşte detaylar...

Arılar, hava şartlarından olumsuz etkilendi

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaylalarda hava şartlarının olumsuz seyretmesi, arıların gelişmesini engelledi. Yaylaya erken göç eden birçok arıcı kovanlarını sahile getirirken, bazı üreticiler ise doğadan yeterince nektar toplayamayan arıları kek ve sıvı ile besliyor.

Gazipaşa’da bal üreticilerinin yayla yolculuğu bu yıl geç başladı. Gazipaşalı üreticiler, ağustos ayındaki ilk hasat için hazırlıklarını tamamlayıp, ilçenin farklı yaylalarına kovanlarını taşımaya başlamışlardı. Ancak yaylalarda hava şartlarının olumsuz seyretmesi, arıların gelişmesini engelledi. Hava şartlarından dolayı birçok arıcı kovanlarını sahile getirmek zorunda kaldı. Bazı üreticiler ise, yayla yolculuğuna yeni başladı.

“Kovanların bir kısmı yeniden sahile indirildi”

Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Gazipaşa Temsilcisi Fatih Oktan, oluşan durumla ilgili bilgi verdi. Yaylaya erken götürülen kovanların hava şartları nedeniyle geri getirildiğini ifade eden Oktan, “Bu yıl yaylaya erken götürülen kovanlarımızdaki arılar, bölgemizde hava şartlarının olumsuz seyretmesinden dolayı yeterince gelişmedi. Birçok arıcımızda olumsuz hava şartları nedeniyle yaylaya geç gitmek zorunda kaldı. Hal böyleyken, yaylalara erken götürülen kovanların bir kısmı yeniden sahile indirildi” dedi.

“Arılar doğadan yeterli nektarı toplayamadı”

Yayladaki arıların yeterince beslenemediğini dile getiren Oktan, “Yaylada bulunan arılar, doğadan yeterli nektarı toplayamadı. Yaylada bulunan bal üreticilerimiz, arılara kek ve sıvı beslemesi yapmaya devam ediyor. Meteoroloji verilerine göre haziran ayının da yağışlı geçeceği öngörülüyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı arıcılarımız, kötü bir sezon geçiriyor” ifadelerini kullandı.

“Arıcılara yüzde 3 mazot desteği veriliyor”

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılara yüzde 3 mazot desteği yapılmaya başlandığına dikkat çeken Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Gazipaşa Temsilcisi Fatih Oktan, “Mazot desteğinin yanında, bahar döneminde Gazipaşa’da 950 çuval indirimli şeker dağıtımı yapıldı. Sonbahar döneminde de indirimli şeker desteği yapılacak. Arıcılarımızın hayırlı, bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum. Birlik olarak her zaman arıcılarımızın yanında olmaya ve arıcılarımıza destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Arılar, hava şartlarından olumsuz etkilendiArılar, hava şartlarından olumsuz etkilendi

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından arıcılara destek
İş Dünyası

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından arıcılara destek

‘Samsun İlinde Hijyenik Arıcılık İçin Temel Petek Tesisi Kurulum Projesi’ kapsamında arıcılara ’temel petek üretim makinesi’ desteği verildi.

 Başiskele Belediyesinden arıcılara destek
Bölgesel

Başiskele Belediyesinden arıcılara destek

Başiskele Belediyesi tarafından Yuvacık KO-MEK'te arıcılık eğitimi alan 13 kursiyere malzeme desteği verildi.

Arıcılar kış mesaisine devam ediyor
Bölgesel

Arıcılar kış mesaisine devam ediyor

Erzincan’da kuraklık arıların dengesini değiştirdi. Arıcılar kara kışın ortasında arılara bakım ve yemleme yapıyor.

Antalya'da İki Yeni 'Bal Ormanı' Kuruldu
Yaşam

Antalya'da İki Yeni 'Bal Ormanı' Kuruldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde biyolojik çeşitliliği koruma, gıda güvenliği sağlama ve arıcılığı destekleme amacıyla iki yeni 'Bal Ormanı' oluşturuldu. Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Sarıkavak ve Beşikçi mahallelerinde kurulan bal ormanları, arıcılara verimli alanlar sunuyor.

Antalya Kumluca'da Biyolojik Çeşitliliği Desteklemek İçin Kurulan 2. Bal Ormanı
Bölgesel

Antalya Kumluca'da Biyolojik Çeşitliliği Desteklemek İçin Kurulan 2. Bal Ormanı

Antalya’nın Kumluca İlçesinde Biyolojik çeşitliliğin korunması, gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal kalkınmanın ve ülke ekonomisinin geliştirilmesi ve arıcılığının desteklenmesi amacıyla “Bal Ormanı” kuruldu.

Sinop’ta genç arıcılara destek projesi
Yaşam

Sinop’ta genç arıcılara destek projesi

Sinop’ta, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında uygulanan “Sinop Genç Arıcılarını Yetiştiriyor Projesi” ile 15 genç, arıcılığa adım attı.