Aşçı Murat Kapari, Burdur'da kapari alım fiyatını 2 katına çıkardı

Burdur'da kapari üretimiyle tanınan Aşçı Murat Kapari, bu yılki kapari alım fiyatını 25 liradan 50 liraya çıkardı. Firma yetkilisi Murat Mıhladız, bu yılki kapari üretiminin düşük olması nedeniyle fiyatın arttığını söyledi.

Aşçı Murat Kapari, Burdur'da kapari alım fiyatını 2 katına çıkardı

Halktan aldığımız Kaparilerden Çeşitli Gıda Ürünleri Ürettik, Mamul Hale Getirdiğimiz kapari Ürünlerimizi 1995 Yılından beri Ülkemizde Büyük Şehirlerde Düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Fuarlara 57 Defa katılarak Kapari Ürünlerimizi Halkımıza Tattırarak tanıttık. Ülke insanımızın hiç bilmediği ve hiç tüketmediği kapari ürünlerimizi 81 ilimizin köyüne kentine ve göndererek halkımızı kapariyi tüketir hale getirdik, Ayrıca 36 ülkeye ihracat yaparak Burdur’a ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya Çalışıyoruz, Aşçı Murat Kapari firması olarak, Burdur ilimizde kapari ekip yetiştirdiğimiz bölgelerden ve halkımızın doğadan topladığı kaparilerin alım fiyatımızı şu an 1 kilosunu 50 liraya çıkardık, Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize röportaj ve bilgi veren firma yetkilisi Murat Mıhladız: “Doğada kendiliğinden yetişen kapariyi biz Burdur’da her yıl Mayıs ayının 20’sinden itibaren almaya başlıyoruz. Aldığımız kapari tomurcuklarını ölçümleme yapıyoruz. Her yıl Ekim ayının sonuna kadar Kapari alımlarımız devam ediyor, Kapari alımı bittikten sonra tuzlu salamura yapıp fermentasyon işlemine tabi tutuyoruz, kaparilerimiz altı ay ile bir yıl arası fermente olduktan sonra mamul hale getirip insanlığın tüketimine sunuyoruz, ekim ayının sonuna kadar kapari alımı yapıyoruz. Bu yıl yağmurların uzun süreli yağmasından dolayı Kapariler geç ürün verdiği için yeterli miktarda Kapari alamadık şu ana kadar aldığımız kapariler yetersiz. KKTC. Kıbrıs’a 19 yıldır ihracat yapıyoruz. Yeni yine sipariş aldık yakında Kapari Ürünlerimizi ihraç edeceğiz, Çağdaş Burdur Gazetesi aracılığı ile Burdur halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Bu yıl kaparinin kilosunu 25 liradan alıyorduk. Şu an kilosunu 50 liraya çıkardık. Kapari toplayıp getiren tüm halkımıza buradan teşekkür ediyoruz.” dedi. Murat Mıhladız, Kapari toplayıp satmak isteyenleri Aşçı Murat Kapari iş yerine davet etti.

KAPARİ DALINDAN TOPLANIP TÜKETİLİR Mİ?

Kapari’nin bilinmeyen faydaları hakkında da bilgi veren Murat Mıhladız; “ insanlarımız kapari ürünlerinin faydalarını bilselerdi tüketecek kapari ürünlerini bulamazlardı. Buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum! Kapari bitkisi dalından toplanıp direk tüketilemez, halkımız bilmediği için işlenmemiş kapari arıyorlar. Gıda tüzüğüne göre profesyonelce ürettiğimiz kapari ürünleri almak isteyen vatandaşlarımızı aşçı murat kapari iş yerimize bekliyoruz ürünlerimizin tadına baktırıp beğenirlerse öyle kapari ürünlerimizi satıyoruz. Ayrıca www.ascimuratkapari.com sitemizden sipariş verebilirsiniz.

Doğada kendiliğinden yetişen kapari bitkisini tarla bitkisi haline getirip binlerce dönüm arazilere kapari ekerek gelmekteyiz sadece burdur Büğdüz köyünde Tarım Orman Bakanlığı ile 2018 yılında 200 hektar kapari ekimi yaptık kaparilerimiz çok güzel yetişti halkımıza buradan duyuruyoruz Büğdüz köyümüzden kapari, toplayıp bize getirip satabilirler. Halk arasında gebre otu olarak biliniyor.” açıklamasında bulundu.

KAPARİNİN FAYDALARI NELER?

Aşçı Murat Mıhladız Kaparinin faydaları konusunda şu bilgileri verdi:

Kapariden ürettiğimiz ürünlerimizle üniversitelerde klinik çalışmalar yaparak bilimselliği kanıtlanan hastalıklar başta ms- multple skleroz, kanser, türlerinde, karaciğer, kan, lösemi, akdeniz ateşi, anemi, talâsemi, gut, böbrek taşı, tansiyon şeker ve sindirim sistemi hastalarında faydalı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanıp birçok uluslararası sağlık dergilerinde makalelerimiz yayımlanmıştır, başka bir çalışmada, kemoterapinin yan etkilerini yok ettiği görülmüştür.

• Çok küçük kedi tırnağı gibi dikeni olan bir bitki türü olan kaparinin Bezelyeye benzeyen tomurcukları kullanılıyor. Bu tomurcuklardan genellikle Kapari Turşusu Yapılır, Sindirim sistemine Faydalı olduğu uzmanlar tarafından da belirtiliyor.

•Sağlığa vermiş olduğu faydaları halen araştırılan kapari, Bilim Adamları ve uzmanlar tarafından Tüketilmesi öneriliyor.

• Yüksek miktarda antioksidan içeren kapari, serbest radikallerin idrar yoluyla atılmasına destek olur. Ödem toplanmasını önleyen kapari bitkisi, hücre yenileyici özelliklere sahiptir.

• Lif oranı yüksek olan kapari, sindirim sorunlarının yaşanmasını önleyici etkiler gösterir.

• Kapari tüketen kişilerde, ilerleyen yaşlara bağlı olarak gelişen hastalıklar daha az görülür, kapari yaşlanmayı ve paslanmayı durdurur. Bazı Hastalıkların yaşanmaması adına kapariden üretilen Gıdalar tüketilebilir.

• Vücudun önemli organlarından birisi olan karaciğeri temizleyen kapari Çayı, karaciğer yağlanmasını da önler. Bu sayede bölgesel kilo oluşumlarına izin vermez. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasına bağlı gelişen ciddi hastalıkların önüne geçmiş olur.

• Akciğer, vücutta birçok işlev görür. Özellikle temiz hava denilince akla gelen akciğer, zaman içerisinde tahrip olabilir. Özellikle sigara içen kişilerde akciğer problemleri, nefes darlığı gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların önüne geçebilmek adına, kapari Ürünleri tüketilebilir. Kapari, akciğerin daha rahat çalışmasına destek sunar.

• Kapari Ürünleri romatizma ağrılarında tercih edilen Ürünler arasındadır. Düzenli ve Bilinçli kullanılırsa yaşanan bu rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir.

• Kapariden elde edilen Ürünlerle, toplumda en az bilinen faydalarından birisi de cinsel gücü artırıcı etkisidir.

• Eski topluluklarda diyabet hastalığının kontrol altına alınması için kapari bitkisinden elde edilen ürünler kullanıldığı biliniyor.

• Bilinçli yapılmış kapari turşusu, iştah açıcı özelliği bulunur, sindirim sistemini Rahatlatır, midede oluşan Hazımsızlığı şişkinlik ve gaz sorunları için tüketilebilir.

Halil İbrahim Kara / çağdaş burdur

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kapari yağının mucizeleri
Bölgesel

Kapari yağının mucizeleri

Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Kapari bitkisinden elde edilen yağın cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve antiseptik özelliği ile de ciltteki lekelerin azaltılması sağladığını söyledi.

Burdur'da kapari toplayıp, Aşçı Murat Kapari'ye satabilirsiniz
Bölgesel

Burdur'da kapari toplayıp, Aşçı Murat Kapari'ye satabilirsiniz

Burdur'da aşçı Murat Kapari firması, toplanan kaparileri satın alıyor. Siz de kapari toplayarak, satabilirsiniz. İşte detaylar...

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Bölgesel

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

KAPARİ TARIMI; KAPARİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Kapari’den Gelen Sağlık, Lezzetten Şifaya Kapari
Sağlık

Kapari’den Gelen Sağlık, Lezzetten Şifaya Kapari

» Kapari’den Gelen Sağlık, Lezzetten Şifaya Kapari Türkiye’de yetişmesine rağmen çok fazla bilinmeyen ve tüketilmeyen kapari bitkisinin, Başta MS ve bir çok hastalıklara faydalı olduğu belirtildi.

İlhan Geçit, Malatya Sanayi Sitesi İstişare Toplantısında Esnaflarla Bir Araya Geldi
Bölgesel

İlhan Geçit, Malatya Sanayi Sitesi İstişare Toplantısında Esnaflarla Bir Araya Geldi

‘Malatya Sanayi Sitesi’ İstişare Toplantısında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “Esnaflarımızın ihtiyaçlarını karşılayarak, yaşadıkları mağduriyetlere kalıcı çözümler getirmek temel görevlerimiz arasındadır. Ahilik kültürünü özümsemiş esnaflarımızın, deprem zamanında gösterdiği büyük fedakarlık, takdire şayandır” dedi.

Anıl Yetişkin, Efeler Halkıyla Samimi Bir Ortamda Menderes Parkı'nda Buluşacak
Yaşam

Anıl Yetişkin, Efeler Halkıyla Samimi Bir Ortamda Menderes Parkı'nda Buluşacak

Göreve geldiği günden bu yana vatandaşlarla iç içe olan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Efeler halkıyla bir araya gelecek.