Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, arı sokmalarında iğnenin olduğu bölgenin kesilip kan akıtılmasının zehrin kana karışmasını hızlandırdığını ve yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, arı sokması sonrasında yapılması gerekenleri uyardı.
Yaz ayları ile birlikte arı sokma vakaları artmaya başladı. Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde sağlık sorunlarına yol açan arı alerjisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, doğru bilinen yanlışları ve uygulanması gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. İnce, arının iğnesinin deriden ilk 20-30 saniye içinde çıkartılmasının ise önemli olduğunun altını çizdi.
“20-30 saniye içinde arının iğnesinin çıkartılması gerekiyor”
Arı sokmasının ardından iğnenin 20-30 saniye içerisinde çıkartılması gerektiğine değinen Medicana Intarnational Samsun Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, “Bal arıları iğnesini batırdığında ilk olarak apitoksin denilen bir zehir salgılarlar. Bu ağrı ve acıya sebep olur. Hissedilen ağrı iğneden değil toksindendir ve toksin miktarına göre ağrı ve alerji şiddeti değişir. Daha da önemlisi arı sokması sonrasında iğne dokuda kalırsa, beraberinde salgı keseciğiyle birlikte kalır. Art gitmiş olsa dahi kesecik içinden diğer bir kimyasalın daha kişiye aktarılması devam eder ki; bu kimyasal diğer arıları o bölgeye hızlıca çağırmak için özel bir kokudur. Yani arı sokması sonrasında ilk olarak ciltte kalan iğne bastırılmadan, mümkünse cilde en yakın yerinden cımbız gibi bir cisimle dikkatlice çıkarılıp uzaklaştırılmalıdır. Mümkünse bu işlem ilk 20-30 saniye içinde yapılmalıdır” dedi.
“Zehrin girdiği yeri kesip, kanatmak zehrin daha hızlı kana karışmasına neden olur”
Yapılamaması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. İnce, “Bal arısı sokmasından sonra ilk yapılabilecek şey zehrin hızlı yayılmasını engellemek için soğuk uygulamadır. Bu buz veya soğuk bir cisimle yapılabilir. Zehrin girdiği alanın kesi ile kanatılıp akıtılması gibi yöntemler zehrin daha hızlı kana karışmasına neden olabileceğinden önerilmez. Sonrasında klinik durumun şiddetine göre en hızlı ulaştırılabilecek antialerjik medikal tedaviler uygundur. Bunlar antihistaminikler ve gerekirse kortizon grubu ilaçlardır. Şiddetli reaksiyonlarda adrenalin ihtiyacı doğabilir. Daha önce arı sokmasına bağlı anafilaktik reaksiyon öyküsü olanların yanlarında epinefrin oto enjektörleri bulundurmaları önerilir. Bu; kişinin kendi kendine veya yanındakinin uygulayabileceği dozda ayarlanmış hazır adrenalindir. Arı sokmalarında sirke, karbonat, amonyak, idrar, yoğurt, diş macunu gibi maddeleri uygulamanın bilimsel olarak bir faydası ispatlanmamıştır. Özetlemek gerekirse saniyeler içinde iğneyi sıkmadan çıkarmak, soğuk uygulama ve gerekirse ilaçlar kullanılmalıdır” diye konuştu.
İHA
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)