Artık 24 saat değil! Artık daha hızlı dönüyor

Dünya'nın dönme hızı son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, 1 günün artık 24 saat olmadığını gösteriyor.

Artık 24 saat değil! Artık daha hızlı dönüyor

Dünya'nın dönme hızı son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, 1 günün artık 24 saat olmadığını gösteriyor.

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre dünya normalden daha hızlı dönüyor. Bu da demek oluyor ki 1 gün artık 24 saat değil!

Eskiden gazetelerin arka sayfalarında “popüler bilim” adı altında absürt haberlere yer verilirdi. Bunu neden yaparlardı bilmiyorum. Çünkü 10 – 12 yıl önce bugünkü gibi sosyal medya yoktu. Daha doğrusu vardı ama henüz yaygın değildi. Dolayısıyla “viral olur” niyetiyle yapılıyor olamaz. Boş sütunları doldurma kaygısıyla yapılıyorsa bilemem. Olabilir.

Şimdi meseleye neden buradan girdiğimi merak ediyor olabilirsiniz. Şöyle açıklayayım; bu yazıda aktaracağım konuya dair internet gazetelerinde bir habere rastladım. Aklıma ilk o eskiden gazetelerde yer alan bilimle pek alakası olmayan sözde bilimsel haberler geldi. Acaba? diye düşündüm. Birkaç kaynaktan daha bakınca konunun gerçekliğine emin oldum ve bununla ilgili bir şeyler yazmaya kadar verdim.

Eminim son zamanlarda “1 gün bana yetmiyor” diye düşündüğünüz olmuştur. Veya etrafınızda böyle serzenişlere rastlamışsınızdır. Bu öyle Albert Einstein‘ın Özel Görelilik Teorisi ile ilgili değil. Yani hisleriniz gerçek. Çünkü 1 gün artık 24 saat değil!

Dünya Normalden Hızlı Dönüyor

LiveScience’ta yer alan habere göre; bilim insanları, Dünya’nın kendi ekseninde son 50 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı döndüğünü açıkladı. Bu bağlamda; 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürdüğü ortaya çıkarıldı. Aslında bu, 1960’lı yılların sonlarından bu yana kayıtların tutulmaya başlanmasından itibaren belirlenen en kısa gün. O tarihten önce böyle bir durum söz konusuysa bilimsel olarak bunu bilemiyoruz.

Peki Dünya’nın normalden daha hızlı dönüyor olması neden bir problem? Şöyle ki; 1 günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürmesi daha açık bir ifadeyle 1 günün 24 saatten yaklaşık olarak 0,5 saniye daha kısa sürmesi bakıldığında pek bir anlam ifade etmiyor olabilir. Ancak özellikle uydular ve iletişim araçları Ay, Güneş gibi gök cisimlerinin konumları baz alınarak belirleniyor ve Güneş zamanı ile hizalanan gerçek zamana dayanıyor. O yüzden 1 gün artık 24 saat değilse bunun için endişelenmemiz gerekebilir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nde sona yaklaşılıyor
Bölgesel

Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nde sona yaklaşılıyor

Ankara’nın Keçiören Belediyesi tarafından inşası sürdürülen 197 metre yüksekliğe sahip Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nde finale yaklaşıldı.

Çalışırken dengesini kaybedip düştü
Yaşam

Çalışırken dengesini kaybedip düştü

Düzce’de inşaatta bir anlık dengesini kaybeden M.O. isimli şahıs asansör boşluğuna düşerek yaralandı.

İnşaat işçisinden acı haber
3. Sayfa

İnşaat işçisinden acı haber

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 6’ıncı kattan düşen inşaat işçi hayatını kaybetti.

Ordu'da kartpostal görüntüsü mest etti
Yaşam

Ordu'da kartpostal görüntüsü mest etti

Ordu’da akşam saatlerinde deniz üzerinde gökkuşağı ve bulutlar adeta renk cümbüşü oluşturdu.

Ordu’da işçi inşaattan düştü hayatını kaybetti
3. Sayfa

Ordu’da işçi inşaattan düştü hayatını kaybetti

Ordu’da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

Çeltikçi'de Kur'an Kursu inşaatı hızla devam ediyor
Yerel Yönetim

Çeltikçi'de Kur'an Kursu inşaatı hızla devam ediyor

Çeltikçi Belediye Başkanı Adnan Bilkay, ilçede hayırseverlerin ve belediyenin katkılarıyla yapımı devam eden Kur'an Kursu inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.